2019. április 4., csütörtök

Rejtélyek, emlékek, szerelmek II.





Tátrai S. Miklós: Rejtélyek, Emlékek, Szerelmek
Novellák II.


                                                                                         















A szerző első novellaválogatása sikerrel szerepelt az olvasók előtt, amit az utánnyomás ténye is igazolt. Igény van a veretes, míves szövegekre, múltidéző emlékek mentésére. Ami az emlékezetből idővel törlődne, azt itt a lapokon újra átélhetjük, elolvashatjuk.




Az első kötet mintájára kapunk egy újabb csokor novellát az élet rejtélyeiből, megmaradó emlékeiből és a szerelem, mint az egyik legszebb érzés is megidéződik. Tátrai S. Miklós minden manír nélkül, szívmelengető és elgondolkodtató, néhol pedig vicces történetei a régimódi mesélős hagyományokat követi. A kötet hangulatához a csodás borító tökéletesen illeszkedik.

Rejtélyek

Ide hat írás tartozik. A kezdő Táncoló gyertyaláng ad egy jó alapot, hangulatot a további novellákhoz is. Misztikus rejtélyek, családi titkok, régi mesék elevenednek meg a lapokon. Innen kiemelném a Hangok és dallamok csodás képeit, történetét ami a lélek tiszta muzsikájáról mesél. A természet közelségéről, szeretetéről olvashatunk. A Kelengye egy családi kapcsolat titkiba avat be, olyan eseményeit ismerjük meg, ami évekkel később nyer igazolást. A Bianka néni hagyatéka pedig egy nagyobb lélegzetű novella. A véletlenről, ami nincs. Karakterei remekül megrajzoltak. Meglepő és kalandos meséje izgalmas véget hoz.


Emlékek:

Érdekes és meglepő emlékek kerültek ide. A tíz novellában emberi élethelyzetek, drámák villannak fel. A történelem viharai is beleszólnak ezekbe az életekbe. A Tündér-tavi könnyek tetszett nagyon és a Fejezetek édesanyám életéből. Ezekben az apró kis történésekben sok ismerős elem bukkan fel a régi világ életéről. Szerintem nem csak élmény megismerni, de tud azonosulni is az olvasó. A Marcell tréfája és a Kékszóda talán a vicc határairól és a másik ember érzéseinek tiszteletéről szól. Meghökkentő minkét novella. Ahogyan A bohóc is elég meglepő véget ér. Ez az Országos Mécs László Irodalmi Társaság 2017. évi Primavera pályázatán első helyezést ért el.


Szerelmek:

Hét szerelmes novella adja a kötet sava-borsát. Van itt kérem mesés, romantikus, véletlen találkozásból és a régmúlt honvédségi emlékek is hozhatnak fordulatot, szerelmet az ember életébe. Különösen szép képeivel, hangulatával a Krakkói varázslat és a Második találkozást említeném. Életszerű, szívmelengetően valós esetek. Kedvencem még a kötetet záró, elég meglepő véget érő Viktória története. Ez nem csak némi erkölcsi kérdéseket is feszeget, de a szerelem erejéről is mesél.

Léleksimogató írások, megállásra késztető olvasmányok ezek a novellák. Felgyorsult világunk apró és múló emlékeit, titkait, szerelmeit olvashatjuk vissza. Olyan nyomok, amit a kíváncsi unokák is szívesen olvasgathatnak. Hiszen a nagymama, nagypapa is volt fiatal, szerelmes ifjú. Olyan életpillanatok, amik a múltból határozzák meg a jövőt. Mindig izgalmas a régi tárgyak, levelek üzenete. Ezeket szedte csokorba olvasóinak Tátrai S. Miklós novelláskötetében.


A könyv ajánlója:

"Az ember élete tele van rejtélyekkel, emlékekkel, szerelmekkel, amelyek mozgatnak, és előre visznek bennünket. Szép és hálás feladat ezeket megőrizni, egy ideig magunkban dédelgetni, majd átadni a következő nemzedéknek. A szerző is erre vállalkozik, miközben novelláiból az élet szeretete és tisztelete árad." - Gabó olvas blog



IDE katt és hazavihető a kiadótól mind a két novelláskötet. A szerző a könyvfesztiválon dedikál!



Litera-Túra Művészeti Kiadó Budapest, 2018
180 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150036694






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése