2018. május 27., vasárnap

Az utolsó aratás

Jim Crace: Az utolsó aratás 







                                                                     










Amikor tavaly ősszel elindult a XXI. Század Kiadó új, KULT könyvek sorozata, egy igen izgalmas és színes válogatással lepték meg az irodalom barátait. Ez a minőségi irodalom maradt az alap, azóta is igazi bestseller lista-vezetők, díjnyertes regények kerültek kiadásra. Külön elismerés a kiadónak az igen magas minőségi kivitelért a könyveket illetően. Nem csupán kézbe venni jó ezeket a köteteket, de az olvasási élmény is maradandó. Több kedvencem is van már a sorozat eddigi hat kötetéből.





Nincs ez másképp Jim Crace regénye esetében sem. A szöveg jól olvasható, a könyv egyáltalán nem hosszú, mégis érzelmileg megfogja az olvasót, elgondolkoztatja és nem engedi. Szeretem, amikor egy kisközösség zárt életébe pillanthatunk bele. A kialakult szokások, hagyományok és összefonódások mindig érdekes és valós, emberi történeteket adnak. Ez a regény is egy költői szépségű, allegorikus mese.

Ez esetben a történések egy idillinek látszó angliai falucskában játszódnak. Nincs közelebbről meghatározva hol, csupán azt érezhetjük, valahol Angliában járunk az ipari forradalom kezdetén.

Ez igen jelentős gazdasági-társadalmi átalakulást hoz magával, elég alaposan felborítja a megszokott és kialakult rendet. Mint minden újdonságot, ezt a változást is fenntartásokkal és tartózkodással fogadják az emberek. Izgalmas kihívás megtapasztalni az egyének és a közösség fizikai és érzelmi változásait.


Nem csak az igényes, remek borító vetíti előre a baljóslatú eseményeket. A történet indítása sűrű, gomolygó füstöt hoz. Ez egy sötét történet, ami fokozatosan telepszik rá és nyomja el az emberek életét. Ezzel is előrevetítve a konfliktusok sorozatát, ami egy sokkal pusztítóbb változás előfutára.
Ki gyújtotta fel a gazda pajtáját, és miért? Kik az idegen, új jövevények, mit akarnak, hogyan kerültek ide? A két férfi és az igen vonzó nő okoznak még meglepetéseket a későbbiekben.

Aratás után vagyunk, amikor jöhetne az öröm, az önfeledt ünneplés a jó munka után. A betakarítás mitikus, bibliai értelemben is olvasható folyamat. A tűz pedig mint tisztítótűz, szintén jelképessé válik. Alig pár nap történésit ismerjük meg, ami a békés nyugalomtól, az idilltől a teljes összeomlásig tart. Ehhez a drámához elég csupán egyetlen rossz döntés, egy hazugság. Apró következmények láncolata indul be, okoz egyre nagyobb káoszt. A mesélő alakja mellett Lúdtoll uraság és a gazda lova, Szélbáró is fontos szereplővé válik.

Rövid, lényegre törő mondatok, olvasmányos, lírai elbeszélésmód jellemzi a regényt. A kis közösség erejét fokozatosan felőrlik az események. Elhallgatások, apró hazugságok, amik egyre komolyabb és drámaibb következményekkel járnak. A vidéki báj ugyan ott van, ott lebeg, azonban a sűrűn gomolygó fekete füst mindent elnyom a végére. Jim Crace regénye szomorú és drámai események sorát mutatja be. Felteszi a kérdést: ha valaki tudna, de nem tesz semmit a gonosz ellen, vagy elhallgatja az igazságot az éppen annyira kártékony, mint maga a bűnös.Hiszen a falucska lakói pontosan tudják, ki áll a tűzeset mögött. Ez nyilvánvalóan igazságtalansághoz fog vezetni. Néhány rossz döntés vagy kihagyott lehetőség súlyos következménnyel járhat, azt már tudjuk. A történet végére fogjuk is érezni.




Jim Crace angol író: (Brocket Hall, 1946. március 1. – )


A regényről:

A 2015-ös IMPAC Dublin Irodalmi díj nyertese
A 2014-es Tate Black-díj nyertese
A 2013-as Man Booker-díj jelöltje
A 2013-as Goldsmith-díj jelöltje
A 2014-es Walter Scott történelmi regénydíj jelöltje

Az utolsó aratás J. M. Coetzee legjobb regényét, A barbárokra várvá-t idézi… Crace a radikális zűrzavar egyik legnagyszerűbb írója, bizonytalan, kérlelhetetlen, korunk tökéletes krónikása. – The New York Times
Crace legcsábítóbb és lebilincselőbb regénye. – New Statesman
Megható történet egy zárt világról és annak egyszerű lakóiról, ahogy a tragikus és elkerülhetetlen összeomlás felé tartanak. – Wall Street Journal
Rettenetes, lírai szépségű könyv, semmilyen más regényhez nem hasonlít. – Spectator

Az utolsó aratás olvasható mitikus vagy akár bibliai összefüggésben is, de az egyén és a közösség fizikai és érzelmi kisemmizése, amely a regény lelkét jelenti, ma is ugyanolyan érvényes politikailag, mint abban a korban. – Guardian

Eredeti mű: Jim Crace: Harvest

Eredeti megjelenés éve: 2013

XXI. Század, Budapest, 2018
286 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155759109 · Fordította: Pék Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése