2019. január 4., péntek

A püspök embere

Steve Berry: A püspök embere 



                                                                 








Berry regényei mindig valami misztikus, titokzatos történelmi háttérhez kapcsolódnak. Most először a tizenharmadik Malone akcióban egy egészen közeli, még az emlékekben frissen élő eseményt helyez a középpontba. Ezúttal Amerikai egyik legmeghatározóbb politikai gyilkossága, az ifj. Martin Luther King elleni merénylet adja a hátteret.


Berry először megismerteti az olvasóval a fiatal Malonét, megtudjuk, hogyan is találkozott először Stephanie Nelle-vel és lett a Magellán ügyosztály ügynöke. Visszaugrunk az időben tizennyolc évvel korábbra, ekkor jött Stephanie Nelle, aki felkéri Malonét, hogy segítsen egy elég különös és fontos ügyben. A floridai partok közelében elsüllyed kubai hajóból kell felhozzon egy igen ritka, 1933-as veretű, Kétfejű sas érmét. Ami a történetben csak egy apró kezdeti momentum lesz. Malone egy olyan ügybe keveredik, ami ha igaz, megváltoztatja a történelmet. Cotton Malone hozza a szokott formáját: akciók, versenyfutás az idővel, humor és kaland bőven akad az izgalmas történetben.



Malone hamarosan rájön, hogy két ellentétes erő közé került, apró játékszer csupán a hatalom eszköze lett. Az Igazságügyi Minisztérium és az FBI emberei is egymással versengve igyekeznek a titkos ládika tartalmát megszerezni. Ami az ifj. Martin Luther King folyamatos megfigyelésének és meggyilkolásának dokumentumait tartalmazza. Ez volt Cotton első megbízása, amit most először az ő szemszögéből elmesélve ismerhet meg az olvasó.Beleshetünk nem csak a dokumentumokba, de képet kapunk az FBI sötét titkairól is.


Közismert történelmi tény, hogy az FBI akkori mindenható főnöke, J. Edgar Hoover gyűlölte ifj. Martin Luther Kinget. Berry aprólékos pontossággal ábrázolja, ismerteti meg az olvasóval az előzményeket azaz: mi történt 1968. április 4-én, ifj. Martin Luther King meggyilkolásának napján. Feszült izgalmas olvasmány, sok háttér-információval teszi hihetően pontossá az eseményeket.

Átélhető, döbbenetes olvasni a merényletről. James Earl Ray magányos merénylő volt. Nincsenek biztos dokumentumok, ezúttal is egy erősen hihető elméletet kapunk. Sosem derült ki az összeesküvés elmélet valóságalapja, de lehetetlen, hogy egyedül ezt el tudta volna követni. Veszélyes dolog a múltat bolygatni, újabb bizonyítékokkal elméleteket gyártani. Hagyni kell a holtakat nyugodni. Hiszen visszacsinálni már nem lehet semmit. Mi változott azóta? Mennyire alakultak volna a világ dolgai másképpen? Ez örök rejtély marad. Ahogyan az is, mint a Kennedy -gyilkosság esetében is, hogy ki is állt a gyilkosság mögött? Ki volt a szervező, aki kiadta a parancsot King likvidálására. Remek hangulati képekkel elevenedik meg a 60-as évek Amerikája, annak szellemisége. Fontos tudni, hogy King életének utolsó évére összpontosít a regény. Mondjuk Hoover élete és hatalma is megérne egy misét. 




Berry a történelmi tényeket saját fikcióival mesterien keveri. Sok apró részletet tisztáz és fejt ki bővebben a szerzői utószóban, amit most is érdemes elolvasni. Hihető és olvasmányos történetet kanyarít, ezzel is tisztelegve King emléke, szellemisége előtt. A regény Amerikában a gyilkosság 50. évfordulója idején jelent meg. Berry rutinosan szövi a szálakat, egyike azoknak a szerzőknek, akik tudják, hogy valóban szórakoztassanak. Az olvasót arra is készteti, frissítse fel történelmi tudását, olvasson tovább a merényletről és annak hátteréről. Malone nem csupán Washington D. C-ben nyomoz, de még Disney World is a helyszínek közé került.


A püspök embere végig tartja a feszültséget, elképesztően hihetőre, már-már provokatívra sikerült. Mindenképpen a legjobb Malone-sztorik között a helye - szerintem. Tökéletes kikapcsolódást, remek stílusban megírt szórakozást kapunk Berrytől.



Steve Berry: (1955) amerikai író, professzor és volt ügyvéd, a New York Times sikeres írója, többek között a Nagy Károly nyomában,  A velencei árulás, Az Alexandria link, A Templomosok öröksége vagy A borostyánszoba világhírű szerzője. Könyveit 40 nyelvre fordították már le, és 50 országban sikeresek.

A Cotton Malone-sorozat eddigi kötetei: A templomosok öröksége, Alexandria link, A velencei árulás, Nagy Károly nyomában, Vérbosszú Párizsban, A császár sírja, A Jefferson-kód, A királyi fortély, Lincoln-mítosz, Veszedelmes hazafiak, A tizennegyedik gyarmat, Az elveszett parancs.






GABO, Budapest, 2018
424 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634067337 · Fordította: Lantos István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése