2019. december 2., hétfő

Édith Piaf és a szerelem dala

Michelle Marly: Édith Piaf és a szerelem dala 




                                                                                           


„Erkölcsös vagy, ha olyan életet élsz,
amelyet egyáltalán nem élvezel.”
ÉDITH PIAF






Michelle Marly a Coco Chanel-ről írt sikerkönyve után ismét egy kiváló és közismert francia ikon életébe enged bepillantást. Édith Piaf ma is kedvelt, legendás alakja és szerelme idéződik meg a regényben. Izgalmas volt megismerni életének ezen szakaszát, néhány meghatározó és fontos sanzon keletkezésének hátterét.

Hogyan lett egy szegény lányból a hányatott gyerekkora után a világ egyik legnagyobb ikonja? Ezt talán már mindenki ismeri, ám Piaf azaz a Veréb életének története nem mindennapi. Édith művésznevét a felfedezőjétől Louis Leplée-től kapta. A Piaf a francia argóban verebet jelent. Ezzel is utaltak a nő vékony, törékeny, alig 147 cm magasságára. Zseniális énekhangjának köszönhetően, a zene szeretete, hite és kitartása, no és a kemény munkája meghozta neki a megérdemelt elismerést. Az utcai énekesnőből a világ koncert-színpadjainak ünnepelt csillaga lett.



Valójában nem egy életrajzi könyvet olvashattam, hiszen az írónő csupán két-három év történéseit vette alapul. Ehhez a legjobb alap a szerelem volt, ami Édith dalaiban is megjelent. A Prológusban felvillannak előzményként a kezdeti évek nehézségeik, majd a regény az 1944 és 1947 közötti életét mutatja be a népszerű énekesnőnek.

Megismerhetjük Piaf szenvedélyes, mély érzelmeit, több párkapcsolata is felvillan. Ami ezek közül is kiemelkedik az az Yves Mondtand-hoz fűződő szerelme, erre helyezte a hangsúlyt a szerző, ezt ismerjük meg mélységében. A regény legalább annyira Mondtand életének fontos része, a pályakezdés éveinek nehézségeit mutatja be, mint a már ismert énekesnő izzó szerelmét. Két érző és érzékeny művészember kapcsolata ez.

Persze azért sok érdekességre és apró titokra is fény derül a kötetből. Meglepő volt az az alázat, ahogyan Piaf foglalkozott, kegyeibe, szárnyai alá vette a kezdő, a színpadon csetlő-boltó fiatal énekest. Tanította a megjelenésre, éneklési technikákra, stílust adott neki. Ezzel megalapozta a férfi későbbi világsikerét. Szerelmes odaadással egyengette pályakezdő lépéseit a film világába is. Megjelennek a korszak ismert személyiségei, mind a zenei, irodalmi vagy a politikai életből. Jean Cocteau, Maurice Chevalier, Churchill vagy éppen Marlene Dietrich is feltűnik alapokon.


Ami még kifejezetten tetszett az a korszak történelmi ábrázolása, jellemzőinek felvonultatása. A német megszállás véget ért Franciaországban. A háború végóráit járja, majd jön a béke és ami ezzel járt. Ezek tökéletes hátteret adnak a szerelemnek. Számtalan pillanatban idéződött fel a történelmi vonatkozások kiterjedt skálája. A II. világháború sötét végórái, a besúgások, kollaborációs vádak, nélkülözések mellett a zene adott némi vigaszt a közönségnek. Ami messze túlmutatott minden sikeren és érzelmen az, amikor Franciaország nemzeti ünnepén maga az elnök, Charles de Gaulle tábornok kéri fel Édith Piafot, hogy énekelje el a nemzet himnuszát, a Marseillaise”-t.

A kibontakozó szerelem lángolása évekig tartott, majd Édith a siker csúcsán elengedte Yvest egyik pillanatról a másikra. Nem a korkülönbség miatt... Természetesen a regény választ ad a miértekre. A későbbiekben sem tagadták meg ezt az időszakot, ami mind a két sztár életében mély nyomot hagyott. Édith erről írta egyik legnagyobb slágerét Az élet rózsaszínben címűt. Erre épül fel a történet, erre utal a regény címe is.

A stílusnak, az atmoszférának és a remek karakterábrázolásnak köszönhetően peregtek a lapok, egy kivételes nő portréja rajzolódott ki előttem. Bepillanthattam a nehéz sorsába, majd a felemelkedés fázisaiba.Kitartó és lelkes munkája, elhozta a megérdemelt sikereket és a szerelmet. Édith szenvedéllyel élt a mában, a pillanat örömének. Fiatalok voltak, boldogok.
Yves szerelme életének fontos és meghatározó állomása volt, ahogyan Mondtand is Édithet tartotta első szerelmének. Tény, hogy sokat köszönhettek egymásnak, sokat adtak és kaptak. Egy szerelmet a csúcson is be lehet fejezni, erre példa az ő történetük. Himnusz ez egy nagy, lángoló szerelemhez, most regényes formában.

Tökéletes lezárás volt, hogy a két sztár életének további résziről is kapunk egy kivonatos összefoglalót a kötet végén. Így a szinte mindenki által közismert történetek újabb színekkel gazdagodnak.


ITT megrendelheted kedvezménnyel a regényt!

Már E-könyvben is, IDE katt érte!










Kossuth, Budapest, 2019
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630998109 Fordította: Várnai Péter

1 megjegyzés:

  1. Mennyi, mennyi érzelem....
    De mit is vártunk, nem is lehet így énekelni a lélek hangja nélkül?
    Köszönöm ezt a zseniális ajánlót!

    VálaszTörlés