2019. április 14., vasárnap

Kiút

David Baldacci: Kiút 










"Minden elképzelhető, amíg meg nem győződünk az ellenkezőjéről"






Amos Decker visszatért, újra nyomozni küldi őt Baldacci. A feladat valóban izgalmas kihívások elé állítja kedvenc ügynökünket. Nem csupán az ország megmentése a tét, de az élet egyéb rejtelmeit is meg kell fejtenie. Ez a harmadik történet, akad visszautalás az előzményekre, így önálló műként is jól megállja a helyét.



Idillien szép leírással veszi kezdetét a krimi. Egy washingtoni utca elevenedik meg előttünk látványosan, hangulatos és eleven képeivel. Itt sétál el Amos, aki az FBI központba igyekszik. Váratlanul az előtte sétáló hatvanas férfi,Walter Dabney egy hirtelen mozdulattal fejbe lövi a mellette elhaladó nőt. Egy pillanat alatt széttörik az idill, bolydul fel a környék. Ha nem lenne ez a látványos gyilkosság elég, az elkövető maga ellen fordítja a fegyvert. Mindez az FBI épülete előtt. Amos Decker semmit nem tehet, de mivel tanúja volt az eseménynek, ő veszi kézbe a nyomozást.



Erős indítás, nagy bumm után a nyomozás kacskaringós menete teszi ki a regény gerincét. Itt filmes nyelven szólva Baldacci a tőle megszokott rutinnal mindent bevet. Fordulatokban nincs hiány, kellő sebességgel pörgő akciók részesei lehetünk. Van egy látszólag rendben lévő, boldog házasság (az elkövetőé), egy titokzatos nő (az áldozat). Semmi nem az, aminek elsőre látszik.
Ne higgy senkinek, utalnék egy régebbi Baldacci kötetre. Több mellékszál bonyolítja a cselekményt. Gyakorlatilag az olvasó a 400. oldalon sem nagyon tud többet, mint az első száz után. Lesz halásos betegség, több is, feltűnik Harry Potter és a Stasi, az egykor NDK-s úszónők és a dopping, persze, ami a valóságtól is rémesebb: a két nagyhatalom az USA és a Szovjetunió párharca. Mi lehet félelmetesebb szeptember 11 eseményei után? Politikai háttér, kémek egymásközt, és a hazaszeretet adja a történéseket. Jól felépített, érdekfeszítő történet a szokásos tálalásban. Amos Decker olyan kultikus hőssé válik, mint Baldacci másik hőse, John Puller.


Amos és az FBI után a Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) is besegít a nyomozásba. Tekervényes és igen szövevényes ügybe csöppenünk Deckerrel. A klasszikus rendőrségi eljárást Decker egyedülálló képességeivel segíti.
Harper Brown lesz még segítségére, hogy megelőzzenek egy újabb, az egész országot érintő katasztrófát. És valóban a lehetőség több mint félelmetes. Az olvasó falja a lapokat, Baldacci írói rutinja nem hagyja cserben, megkapunk mindet, amit egy ügynökök, kémek, világbéke és katasztrófa árnyékában csak lehet. Igaz, ezeket olvastuk már az eddigi Baldacci krimikben, de tény, hogy izgalmas a felvezetés, jó a tálalás. Ámulunk és bámulunk a sokadszor megismételt varázslaton, pedig már a trükköt ismerjük. A regény nem váltják meg a világot, nem is célja, csak szórakoztat és kikapcsol, működik minden ismétlődő rutin ellenére. Faljuk, mert amúgy jó, mint a Big Mac, bár ezt ezerszer olvastuk már. (De egy újszülöttnek minden vicc új!)
Halkan kérdezném, hová lett az Államérdek, Órajáték vagy Teveklub Baldaccija? Kérem vissza.

Mégis csak Baldacci az a szerző, aki magasan kiemelkedik a tucatkrimik szerzői közül. Baldacci tudása és stílusa élvezetes, olvasmányos. Olyan történeteket agyal ki, ha kell hőse bizony szembe száll a világgal is az igazságért. Jó, hogy vannak ilyen hősök, mint Decker, Puller vagy éppen Reacher Lee Childnél.


A történetet Amos lelki vívódásai árnyalják. A megváltoztathatatlan múlt még kísérti. Az ifjúkori sportkarrierje egyetlen pillanat alatt esett kútba, változtatta meg életét. A családját ért tragédia is kínozza még. Lassan talán megtalálja a lelki békéjét, bár tudja, sosem lesz már a régi. A történet itt fog kapcsolódni: évekig élsz valakivel, azt gondolod ismered, ám egy pillanat alatt összetörhet ez a kép. Van ebből kiút, hogyan lehet ez feldolgozni? Baldacci magabiztosan vezeti végig az olvasót, az elképesztő és kitalálhatatlan befejezésig. Izgalmas krimi, várom merre és hogyan kanyarog Decker élete.


ITT lehet a tiéd Decker harmadik története!


David Baldacci (1960. augusztus 5. )
Könyveit több mint 50 nyelven és 80 országban olvassák rajongói.

a Virginia Commonwealth Universityn diplomázott, majd jogot hallgatott a Virginia Állami Egyetemen. Diákként novellákat írt a szabadidejében, később ügyvédként kilenc éven át Washington D.C. környékén élt és praktizált. Korai novelláit és forgatókönyveit nem sok siker koronázta. Kétségbeesésében a regényírás felé fordult. Első nemzetközi sikere az Absolute Power (Államérdek) című könyve volt 1996-ban. Ebből remek filmet is forgatott Clint Eastwood.
Alapítója a szépírást tanulókat támogató Wish You Well Alapítványnak. Feleségével, Michelle-lel és két gyermekével Virginiában él.

Az Amos Decker-sorozat előző részei: Emlékek börtönében, Végső fázis. 


General Press, Budapest, 2019
440 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634522478 · Fordította: Pejkov Boján



Itt indul a regény cselekménye:

"A J. Edgar Hoover-épület adott otthont az FBI központjának. 1975-ben nyitotta meg a kapuit, de az idő alaposan megviselte az egy háztömbnyi, lepusztult betonmonstrumot,"



kép: . J. Edgar Hoover Building (FBI HQ); Washington, D.C.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése