2019. április 6., szombat

Fekete vízililiomok

Michel Bussi: Fekete vízililiomok




                                                                                     













Ez a történet egyértelműen kiemelkedik a tucatkrimik sorából, és nehéz is lenne besorolni bárhová. Különleges élményt nyújt az olvasónak. Már aki vevő a szokatlan és újszerű megoldásokra, nyitott és érdeklődő a szabályoktól eltérő, másféle felfedezésre. Aki nem, annak sajnos ez a krimi úgy gondolom nem fog tetszeni, csalódott lesz, gyanítom. Már a könyv külső megjelenése, címe figyelmet érdemlő.



Nem árt, ha kissé Monet életével és alkotásaival is tisztában van az olvasó. Ha nem, akkor meglepően sok érdekes, valós információt kap ebből a krimiből. Vagy tovább keres újabb és bővebb hátért akar tudni, hiszen a történet felkelti az érdeklődését a francia festőművész élete és alkotásai után. Csupán egyetlen számomra meglepő tényt emelnék ki: Monet élete utolsó harminc évében CSAK vízililiomokat festett... ez olyan 250-270 kép szám szerint. A víz, a tavirózsák, a fény és a tükröződések a központi téma. Varázslatosak a színek, ahogyan a történet megeleveníti a környezetet. Monet 1883-tól lakott a givernyi házában. Monet saját maga teremtette kertje volt az ő érintetlen édene. A Vízililiomok-sorozat némely darabja szokatlanul nagy méretű. Monet magánélete, családja is a történet része. Élete végén a képei közül többet ő maga vetett tűzre, amivel nem volt megelégedve.






Az egész történet kivitelezése újszerű.  A csodaszép borító beváltja az ígéretét. Az olvasó egy hangulatos és gondolkodásra késztető mesét kap. Talán a hagyományos krimik világához áll közel Bussi írása, azonban a végső csavar és magyarázat egészen új megvilágításba helyezi az események egész sorát. Addig talán csak gondolja az olvasó érti, vagy nem, de a végső levezetése mesteri. Csak ámultam, mi folyik itt? Mi is van akkor? Ki-kicsoda? Miért fontos egy régi gyilkosság, vagy Louis Aragon Sziget a Szajnán regénye? Eredeti motívumok a krimiben a három női főhős alakja, azok kapcsolódásai.




A normandiai faluban járunk, Givernyben, ahol gyilkosság áldozata lesz a sikeres szemész. A frissen végzett nyomozó, Laurenc Sérénac bírkózik a szálak kibogozásával. Öröm volt olvasni egy értelmes és hozzáértő, műkedvelő zsaruról, aki nem depresszív, nem alkoholista és nem küzd válása történetével. Társa Sylvio szintén eredeti jelenség, jól összeillenek. Morval afféle helybéli nőcsábász volt, ami szerelemféltésre utalhat az okot tekintve. Erről érdekes fényképes bizonyíték kerül a rendőrök kezébe. Öt nő, öt férj, öt lehetséges elkövető. Vagy valami egészen más áll a háttérben?

A festői vidéki környezet mesésen eleven képeivel kel életre az olvasó előtt. Valóban, mint egy lélegzetelállítóan színes, impresszionista festmény. A felvázolt lélektani dráma fokozatosan bontakozik ki a lapokon. Minden adott a misztikus hangulathoz: egy titokzatos gyilkosság, női sorsok, szenvedély és a múlt titkai mozgatják a cselekményt. Akad egy idős hölgy, a falu boszorkánya, aki egyedül tudja titkok hátterét. Ő lesz a vezetőnk a történetben. Az olvasó úgy érzi magát, hogy egy súlyos, végzetes rejtélyt próbál kibogozni. Évtizedes pókháló fedi az igazságot. A végső magyarázat teljesen kiszámíthatatlan, ami Jerome Morval halála és a tehetséges festőpalánta Fanette és a szépséges tanárnő sorsát összeköti. Érdekes, a háttér és a "miért" is, ahogy a múlt és a jelen titkai kibontakoznak, kapcsolódnak. Egészen a hatása alá kerültem.

Természetesen Monet falucskája, a helyszín és maga az impresszionizmus, ami tökélyre viszi a hangulatot. A híres festménysorozat, a Vízililiomok végig vezető helyen áll a krimiben, izgalmas hátteret adva a történetnek. Lehet, létezik a fekete színben megfestett vízililiomos kép? Ha igen, kinél és hol rejtőzik, sok-sok évvel a mester halála után? Számtalan érdekes és izgalmas művészettörténeti adalékkal megspékelt krimit olvashattam. Egy különleges mese a művészet és a szenvedély ütközéseiről, titokzatos összefonódásairól mesélt.


Vidd haza ezt a különleges krimit! ITT találod a vásárlási lehetőséget.




Michel Bussi 1965-ben született. Jelenleg a legolvasottabb francia krimiszerző, civilben politológus és a roueni egyetem földrajztanszékének oktatója. A Fekete vízililiomok megjelenését követően öt elismerést kapott, többek között a Normandiai Írók Társaságának Gustave Flaubert Nagydíját. Egy csapásra az olvasók és a kritikusok kedvence lett.

Eredeti mű: Michel Bussi: Nymphéas noirs
Eredeti megjelenés éve: 2011



XXI. Század, Budapest, 2019
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155759222 · Fordította: Domonkos Eszter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése