2019. augusztus 10., szombat

Olvastam még / 15.

Olvastam még / 15.
Petri és Roth



                                                                           



"Apám ezzel szemben megbízhatóan magát adta, s ebben az önmagábanvalóságban semmiféle tradicionális apaszerep nem volt."








Apák az irodalomban is lehetne ezen bejegyzés alcíme. Íme, két fontos kötetről néhány kedvcsináló gondolat. Egy hazai és egy amerikai szerző kötete került be a mai válogatásomba, két karakteres apa képét megrajzolva. Alig egy hét alatt három fontos aparegény került a kezembe. A tunéziai apa és svéd anya gyermekeként 1978-ban született Jonas Hassen Khemiri a mai svéd irodalom fiatal sztárja, aki mára már drámaíróként is világhírre tett szert. Az ő legfrissebb Apazáradék regényéről ITT olvashatsz bővebben.
Az Apazáradék mai életmese, addiktív családregény a szülők jelenkori helyzetéről. Humorral átszőtt, keserédes valóság. Fontos regény nem csak az idei olvasásokból emelkedik ki számomra.
Ez a regény az első ajánlatom, nézzük a másik két könyvet!



Petri Lukács Ádám: Petri 75
Közelítés



Az exkluzív kivitelű, sok ritkán látott fotóval, minőségi papírra nyomtatott, keménytáblás kivitelben megjelent könyv a költő, Petri György 75. születésnapjára került a boltokba tavaly decemberben. Mint látható, a szerző a költő fia. Aki picit is ismeri Petri életét, tudja, mennyire sajnálatosan korán távozott az égi pantheonba 2000-ben. Alig 56 éves volt. A Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító élete elég zaklatottra sikerült. Már a gyermekkora is nehézségekkel indult, szülei a Vajdaságból kerültek Magyarországra. A nagymamák egyébként is fontos szerepet játszottak a történetben. A Közelítés alcím mindent tökéletesen lefed a kötettel kapcsolatban. Családi emlékek, anekdoták idéződnek fel a fiú emlékeiből a ritka és mára ikonikussá lett fotók segítségével. Tetszett, hogy nem glóriát akar apja emléke fölé vonni Ádám, a költő érzelmeit, szavait nyers és valós egyszerűségében adja közre. Ezzel eléri, hogy Petri György még emberközelibb lesz az olvasónak.
„Amíg lehet” – addig kell kibírni a mindennapokat valahogy.

Megismerhetjük a családi hátteret, Petri György érzéseit, szerelmeit, életfelfogását. A képekről mesél Ádám, azok keletkezéséről, az adott életszakaszról, amit a költő megélt. Így követhetjük nyomon pályafutását és magánéletét, gyermekével való kapcsolatát. Igazán meglepő volt édesanyjával való viszonyáról olvasni. A kedves Mama bőven túlélte fiát.

Nem igazán mély, nem elemező, mégis sokat tesz a már ismert portréhoz a könyv. Varázslata van az irodalmat és a költőt kedvelőknek. Csemege, érdekesség, háttér. A képek már önmagukban érdekességek. A fiatal, energikus költő és a fokozatosan romló egészségi állapota mellett a közös képek adnak még színes tartalmakat. Apa és fia élete jól nyomon követhető, személyes vallomásként olvasva apró titokra is rávilágít. Olvassátok, keressétek!


Kertész Imre Intézet, Budapest, 2018
92 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155118753







Philip Roth: Apai örökség









"Apám nem egyszerűen apa volt, ő volt az apa, akiben megvan mindaz, amit egy apában gyűlölni és szeretni lehet."









Az amerikai szerző 1991-es műve most először olvasható magyarul. Az Apai örökség nem a vagyon, a pénz, az ingóságokról szól... sokkal több annál! A fájdalmas próbatétel, a halállal való elkerülhetetlen szembenézésről, tiszteletről olvashatunk. Az élet írja a legjobb, legfájóbb, igaz történeteket.

Az író agytumorban elhunyt idős édesapja utolsó éveit elmesélve nyújt megrázó látleletet arról, miképp alakulhatnak az apa-fiú kapcsolatok egy végzetes betegség árnyékában. Az egykor fiatal, életerős férfi leépülése, az idős kor egyéb tüneteivel a halálos betegség roncsoló nyomai, lelki fájdalmai mellett az emberi önbecsülés is sok esetben csorbát szenved. Hogyan lehet ezt megélni, túlélni, méltón távozni? Mind a két fél nehéz kihívások elé kerül. Philip Roth őszintén, minden pátosz nélkül írja meg azt a nehéz kihívást, ami elé az élet állította apját és a családot. Sajnálatosan fájó ezeket a drámákat olvasni, még ha 86 éves is az apa, aki búcsúzik az élettől. Az élet megőrzése, annak minőségi fenntartása nem is kérdéses. Ám a betegség kegyetlenül roncsoló, megalázó, az emberi méltóságot végleg a sárba tiporja. Az öregség valóban nem leányálom, ahogy Roth írja. 

Apjának hanyatlását és küzdelmeit, a halálával kapcsolatos érzések, gondolatok változásai bizony egyszerűségükben is drámaiak, nagyon átélhetőek. Az élet egyéb eseményeit felidézve, az élethez ragaszkodva búcsúzó apa képe szívszorító. Ahogyan a fiú türelmes alázattal és szeretettel igyekszik megkönnyíteni apja útját, méltó búcsúra készülve próbálja szenvedéseit enyhíteni. Érdekes volt a zsidó családi múltba bepillantani, a szokásokról olvasni. A regény a művészi szellem és az életerő csodája számomra.


"Egyetlen képpé gyúrni a fotón látható férfi egészséges masszivitását és a kanapén levő emberi roncsot kész lehetetlenség, és mégsem."



Az érzelmek és személyiség jól kirajzolódik, követhetjük a család életét, a múlt képeiből a szülők házassága, gyermekkor villan elő. Megtudjuk a hagyományokat, régi emlékeket megidézve rajzolódik ki a család története. Roth ezt mesterien, finoman, de erőteljes módon ábrázolja. Őszinte életmese a méltóságos búcsúról, az apa-fiú kapcsolat változásáról. Az emberi élet törékeny, egyszeri és megismételhetetlen. Az elengedés, a gyász feldolgozása, a szeretett társ elvesztése sosem könnyű. Azóta már Roth is az égiek csarnokából néz reánk, ahová 2018 májusában távozott. Philip Roth vitathatatlanul korunk egyik legünnepeltebb amerikai írója volt.



Helikon, Budapest, 2018
246 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634790815 · Fordította: Nemes Anna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése