2019. január 6., vasárnap

Akasztott kutyák

Jens Henrik Jensen: Akasztott kutyák 
(Oxen 1.) 



                                                               










Skandináv krimikből szerencsésen kiemelkedő a kínálat. Egy újabb figyelmet érdemlő alkotás került a magyar olvasókhoz a Kossuth Kiadó jóvoltából. A sorozat három részes, 2012 és 2016 között jelent meg, jogait már világszerte tizenhárom ország vásárolta meg. A sikerre jellemző, hogy Dániában már régóta a bestseller-listák tetején van. A már jól ismert Jussi Adler-Olsen és Jasper Stein után egy újabb dán szerző kér figyelmet. Igazi különlegesség, ínyenc falat ez a krimi. Kínálja magát a történet, filmre kellene vinni.




A könyvről: Jensen saját szakmai tapasztalata érezhetően alapos és kidolgozott hátteret ad a cselekménynek. Nem egy szokásos skandináv krimi az bizonyos, a thriller elemi inkább jellemzőek. Jensen egyéni hangja, történetszövése, hangulati képei új hang a kínálatban.

A történet izgalmasan kezdődik, majd a frászt hozta rám, utána még tolt neki egy kis kakaót, ezerrel hasítunk. Sőt, némi misztikumot is kevert a csavaros és meghökkentő történetbe. Amiről legyen elég annyi: főhősünk Oxen, aki rendőrnek készült, ám élete éles kanyarral a balkáni háborúba vitte, majd sodorta tovább Afganisztánba. Az itt harcolt katonák képzett "gyilkológépek" lettek, amire nem készültek fel, utána pedig ez lelkileg traumatizálta a hősöket. A társadalmi felelősség egyértelmű.

Oxen ( ez egy régi dán családnév) szimpatikus figura, erős karakter, kiválóan képzett, háborús hős, egyedüli birtokosa a Bádogkereszt kitüntetésnek. Ez a legmagasabb dán katonai kitüntetés.
Rendesen küzd démonaival, magányosan él kutyájával. A társadalomból kivonult, szinte nem is létező egykori katona remeteélete gyorsan változik rémálommá. Sikeresen akad bele egy gyilkosságba, amiről hamarosan kiderül egy sorozat része. Az áldozatok a politikai elit magas rangú vezetői, akiknek előbb mindig "eltűnik" a kutyájuk. Szegény kutyusok, az állatvédők bizton berzenkedhetnek, én is ezt tettem egy ideig. Ám kiderül ez egy rituálé része, oka van. A cím is némi áthallást sugall. Tetszett, hogy több szereplő szemszögéből is látjuk a történéseket.




Oxent az igazság iránti vágya, és küzdelme vezeti. Ehhez társa lesz egy női nyomozó, Margrethe Franck, aki viszont titokban Oxen múltjában vájkál... Nagyszerű társa, különleges alakja lesz a regénynek Margretha. Valaki azonban nagyon ügyesen keveri a kártyákat odafent. Nem csak a bizonyítékok tűnnek el, de némelyik áldozat is. A szálak egyre feljebb vezetnek. A történet megdolgoztatja, nem hagyja pihenni az olvasó agyát. Lélegzetvisszafojtva olvastam, ahogy haladtam előre a történésekben. Ezt valami brutálisan jó volt olvasni. A gyilkosságok okai és a háttér hihető. A háborús rémálmok képei, a mocskos politikai hatalmi visszaélések remekül keverednek.Vannak ott fent, kik mindenhatónak képzelik magukat. A hatalommal való visszaélés megfelel a valóságnak, ám érzésem szerint ez nem csak Dániában van így.

Egyre mélyebben járunk a múlt ingoványos mocskában. Lassan ráébred Oxen is, hogy őt most is csupán eszköznek használja a hatalom. A titkosszolgálat kit is véd, ez nagy kérdés. A krimi kifinomult összeesküvések sora. Tökéletesen hozza a skandináv krimik komor, sötét világát, jó háttérrel, karakterekkel. A klasszikus ügynök- krimik sorát követi, meglepő fordulatokkal, izgalommal, nem kevés társadalomkritikával. Jensen rögtön magasra tette a lécet, remélem marad a színvonal. Egyértelműen kedvenc lett, a folytatást nagyon várom. Sebzett nagyvadak, Tisztítótűz a sorozat két további része.




Jens Henrik Jensen:

1963-ban született. 25 évig újságíróként dolgozott. Első regénye A bécsi gyűrű 1997-ben került a boltokba. Már ez a regény is a titkosszolgálat világába vitte olvasóit. Az Oxen-trilógia hozta el a nemzetközi hírnevet.

Fotó: Nils Lund




Kossuth, Budapest, 2018
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630993104 · Fordította: Soós Anita











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése