2018. május 1., kedd

Vétkesek

Kristina Ohlsson: Vétkesek 
(Fredrika Bergman 6.)



                                                                                     













Fredrika Bergman és Alex Recht hosszú idő után, nagy örömömre újra visszatért! Tudtam, nem csalódhatok kedvenc női szerzőmben, Ohlsson egy pokolian feszült és jól megírt történettel áll ismét olvasói elé. A végső köszönetnyilvánítás szerint valóban utoljára nyomozhatunk Fredrikával, lezártnak tekinthetjük ezzel a sorozatot. Nagyon szerettem a sorozat minden részét, ezért tényleg sajnálom, hogy valószínűleg nem lesz folytatás.




Egy fontos dolog: ha nem olvastad vagy csak részben a sorozat előző részeit, akkor itt és most különösen fontos, hogy sorban, minden részt elolvasva juss el az új történetig. NE ezzel kezd véletlenül sem, hiszen ez a krimi tele van folyamatos visszautalásokkal, az egész történet az előző öt részre épül. Egy jól megírt skandináv krimi egy aljas és sötét titokkal terhelt nyomozásról. Krimi esetében mindig nehéz, mennyit is áruljak el, de itt tényleg nem érdemes semmit felfedni. Sok szálat egyesítve, lenyűgöző megoldást adva jutunk el a valódi tetteshez. Akit úgy a harmadik elgondolt tettes után, a regény legvégén, az utolsó harminc oldalon leplez le Kristina. Addig valójában csak több téves elképzelése lehet az olvasónak. Bepillanthatunk egy bomlott elme gondolatrendszerébe, a tettes lelkivilágába. Az már hab a tortán, hogy egy olyan egyébként kedves figura kisiklott életének lehetünk tanúi, aki több előző részben is fontos szerepet játszott. Sajnos vannak dolgok, amit nem lehet jóvá tenni. Visszamenőleg nincs jó megoldás. Istent játszani nem lehet, nem tudjuk megmenteni a világot, nem lesz jobb hely, ha a bűnösök tényleg megbűnhődnek.




Ohlsson hihetetlenül jól összedolgozta a szálakat, ami számomra azt mutatja, hogy Svédország egyik legjobb írója. Nem csupán egy jól kiválasztott alapötlet, egy jó koncepció amiért megíródott ez a hatodik rész. Remekül végig is viszi a szálakat, Kristina Ohlsson olyan jól ír, hogy semmit sem bíz a véletlenre. Szinte elviselhetetlenül feszült a történet, ami a sok régi esetet feleleveníti. Jellemző pillanatok és szereplők tűnnek fel a Mostohákból, az Őrangyalból és a Dávidcsillagokból is.

Ohlsson ismét kitett magáért. Egy hihetetlenül jól felépített, szövevényes, rejtélyekben gazdag krimit kapunk tőle. Emberi sorsokkal, drámákkal, a nyomozók magánéletével és magával a folyamattal, míg a bűnös végül lelepleződik.

A rendőrségen belüli átszervezés is része a történetnek, amitől az intrikák labirintusában érezheti magát az olvasó. A másik alapszál a bosszúra épül. Ohlsson pszichológiailag hiteles alakokat, drámai helyzeteket teremtett ezúttal is. Szerintem fantasztikus könyv, remek lezárása a sorozatnak.

Fredrika Bergman újabb nyomozása és az élete is viharos fordulatot vesz. Sorsát egy szomorú élethelyzet teszi átélhetően drámaivá. A halál elkerülhetetlen, és előbb vagy utóbb mindenkinek jön.
Milyen az, ha egy számunkra fontos és kedves embert váratlanul elveszítünk? Hogyan lehet elengedni, elfogadni és feldolgozni a gyászt? Van élet a romokon is nyílik virág. Nehéz, de tovább kell lépni. Várom mivel fogja folytatni Kristina, mi lesz a következő megjelenése.



Az írónő eddigi kötetei idehaza, a Fredrika -sorozat részei:
Mostohák 2012., Elnémítva 2013., Őrangyalok 2013., Az 573-as járat és a Dávidcsillagok 2014.
A Lotus Blues - 2015 és a Mio Blues - 2016 a Martin Brenner sorozat részei.
Önálló történet: Beteg lelkek - 2017. Mellette három gyerekeknek szóló könyve is sikeres volt.






Kristina Ohlsson 1979-ben született a dél-svédországi Kristianstadban. Néhány évig Bécsben élt és dolgozott, mint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet terrorizmusellenes szakértője. Korábban a Svéd Nemzetvédelmi Egyetemen tanított.





















Eredeti mű címe: Kristina Ohlsson: Syndafloder

Eredeti megjelenés éve: 2017
Animus, Budapest, 2018
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245651 · Fordította: Erdődy Andrea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése