2019. január 1., kedd

Használati utasítás Izlandhoz

Kristof Magnusson: Használati utasítás Izlandhoz 





                                                                                                   




„Izland a létező lehetetlenségek országa.”





A félig német, félig izlandi származású író, Kristof Magnusson elvarázsolja az olvasót, miközben megismerteti a mesés Izland minden titkával. Hét fejezetben egy nem mindennapi turistakalauzt olvashattam. Ez egy teljesen másfajta, jól hasznosítható útmutató Izlandról, amit minden érdeklődőnek ajánlok. Garantáltan kedvet kap az azonnali utazáshoz.



Már a kezdés sem a szokásos, miszerint Izland egy olyan ország, amelynek nem is kéne léteznie... Húszmillió évvel ezelőtt a világ már úgy nézett ki, mint ahogy ma ismerjünk, ám egy véletlen folytán 1200 évvel ezelőtt néhány ezer méterrel a tenger alatt kitört néhány vulkán, a láva felhalmozódott a víz felszínén, így született a már kész világba Izland.






Magnus olvasmányos formában, anekdotákkal színesítve bemutatja a föld legfiatalabb országát, emberközelből. Nem csak a nevezetességekről a halászfalvak életéről olvashatunk. Az első Izlandon maradó telepesektől az ország történelméig, népszokásait is megismerhetjük. Pontos és sok esetben humoros módon szemlélteti a gondolkodásukat az izlandiak világnézetét. Az nem marad kétséges az olvasó előtt, hogy izlandinak lenni, még a skandináv országok között is egy külön kategória. Olvashatunk a politikáról, gazdasági válságról, majd a gyors fellendülésről. Leszámol néhány "sztereotipiával is, hogy Izland sötét, esős, akkor a depresszió eleve adott, elkerülhetetlen lenne.


Az élet valahogy egészen másnak tűnik az olvasottak alapján Izlandon. Lazábbak, vidámabban, bátrabban élvezik az élet örömeit, lehetőségeit. Jó volt olvasni a nemzeti parkokban és nyári fesztiválokon való életigenlő közösségi életükről. Bemutatja azt is, hogyan működik az éjszakai élet Reykjavíkban. Színes és mozgalmas esszenciális képet ad erről a kis szigetről.

Izgalmas volt az uszodalátogatás rendszabályait olvasni, hiszen az élet egyéb terültén nem működik annyi elvárás és megkötés. Egyértelmű, mennyire természetes, fontos része az életüknek a fürdőkultúra. Igazi paradicsom és különleges élmény is lehet ez. Lépésről lépésre mutatja meg, hogyan működik az izlandi uszoda élete a nyitástól a zárásig. Az izlandi táj lenyűgöző varázsa elevenedik meg a lapokon. Talán ez az egyetlen kifogásom, a képek hiánya. Igaz a borítón akad néhány szemet gyönyörködtető kép, talán még belül is ez teljesebbé tehette volna a könyvet. Mesés, vonzó világ elevenedik meg az olvasó előtt.




Az izlandi álom a természet és a történelem tükrében mutatkozik meg az olvasó előtt. Aki picit is jártas ebben a világban tudja, hogy a természet mekkora befolyásoló erővel bír. A sagák világa szintén megkerülhetetlenül idetartozik, jellemzője az itt élők irodalmának. Trollok, elfek és vikingek nélkül ez a világ nem is lehetne az, aminek ismerjük. Mennyire tisztelik és tartják becsben azt a dicső múltat az is egy jellemzője az izlandiaknak. Ezeknek a sagáknak irodalmi története ma is jelentős.

A szarvakkal díszített sisakos első telepesek legendája, a viking múlt kiváló alap ezekhez a mondákhoz, mesékhez. A szerző a Grettis-sagák világát elemzi, ami izgalmas és humoros, véres történelmi háttér Izland megismeréséhez.

Izland tehát olyan ország, amelynek nem kellene léteznie, lakóit már régen ki kellett volna telepíteni. Volt erre kísérlet. Az országnak mindössze 330 ezer fővel kell megoldania a társadalom alapjait képező munkát. Sok meglepő információ van erre is, kezdve akár a több munkahely lehetőségével és a nyugdíj-korhatárról írtakkal. Érdekes volt az élelmiszer-kultúráról is olvasni. Izland a legfiatalabb ország a földön, és talán tényleg egy csoda. Kihagyhatatlan lehet Reykjavíkban a Hallgrímskirkja templom vagy a Tengerészeti Múzeum. Az izlandiság egyik legjobban tetsző mozzanata számomra, hogy nyereség híján 2009 óta nincs a szigeten egyetlen McDonald's üzlet.
Aki teheti ismerje meg közelebbről ezt a könyvecskét, majd az országot. Sok hasznos információval, szeretettel megírt alapos betekintéssel ad útmutatót Izlandhoz.



Kristof Magnusson: 1976. március 4-én született Hamburgban német anya és izlandi apa fiaként.
Természetesen tanulmányait Hamburgban és Reykjavikban végezte.












Magistra, Budapest, 2017


124 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631277760 · Fordította: Balla Judit

1 megjegyzés:

  1. Izé. Mi az, hogy 1200 évvel ezelőtt, meg legfiatalabb ország? Az 1200 különösen izgalmas, hiszen épp előtte írod helyesen a 20 millió évet (Izland legidősebb kőzetei valóban ehhez közelítenek).

    VálaszTörlés