2019. január 12., szombat

Körkérdés 2018/2019

Körkérdés 2018/ 2019 






                                                                                 








A 2018-as év lezárult, már a múlt emléke lett, elkezdődött a 2019. esztendő. A blog évértékelése után most néhány író barátomat és két kiadót kerestem meg, ők hogyan látják, értékelik a lezárult évet, illetve mire készülnek, min dolgoznak, milyen újdonságokat várhatunk mi, olvasók. Köszönöm, hogy szakítottak időt a válaszokra, igen izgalmas válaszok születtek, íme!


Bauer Barbara:
A 2018-as évem messze felülmúlta az elképzeléseimet. Két regényem is megjelent, Az élet hangja még áprilisban, és a Még látlak odafenn novemberben. Csodálatos kritikákat kaptam, két szösszenetet ki is ragadnék: „Bauer Barbara mostantól ténylegesen is a családregények egyik hazai mesternője”, valamint a másik így hangzik: „Az egyik legtermékenyebb hazai szerző”. Illetve még egy gondolat, ami azt hiszem egy író számra óriási dicséret: „Ez az olvasmányos, érzelmes könyv kiváló eszköz lehet középiskolások és felnőttek számára egyaránt, hogy erről a tudatosan elhallgatott történelmi korszakról szépirodalmi mű közvetítésével szerezzenek valós, érzelmi élménnyel is kiegészített ismereteket.”

Elmondhatatlanul jó érzés, hogy az olvasóim lelkesen fogadják a történeteimet, a Jaffa Kiadó pedig megkoronázta a 2018-as évemet azzal, hogy 10. kötetként, Légikisasszonyok trilógia címmel karácsonyra kiadta az első három regényem (Légikisasszonyok, Két út között, Magánutak) exkluzív, átdolgozott és egykötetes változatát!
Jártam az országot, olykor igazi turné hangulatban, mert az egyes író-olvasó találkozók között hazatérni sem volt idő. Hálás vagyok a könyvtáraknak, akik mindenki számára elérhetővé teszik az olvasást és éppen a könyvtárba járó közönség az, akikkel országszerte ki tud alakulni személyes találkozókon alapuló kapcsolat. Az olvasókkal való találkozások töltenek fel, motiválnak, visznek tovább és adnak hitet ahhoz, hogy írnom kell, mert ez az én utam!
2019-re is két regényt terveztem: az egyiken már javában dolgozom, a második ilyenkor még a háttérmunka, kutatás, tervezés fázisában van. Mindkét szakaszt nagyon szeretem, más napszakban, más hangulatú munkát igényel, testben és lélekben is más irányba repít.


Finy Petra:
A tavalyi év legnagyobb öröme az volt számomra, hogy megjelent második regényem az Athenaeum Kiadónál Akkor is címmel. Hosszú kihagyás után írtam újra felnőtteknek, és remek érzés volt, ráadásul ennél a kiadónál olyan csapatba kerültem, hogy nem győztem ámulni. Lelkesedésük, szenvedélyük a könyvek iránt engem is magával sodort, és azóta is visz előre.


2018-ban sajnos bánat is akadt bőven, komoly magánéleti válságokon mentem keresztül, többek között meghalt a nagymamám, aki kiskoromban, korán elveszített mamám helyett a mamám volt. Ő tanított meg fogalmazni is, és szerettette meg velem a verseket. Neki köszönhetem, hogy író lettem. Nem csoda, hogy az új regényemben, mely 2019 őszén fog megjelenni, neki is emléket állítok valamilyen formában. Kevés olyan embert ismertem, mint ő, aki annyira szívből és lélekből élt, és akit csak az mozgatott, hogyan segíthetne másokon. Az új regényről babonából még sok mindent nem árulnék el, csak annyit, hogy gyermekéveim egyik rejtélyes és izgalmas helyszíne, a városmajori park fontos szerepet játszik benne. És persze a szív, ami sokszor pont ugyanolyan kiismerhetetlen és ismerős, csendes és zsongó, árnyékos és napfényes, mint ez a park. A gyerekkönyveimet kedvelőknek is van egy jó hírem: Könyvhétre jön egy ovis korosztálynak szóló kötetem a Manó Könyveknél.

Hartay Csaba:
Megjelent a Rajongók voltunk című prózakötetem, amit legtöbben Turbóként ismernek. Nagyon pozitív az eddigi fogadtatás, rengeteg olvasói levelet kapok, fotókat, saját élményeket a könyvvel kapcsolatban. Emellett írtam néhány verset is, meg is jelentek folyóiratokban: az Alföldben, a Kalligramban, a Bárkában, a Palócföldben, a Kulteren és a Szkholionban. Idén sem voltam fodrásznál, most is magamnak nyírtam a hajamat két tükör és egy hajnyírógép segítségével. Társaságban mindig azt mondják, hogy hazudok. Nem, nem hazudok, önfodrász is vagyok, nem csak író és tehenész.
2019: Boldog lesz, ebben azért bízom, mert a Facebookon máris 397-en kívántak nekem boldog új évet. Én a BÚÉK-kal szemben csak annyit mondanék, hogy BÜFÉ. Amit nagyon várok, az a február huszadikai közös könyvbemutatóm Poós Zoltánnal a Hadikban, Juhász Anna beszélget majd velünk, jó kis retró-buli lesz. Prózát is jó lenne írni, egyelőre fogalmam sincs, miről. A verssel nincs ilyen gondom, a líra folyamatosan terem, buggyan és ömlik.



Csikász Lajos: 
2018 jó év volt. A Történelmiregény-írók Társasága gyűjteményes köteteibe írt novelláim megérlelték bennem az elhatározást, hogy új regényem témája balsorsú királyunk, IV. „Kun” László uralkodásának utolsó négy éve legyen. És mivel első történelmi regényem, az „Ezüst sávok, arany liliomok” elején sok, erre a korszakra vonatkozó utalást szórtam el, úgy döntöttem, hogy az új regény egyben a „liliomos”-sorozatom előzménykötete is lesz. Így, ilyen formában jelent meg tavasszal a „Megátkozottak”.Ezt követően négyszáz évet ugrottam előre az időben – egészen az 1682-es esztendőig – és nekiláttam a török kiűzésének időszakában játszódó, a „A félhold alkonya” című sorozatom harmadik kötetének. Szinte égett a kezem alatt a munka, és tőlem eddig szokatlan gyorsasággal, bő másfél hónap alatt megszületett, majd novemberben meg is jelent az „Arany és vér”. Terveim szerint 2019 az adósságtörlesztés éve lesz. Az egyik adósság a „liliomos” sorozat ötödik része. 2016 áprilisában jelent meg a „Haragvó liliomok”, és azóta gyakran kérdezik az olvasóim, Ócsárd nembeli Imre mikor tér vissza? Nos, Imre újra lóra szállt és 2019-ben az „Ádáz liliomok” továbbviszi a történetét. A másik tartozásom szintén gyakran szerepel a kérdésekben: Mikor jön a Rákóczi-sorozat folytatása? Az év másik feladata tehát a második Rákóczi-kötet. Szóval az új év is izgalmasnak ígérkezik – nekem mindenképp, és őszintén remélem, az olvasóimnak is…


Benkő László:
2018-ban nem történt semmi különös. Mivel vezérfonalként tartom magam előtt, hogy egy írónak folyton dolgoznia kell, ezt tettem, ahogy az elmúlt években is. Elégedett lehetek, mert négy kötetem jelent meg 2018-ban, egy Kinizsi életregény, és a Káosz és rend-trilógia, ami a XI. századi magyar pogánylázadásokkal foglalkozik. Azonban nem szeretek egy könyvről, vagy egy új munkáról addig beszélni, míg az konkrétan kézbe nem vehető. Annyit elárulok, hogy 2019-ben szándékomban áll az olvasók elé tárni egy regényt, ami a 907-es pozsonyi csatáról szól, és egy új trilógiát Mátyás király életéről, beleértve természetesen a kor jellegzetességeit, politikumát, a különböző társadalmi rétegek életét, a háborúkat, a palota belső intrikáit, s mindezt Mátyással a centrumban. talán megjelenik majd egy kétkötetes, Kleopátráról szóló történelmi regény is, ami régebben készült már, de kétségtelenül nem a hollywoodi vonulatot követi, hanem az akkori, általánosan kevésbé ismert történéseket. Annyi azonban egészen biztos, hogy 2019-ben is folyamatosan dolgozni fogok, ha hívást kapok, folytatom az előadásokat könyvtárakban, klubokban, iskolákban, és szándékomban áll ezt tenni, míg a "biológia, és a belső laboratóriumom engedi". Minden kedves olvasónak kívánok igazán kellemes kikapcsolódást biztosító jó könyveket, olyanokat, amelyek megmozgatják a rejtett gondolatokat is.

Dániel András:
Az elmúlt év minden szempontból nagyon mozgalmas volt. Folytatódtak a kuflikról szóló rajzfilm sorozat munkálatai, született egy adag új történet, amelyeknek a rajzolásával is majdnem készen vagyok. Ez azt jelenti – és ez nyilván van, akinek jó hír, van, akinek kevésbé az, haha –, hogy jó néhány újabb kufli könyv vár bevetésre… Persze az elhagyatott réten túl is van élet! Tavasszal a Budapest Bábszínházban bemutatták a Mit keresett Jakab az ágy alatt? című mesekönyvemből készült bábdarabot. A Könyvhétre elkészült és megjelent A nyúlformájú kutya című könyvem, ami igazából afféle kísérlet volt részemről, hiszen ez egy kamaszoknak (sőt, felnőtteknek is) szóló képeskönyv. Szintén a Könyvhéten mutatták be a Tilos Az Á kiadónál, Péczely Dóra szerkesztésében megjelent Budapest Off című antológiát – itt egy számomra új területen, a kamaszoknak szóló novella műfajában próbálhattam ki magam. Nagyon sokat utaztam író-olvasó találkozókra mindenfelé az országban, sőt a határon túl is. A legközelebbi célpont Szentendre, a legtávolabbi pedig Göteborg volt. Ezek az utak és találkozások sok vidám és lelkesítő élménnyel jártak – de gyakran szívszorító tapasztalatokkal is. Innen, a fővárosból szinte el sem tudjuk képzelni, milyen körülmények között élnek gyerekek az országban, szegény kistelepüléseken, távol a tanulás (pláne a továbbtanulás) és a kultúrához jutás szerencsésebb helyeken természetes és mindennapi lehetőségeitől… Rájuk gondolva rendeztük meg decemberben grafikus kollégákkal együtt, a Pagony kiadó támogatásával immár harmadszor a Rajzolj nekem! programot, amelynek segítségével kistelepüléseken működő könyvtáraknak juttatunk el könyvcsomagokat. Egyszóval sűrű év volt a tavalyi, és úgy néz ki, 2019-ben sem fogok unatkozni. Az idei első rajzos munkám Sylvia Plath A mindegy öltöny című mesekönyvének az illusztrálása lesz, mellette dolgozom egy hosszabb szövegen is – ebből, ha minden a tervek szerint halad, szintén könyv lehet valamikor az év folyamán. Közben nyilván a kuflik sem fogják végigaludni a következő hónapokat. Valamikor nyár vége felé várható a mozikban a rajzfilm sorozatuk második évada, és persze tervben vannak újabb kufli könyvek is. Aztán még ott van az a sok-sok terv, aminek jó részéhez hozzá sem tudok majd kezdeni ebben az évben… Miközben, ha megkérdezik, hogy mire készülök idén, leginkább azt válaszolnám, hogy végre néha egy kicsit pihenni is, mert ez tavaly nem igazán sikerült. Hát, bízzunk benne, hogy idén e téren is sikeresebb leszek!

21. SZÁZAD KIADÓ:
(Tegyi Timea PR/marketing)

Milyen volt a 21. Század Kiadó számára 2018? A száguldás, a fejlődés, a növekedés éve. Őrült tempó.
Először voltunk kint saját standdal a könyvfesztiválon, de sokak szerint a miénk volt a legszebb… Emlékezetesek a könyveinket formázó, igen finom és gyönyörű csokik, a fesztiválra 6, az év végére már 10 kötetet számláló KULT sorozatunk a világirodalom könyvsikereivel.

Belevágtunk Paul Auster és John Updike életműsorozatának kiadásába. A teljes szövegváltozatában először publikált Nyúlcipő új borítóarculattal és új fordítással került a könyvesboltokba. Bernhard Schlink könyvei szívmelengetően szépek lettek…
És persze a tőlünk korábban már megszokott, fantasztikus krimik és thrillerek, a világ bestsellerei minden mennyiségben, puhakötésben vagy keménytáblával: a könyvhéten hatalmas könyvheti sikert aratott Az elnök eltűnt a Clinton-Patterson szerzőpárostól, továbbra is komoly rajongótábora van Sarah Pinboroughnak, Jane Corrynak, Tasmina Perrynek, ahogyan a két újabb sikerszerzőinkről, Laura Marshallról vagy Cara Hunterről sem feledkezhetünk el! 2018-ban indítottuk Krimi klasszikusok sorozatunkat Chandler, P.D. James vagy Dashiel Hammett regényeivel, de a végtelenségig folytathatnánk a sort jobbnál jobb szerzőkkel, irodalmi és kereskedelmi sikerekkel.

A fejlődő webshopunkkal, remek akciókkal és a gomba módra szaporodó facebookos rajongótáborunkkal. Jordan B. Peterson 12 szabály az élethez című könyvével, ami nemcsak a világban, hanem a hazai piacon is tarol.
Köszönjük az olvasóink érdeklődését és a partnereink munkáját, nélkülük ez bizony nem ment volna!

Van már pocketbook sorozatunk (A lány a vonaton, Ne higgy a szemének!), és rengeteg tervünk 2019-re: Sokat ígér Adrian McKinty thrillere (A lánc) vagy Michel Bussi új thrillersorozata. Jelentkezünk a krimi újabb gyöngyszemeivel. A KULT sorozatunkban érkezik két izgalmas Sally Rooney regény, és nem maradhat el a New York Times sikerlistájának állandó szereplője, Tommy Orange Sehonnai című története sem. Egy igazi elsőkötetes zseni Gabriel Tallent (Drága kis szívem), nagyon várjuk Esi Edugyan regényét, a Man Booker-díjra jelölt Washington Blacket, Jesmyn Ward (Hallgasd a holtak énekét!) egy korábbi regényét, a Salvage the Bonest, mely elnyerte az amerikai Nemzeti Könyvdíjat. Azok számára, akik szerették Colson Whitehead A föld alatti vasút című KULT-könyvét, örömhír, hogy ősszel a szerző The Nickel Boys című regényének magyar változatát is a kezükbe vehetik. És persze ontjuk az Auster-regényeket (A véletlen zenéje, Mr. Vertigo, Az orákulum éjszakája és A végső dolgok országában), Updike-tól a Nyúlcipő után a Nyúlhájat és a Nyúlketrecet, no és Philip Roth két könyvét, a Nemezist és a Goodbye, Columbust, hogy az igazi irodalmi nagyágyú, John Franzen legújabb könyvéről (The End of the End of the Earth) ne is beszéljek… Az év egyik szenzációjának ígérkezik a Nobel-díjas, norvég Knut Hamsun remekműve, a Pán.
Az élet nem áll meg, fontolgatunk, dédelgetünk újabb (sorozat)terveket. De ez legyen az év igazi, nagy meglepetése! Azért két bekezdés és levegővétel között suhanjon át a gondolat:
Jó olvasást, vidám és boldog 2019-et! 



GENERAL PRESS KIADÓ:

Milyen volt 2018?
Minden ember, közösség, intézmény életében fontosak az évfordulók, ami természetesen igaz a General Press Könyvkiadóra is. Ezért is volt meghatározó számunkra az idei év, 2018-ban ünnepeltük ugyanis fennállásunk harmincadik évfordulóját. Valamint a Könyvhétre jelent meg a Romantikus Regények-sorozatunk 200. része, ami nem sorozat történetében elég nagy számnak mondható. Emellett persze új szerzőkkel is előrukkoltunk. A fesztivál idején jelent meg Ruth Hogan külföldön nagy sikert aratott műve, Az elveszett tárgyak őrzője. A regény egy igazi 21. századi mese, amely az újrakezdés ígéretét hozza az elveszetteknek, és reményt ad az örök keresőknek. Elindult Donato Carrisi új sorozata is, melynek első része szintén a fesztivál idején jelent meg A lelkek ítélőszéke címmel. Lucinda Riley A hét nővér sorozatát is folyattuk, 2018-ban a sorozat
negyedik része jelent meg Gyöngynővér címmel. Ősszel pedig jött a könyves dömping, sorra jelentek meg népszerű szerzőink új regényei. Jeffrey Archer, Nicholas Sparks, David Baldacci, Charlotte Link, Angela Marsons, Debbie Macomber, Mary Alice Monroe, T. M. Logan, hogy a legfontosabbakat említsük.

Mire készülünk 2019-ben?

Január végén jelenik meg Madeline Miller Kirké című regénye, amely a Goodreads Choice Awards 2018-as győztese lett fantasy kategóriában! Az Akhilleusz dala szerzőjének merész, káprázatos és várva várt új regénye kiválóan rajzolja újra az Odüsszeiából ismert hatalmas varázslónő, Kirké életét.
2019-ben a megszokottól eltérően sok új szerzővel készülünk. A romantikusok közül mindenképpen kiemelném Lucy Dillon Minden vágyam, Beth O’Leary Ágybérlők, és Eva Woods Hogyan legyen boldogok? című regényét. Ez utóbbi egy igazi uplift-regény. Lee Child és David Baldacci rajongói idén sem maradnak könyv nélkül, ugyanis februárban jön a legújabb Jack Reacher-krimi Múlt idő címmel, valamint a fesztiválra érkezik az Amos Decker-sorozat harmadik része, a Kiút. Szintén fesztiváli könyvünk lesz még a legnépszerűbb német krimiírónő, Charlotte Link legújabb regénye, a Fogócska. Thomas Harris világhírű Hannibal-tetralógiájának második része A bárányok hallgatnak márciusban jelenik meg. Májusban, szinte már a Könyvhétre jelenik meg Donato Carrisi könyve, A sötétség vadásza. Volker Kutscher neve ismerős lehet a Babilon Berlin-filmsorozat rajongói számára, hiszen az ő regénye alapján készült a sorozat is. Következő regénye, a Goldstein szintén a Könyvhét tájékán jelenik meg, ahogy Jeffrey Archer Fej vagy írás című könyve is. A nyarat pedig Mary Alice Monroe Ház a parton, valamint Ingar Johnsrud Kereszt című regényével nyitjuk meg. A Romantikus Regények-sorozat rajongóinak jó hír, hogy 2019-ben is számíthatnak Catherine Anderson, Mary Jo Putney, Julie Klassen, Kristan Higgins, Sabrina Jeffries, Madeline Hunter könyvire. A Világsikerek-sorozatban pedig Chris Carter, D. Preston – L. Child, Linda Castillo, Peter James, Vincy Flynn, Linwood Barclay krimijeit olvashatjuk majd. Reméljük, mindenki talál majd kedvére valót! Olvassatok 2019-ben is velünk!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése