2019. augusztus 13., kedd

A pletyka

Lesley Kara: A pletyka 
                                                                                           

Az angol írónő bemutatkozó regénye témájául választott történet elgondolkodtató, lélektani utazás. Mai világunk sem mentes, ettől az undorító dologtól, amit pletykának nevezünk. Ellene tenni szinte semmit nem is lehet. Ennél talán nincs rosszabb, mint a más életébe való ilyenformában történő beavatkozás. Az már mellékes, hogy véletlen kibeszéljük azt, ami nem tartozik másra, vagy csupán jólértesültségünket fitogtatva, egy tudomásunkra jutott információt osztunk meg bizalmasan másokkal, akikre nem tartozna. Amit talán semmi nem is támaszt alá. Azonban sajnálatos igazság az is, hogy legtöbb pletykának akad alapja.Soha nem tudjuk, kik a szomszédaink és ismerőseink. A könyv története tűpontosan rávilágít, mindenki életében van, lehet valami, amit takargat, amihez többnyire semmi köze nincs másoknak.
A magánélet szentsége súlyosan tud sérülni egy rosszindulatú megjegyzéstől. Te mit tennél, ha a kedves szomszédodról kiderülne a saját neméhez vonzódik, esetleg titokban lottó-milliomos? Vagy akad a múltjában egy olyan sötét titok, amit még önmaga előtt is tagadni kénytelen? A könnyelmű kijelentések súlya sok ember életét képesek egyetlen rossz pillanat alatt megváltoztatni. Ebben a sárdobálásban azonban mindenki besározódik.. Utólag lemosni lehetetlen, magyarázkodni még rosszabb.Lesley Kara nem váltja meg a krimi műfaját, nem is újítja meg. Csupán egy kerek történet mesél el, némi sablonoktól sem mentesen, ami a végső megoldást tekintve egy elég meglepő fordulattal zárul. Eléri, hogy végig leköti az olvasó figyelmét, kíváncsivá tesz és egy friss, mai történet kanyarított a lapokra. Megismerhetjük, hogy egy zárt kisközösség életét hogyan zavarja és borítja fel egyetlen pletyka!

Főhősnők a fiát egyedül nevelő édesanya Joanna, aki London nyüzsgő forgatagából visszaköltözik gyermekkora színhelyére, visszatér Flintstead-on-Sea-be. Az álmos, tengerparti kisvárosban hamarosan egy könnyelmű elszólásból eredően óriási izgalom, már-már lincshangulat lesz úrrá: egy egykori gyermekgyilkos él a városban! A pletyka futótűz módjára elterjedt egész Flintstead-ban, és saját életét éli... innen nincs megállás, nem lehet az eseményeket sem megállítani, sem visszafordítani. A találgatások megindulnak, a tömeg-pszichozis elképesztő! A pletyka lélektana mérgező, ártatlan embereket bánt, miközben megmérgezi a közösséget is.
Az előzmény ismerete már sokkoló, hiszen gyerekekről van szó. Valamikor a hatvanas években az ötéves Robbie Harrist halálra szúrták. A kis Robbie számára nem volt jövő, nem volt lehetősége arra, hogy kiteljesedjen az életben. Mindezt még izgalmasabbá teszi, hogy a kés a tízéves Sally McGowan kezében volt... Azt nem kell részletezni, ez a tragédia mindenki életét nagyban megváltoztatta. A gyerek családjának élete is kisiklott, ahogyan Sallyé is alaposan átértékelődött. Itt lép be a tanúvédelem a történetbe. Szabadon bocsátása óta Sally McGowan tanúvédelemben él. Az új személyiség és egy foltoktól mentes új élet felépítése nem egyszerű. Egy ekkora titok súlya alatt képtelenség lelkiismeret furdalás nélkül élni. Arról nem is szólva, az elindított lavina, a pletyka olyanokat is magával sodor, olyan sebeket tép fel, amire senki nem gondolt. Jo számára sincs mentség, hogy meggondolatlanul elindította a pletykát. A szereplők elsősorban nők, túl mély karakterábrázolást ne keressünk, igazán itt nincs is erre szükség. A közösségi média is jelentős szerephez jut, a közhangulat elképesztő méreteket ölt. A titkok súlya és szerepe, az identitás és a rosszindulat hatásai érzelmi alapon lépnek működésbe.A visszaköltözés így nem várt, nagy változásokat is hoz. Londonban Jo fia, Alfie zaklatás áldozata lett, így a békés és csendes tengerparti városka, ahol a nagymama is él, ideális megoldásnak tűnt. Azonban a kedélyek olyan mértékben csapnak hullámokat, hogy ez elsodorja Alfit is... Egy érzékeny, lélektani krimit írt a szerző. Tetszett, ahogyan Kara néhány fejezetenként rövid bepillantást enged az igazi Sally McGowan elméjébe. Valóban egy szörny a kislány? Vagy ő is egy áldozat... Az valóban tragédia, ami Robbie-val történt, ám mi lett, hogyan változott meg az élete Sallay-nak? Az utolsó 60 oldal pörgős, váratlan megoldást ad. Lezárásnak eléggé meghökkentő. A történet nagy kérdése még, hogy a gyermekek, gyakran maguk az áldozatok, mennyire felelnek egy tudatlanul elkövetett bűnért és vajon lehetséges-e a későbbiekben valódi megváltás.  Ezzel erkölcsi és morális kérdéseket is érint a szerző. Végül elég meghökkentő lesz az eredmény, lehull a lepel az egykori elkövetőről.Lesley Kara egy kreatív íráskurzus elvégzése után írta meg első regényét. A pletyka felkerült a The Sunday Times tízes bestsellerlistájára is. Az írónő jelenleg a második regényén dolgozik.

ITT tudod megszerezni A pletykát!


General Press, Budapest, 2019
328 oldal · ISBN: 9789634523048 · Fordította: Harci Andor


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése