2019. április 22., hétfő

Amit a fiamnak tudnia kell a világról

Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról 





                                                                   
"De azt jegyezd meg, hogy az ember a legfurcsább dolgokra emlékszik majd gyerekkorából."





Fredrik Backman kétségtelenül fantasztikus humorérzékkel megáldott író! Nem lehet nem szeretni egyéni stílusát, világlátását. Ebből a fiának írt kis tanácsadó könyvecskéből árad a szeretet, a féltés, az empátia. Kicsit olyan érzésem volt, -szerencsére- talán Backman sem nőtt fel igazán, illetve jól megőrizte gyermeki énjét. Szórakoztató lehet vele az élet. Igen, lehet így is, vagy csak így érdemes. Nem darálták be a szürke hétköznapok, vidám és optimista énje a boldogság alapja is egyben. Egyik legfontosabb üzenete nekem ez volt: érezd jól magad a bőrödben! Mindig!




Az Amit a fiamnak tudnia kell a világról nem regény, a szerző elmélkedései az apa szerepéről és családi életéről. Azokról a szerinte fontos dolgokról, amik meghatározóak és jelentősek lehetnek a srác későbbi életében. A gyerkőc ugyanis még alig két éves... Az odafigyelés egymásra mesés összhangot eredményezhet, ami a jól működő család alapja. Anya csak egy van, jó esetben apa is! Mindketten együtt fontosak ebben a szövetségben, hogy egészséges lelkületű felnőtt legyen abból a gyerekből. Elgondolkodtatóan őszinte, bátor kis válogatás lett a kötet minden írása. A harmonikus 
apa-fia kapcsolat alapja a jó példa mellett a játékosság lehet.  




Fredrik Backman nem csak humorral és nagy pontossággal, de mindenekfelett hatalmas szeretettel ábrázolja az apa szerepét napjainkban. Tetszett, ahogy feleleveníti, mennyiben és hogyan változott az apakép az ő idejében, vagy a nagyapja idejében miben tértek el, változtak, különböztek az elvárások. A fiának írt, egy kis bevezető levéllel indul a kötet, ahol már az első mondattal levett a lábamról:

"Elnézést kérek."

Végig a legfontosabb az volt, igyekszik úgy tanácsot adni a saját megélt tapasztalatai alapján, hogy nem osztja az észt, nem bölcselkedik. Mesél. Ám ez a könnyen olvasható apró kis tárcák gyűjteménye, kétségtelenül hordoz komoly gondolatokat, mély érzelmeket. A jóról és gonoszról írtak vagy a férfiasság kérdése ilyen. Igen megható volt olvasni a fociról és az együttesalapításról írt gondolatokat. Csak mondom. Jó az, ha szereted a focit, netán együttest alapítasz a barátaiddal. Akik jó esetben egy életre barátok maradnak. A jó férfibarátságok egészen másfélék, ezt egyértelműen és pontosan ábrázolja Backman.


Volt, hogy hangosan nevettem, bólogattam, vagy bizony a könnyem is kicsordult. Igen, egy pelenkacsere okozhat komoly kihívást apának, a kaki mennyisége, minőségi állaga szintén sarkalatos kérdés. Ahogy az is, hogy mekkora felületet be lehet vele kenni, pillanatok alatt... Az pedig dettó saját tapasztalatom nekem is, mikor éjjel kell szórakoztatni a kisembert. Zenélő műanyag zsiráf helyett nekünk "Zümikénk" volt... zenélő, kerepelő, szárnyait mozgató (rémséges) méhecske alakban. Talán a padláson a mai napig várja a feltámadást.
Tetszett, ahogy a két ország közti társadalmi különbségeire, szokásaira éppúgy rávilágít, mint az azonosságokra. Olyan természetes, hogy gyerekünk lett... de mit is kezdjünk vele? Használati utasítást nem mellékeltek, menet közben tapasztaljuk ki, hogyan működik igazán az a gyerek.


„Amikor gyerekünk lesz, az olyan, mintha markológépet próbálnánk vezetni egy porcelánboltban. Begipszelt lábbal. Fordítva felvett símaszkban. Részegen.”


Az őszinte félelmekről és a feltétel nélküli szeretetről is olvashatunk. Van, amikor áldozni kell a szerelem oltárán: el kell kísérni az imádott nőt VÁSÁROLNI az IKEA-ba. Ez számtalan nem várt probléma forrása lehet, vagy az is, amikor apu mindent bevet a gyerek szórakoztatására, aki észrevétlenül elsomfordál onnan. Apuka pedig egy idegen kislánnyal marad a játszóházban, neki bolondozik, ami elég furcsa helyzetet eredményez... Szókimondó őszinteséggel ír még a repülőterekről, de a pankrációs történet is mélységet hordoz.


Backman azt írja, nem tud sokat a szeretetről, ám kétségtelen a történetit olvasva, hogy az őszinte, mély szeretet vezette ezeket az írásokat. A feleségéről vagy a kapcsolatukról írtak és a kötet minden pillanata szívmelengetően őszinte. Hogyan alakult át az élete a szeretett nő mellet, majd amikor megérkezett a kis utód, hogyan vált felelősségteljes felnőtté, apává. Hiszen CSAK szeretni kell életed társát és a gyermeket. Ennyi a titok. Néha kell egy picit erősebben szorítani azt a kicsi kezet, mielőtt majd végleg elengednénk. Ajánlott nem csak kisgyerekes szülőknek, apáknak, de azoknak is, akik még csak lélekben készülnek apává lenni. Bándi Eszter kiváló tolmácsolásában olvashatjuk ezeket az élethelyzeteket. Idehaza ez a nyolcadik Backman kötet.




"Azt mondják, a férfiak előbb vagy utóbb olyanok lesznek, mint az apjuk. Remélem, ez nem igaz. Remélem, te jobb leszel."



Fredrik Backman:


1981. június 2. (Stockholm)
Debütáló regénye, Az ember, akit Ovénak hívnak 2012 őszén jelent meg Svédországban, és még 30 országban aratott óriási sikert. Azóta a moziváltozata is elkészült 2015-ben.
Regényei a New York Times bestseller listájára is felkerültek







Eredeti mű: Fredrik Backman: Saker min son behöver veta om världen

Eredeti megjelenés éve: 2012
Animus, Budapest, 2019
176 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633242827 · Fordította: Bándi Eszter


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése