2019. április 10., szerda

Halál

Karl Ove Knausgård: Halál
(Harcom 1.)








                                                                 


"A szív számára az élet egyszerű: ver ameddig bír. "





Knausgård első regénye, az 1998-ban megjelent Ute av verden (Ki a világból), elnyerte a Norvég Kritikusok Irodalmi Díját. A díj történetében még nem volt rá példa, hogy elsőkönyves író művét ismerték volna el. Világszerte ismert íróvá azonban a 2009 és 2011 között megjelent Min Kamp című hatkötetes önéletrajzi regénysorozatával vált. Már önmagában ez a cím figyelemfelkeltő. Hazájában közel félmillió példányt adtak el belőle és világtrend: huszonkét nyelvre fordították le eddig. Megjelenése mindenhol beszédtéma és szenzáció lett. A Halál ennek a különleges önéletrajzi sorozatnak az első könyve.



Karl Ove Knausgård negyvenévesen kezdte el lenyűgöző munkáját: megírni egy élet történetét egyszerűen és titokzatosan, belátva hogy életünk küzdelme mindig más életekhez kapcsolódik; vagy éppen az első kötet fő motívumához a halálhoz. A szerző saját gyermekkorát és apja életét írja meg annak halálán keresztül. Őszinte, kitárulkozó és erős szöveg ez az önvallomás.

A kora gyermekkor, kamaszodás folyamata a szülőkkel való kapcsolat nyílt és meghökkentő leírása eleven képeivel könnyen tud azonosulni az olvasó. Találtam több kapcsolódási pontot én magam is. Ez az önvallomás önvizsgálatra késztetett engem is. Élveboncolás, ami lélekemelően bátor őszinteségével tisztítófolyamatként rezonált. Egészen újszerű ez a folyamat, amit megjelenít az író. Olyan mélységben beavatja az olvasót, mint egy baráti beszélgetés lenne az életről.

A két fő pillanat az emlékek idézése között a kamaszkor és az apa halála a végén. Erre a két fő ívre épül az egész élettörténet. Kamaszként megélni a szülők válását, majd az apa tékozló életének pillanatait követve a kiégés, elmagányosodás folyamat következik. Az élet ugyan véges, de a szeretet és az emlékek sora végtelen. Tartottam a könyvtől, féltem a szellemidézéstől. Mégis kellett ez a fajta lelki "tisztítótűz" nekem most. Skandináv-mániásként ez az "önmarcangolás" nagyon megtalált. Maga a halál misztériuma, annak elfogadása egy kihívás, hiába az élet része.


A gondosan aprólékos elbeszélésből kirajzolódik a fiú élete, az őt foglalkoztató gondolatok, érzései.
Itt életének meghatározója az az ősi mítoszokra is visszavezethető apa-fiú konfliktus. Itt a jelenben megélni apa irányításait, parancsait, hangulatának ingadozásait nem könnyű.  A családtagok közül örömömre a nagymama még hangsúlyos. Karl Ove világhoz való viszonya, az abban való eligazodás kezdeti nehézségei nagyon ismerősek. Rácsodálkozni a felnőttek világára bizony nem csak a norvég fiataloknak okoz meglepetést. A kamaszbulik hangulata, az első részegség, első szerelem és szex megélése, majd az otthonról való elszakadás az önállósodás ideje ez. A kötet első részét ezek adják, ami egy könnyedebb hangvételű írás.
A felidézett életpillanatok, helyszínek megelevenedését képileg is látjuk magunk előtt. A negyvenes férfi édesbús kesergője a múlt megértése, az elkövetett hibák felett. Mi miért történt éppen úgy, amin javítani visszamenőleg már nem lehet. Mennyire rövid és múlékony az élet. Mit hagyunk magunk után: milyen emléket, érzéseket másokban. Az elárvult, nekünk egykor fontos tárgyak üzenete is elgondolkoztató.


Izgalmas és valós, testközeli élmény az apa halála. Ez a drámai szakasz a kötet második felét adja. Ennek megélése fiatal felnőttként, a visszatekintés a múltra és a jövő immár apa nélkül. Az elengedés végleges, a ki nem mondott problémák megoldása, tisztázása elveszett lehetőség immár. Az apa eltékozolt életének, annak romjainak eltakarítása, maga a halál feldolgozása soha nem könnyű. Tetszett, hogy az anya alakja bár jelen van, de nem olyan erőteljes, mint az apa. Knausgård 3500 oldalas, néhol elég nyers és provokatív regényfolyamának olvasása és befogadása embert próbáló
és szokatlan feladat. Mégis megfog, nagyot üt a regény. Sodort a hangulat, vitt a szöveg, nagyon átélhető ez a kitárulkozó őszinteség. Lírai önvallomása költőien szép pillanatok sorát adja. Ami persze lehet megosztó és nem csak elgondolkodtató. Az olvasó életének sorsának párhuzamos önvizsgálata adja magát. Teljességgel realista megközelítésben tárja elénk a szerző ezeket a valós élethelyzeteket.



A valóság hétköznapi tálalása, az érzelmek ilyen fokú kiírása szokatlan, meglepő és mégis szerethető. A számomra legerősebb és legmegrázóbb rész a regény vége: az utolsó 150-200 oldal. Az elengedés, a halálával való szembenézés nehéz feladta a két fiútestvér szemszögéből ábrázolva. Yngve részéről némileg egyszerűbb, míg Karl Ove érzékenyebb, filozofálósabb élményei hozzám közelebb álltak. Apa-fiú kapcsolat áll a történések középpontjában. Nagyon személyes és őszinte önvallomás, érzések és gondolatok, kliséktől mentes halmaza a regény. Tudatosan és bátran áll be a középpontba Karl Ove. A mindennapi kisember harca az élettel, majd a halállal. Mondhatnám ez ismerős mindenkinek, semmi új nincs benne, de mégis. A regény atmoszférája az ami mindent visz. Ilyen nyílt őszinteséggel a legjobb barátokkal HA beszél az ember. Nem csupán egy emlékezetes szilveszteri buliról és egy takarításról van itt szó. A két fő pillér közt emlékek, emberek és meghatározó élmények sora alakítja a főhőst. Harc az élet, ez bizonyos. Ám ebből a harcból lehet győztesen is kikerülni. És érdemes harcolni.

Nem lehet szó nélkül hagyni a nagyszerű borítót sem: Így néz majd ki a könyvborító puzzle, ha már mind a hat kötet megjelenik. Pintér József tervezte. Az eddig megjelent folytatások: Szerelem, Játék, Élet.
Nem mellékesen az idén Karl Ove Knausgård lesz a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége április 25. és 28. között.


ITT tudod megszerezni kedvezménnyel a regényt! 




Karl Ove Knausgård:
norvég író, 1968. december 6-án született; legismertebb műve a Harcom (Min Kamp) című hatrészes önéletrajzi regénysorozat. Ez a norvég irodalom egyik legkiemelkedőbb teljesítménye: az alig ötmilliós országban a Min Kamp-ciklus több mint 450 000 példányban kelt el.
Knausgård tanácsadóként közreműködött a Biblia norvég újrafordításában is.


Díjai

Norvég Kritikusok Irodalmi Díja (1998), Brage-díj (2009), NRK P2 Hallgatók Díja (Norvég közszolgálati rádió) (2009), Év Könyve Díj, a Morgenbladet című norvég hetilapban (2010), Welt-Literaturpreis – a Die Welt nemzetközi szerzőknek ítélt díja (2015)



Magvető, Budapest, 2016
436 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631432930 · Fordította: Petrikovics Edit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése