2019. április 26., péntek

London

Edward Rutherfurd: London





                                                                                               












Rutherfurd mesteri alkotásában, London kétezer éves története elevenedik meg a lapokon. A New York és a Ruszka után ez a harmadik olvasásom az írótól. Ez is egy hatalmas giga-vállalkozás lehetett: anyaggyűjtés, a megírása, a tények és a fikció keveredik a kötet 990 oldalán. Egy míves, epikus munka, ahol valóban életre kel a történelem.


Nagyívű időutazáson vehet részt az olvasó. Minden történelem rajongó és családregényt kedvelő garantáltan remek kikapcsolódást kap. Részletgazdag, fordulatos, informatív a történet. London regényes életében a római időktől egészen a várost sújtó 1940-es bombázásáig jutunk az eseményekben. Egy nagyszerű regény, ahol a különböző történelmi időszakokban zajló eseményekben London életét meséli el. Hogyan vált a Londinos nevű ősi település a mai világvárossá. Ennek a könyvnek a hőse maga a város, London.




Rutherford fejezetről fejezetre követi nyomon London létrejöttét, a kialakulás körülményeit és a fokozatos változásokat. Ehhez öt család élete fonódik egybe, ami nagyszerű és kissé kockázatos feladat is. Különösen a Bull és a Dogget családok lesznek meghatározóak a Silversleeversek mellett.
Néha bevallom, elvesztem a ki-kinek a kije, leszármazottja dologban, ám a könyv elején található családfa ehhez remek segítséget nyújtott, így könnyedén nyomon követhettem az eseményeket. Azt hiszem, az egyik legjobb dolog a könyvben, hogy rálátást ad a város fokozatos fejlődésére. Rengeteg adatot, információt rejt a könyv, amit nem tudtam. Valóban informatív könyv. Gondolatébresztő, további tájékozódásra serkenti az olvasót. Mindezek mellett utazási kedvet is ébreszt a könyv, hiszen jó lenne ezeket a helyszíneket végig járni, megismerni, látni közelről. A történéseket a nyitó és záró fejezet A folyó zseniálisan fogja össze. A Temze időtlenül meghatározó keretet ad Londonnak. 



Nincs unalmas pillanat, a szerző izgalmas történeteket mesél el a város történelméből, jól nyomon követhető a fejlődése. Rutherfurd különösen nagy figyelmet fordított a középkorra. Megelevenednek a legdrámaibb események: Caesar inváziójától a politikai intrikáktól nem mentes középkor, a pestisjárványok, majd a londoni tűzvész, ahol a Globe Színház is porig égett. Ezek a részek voltak számomra a legizgalmasabbak.


Majd jött a 17. század, amikor hozzávetőleg is több mint 100 000 ember hagyta el Angliát. Természetesen az Újvilágba induló Mayflower hajó útját is nyomon követhetjük vagy éppen a Tower építését is, ahogyan az egyház áldásos tevékenységéről is képet kapunk. Egyéb közismert, valós személyek is feltűnnek: többek között Shaespeare, VIII. Henrik, I. Erzsébet, Cromwell, Thomas Becket, Oroszlánszívű Richard is. Mivel a könyv oly sok évszázadot és történetet ölel fel, az egyéni karakterek néha elnagyoltak, de kellően jellemzőek. A hihetetlen bátor és agyafúrt férfiak mellett rendkívül érzéki nők élénkítik a regényt. Azt tudtátok, hogy püspöki tulajdonban voltak a bordélyházak?


London története nemzedékekről nemzedékekre valóban színes és mozgalmas. Izgalmas kaland részese lehet a kíváncsi olvasó, megismerheti a mai modern, nyüzsgő világváros London előéletét, történelmét. Rutherfurd pontos és részletes narratívája káprázatos, megszerettem a szerző stílusát. Nem is kérdés, folytatom a további köteteivel, jöhet Párizs vagy Dublin!




     




Edward Rutherfurd: 1948-ban született az angliai Salisburyben. Tanulmányait a Cambridge-i Egyetemen és Stanfordban végezte. Első regénye 1987-ben jelent meg, Sarum címmel. Ezt több monumentális történelmi városregénye követte New York és Ruszka után Párizsról, Dublinról, Londonról írt köteteket..





festményen:
A "zarándok atyák" felszállása a Mayflowerre Újvilágba tartó útjuk előtt. Bernard Gribble festménye (1754 körül)



Eredeti megjelenés éve: 1997
Alexandra, Pécs, 2018
992 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634472605 Fordította: Pete Klára

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése