2018. május 3., csütörtök

Az élet hangja

Bauer Barbara: Az élet hangja  


                           




Nagy érdeklődéssel vettem kézbe a könyvfesztivál ezen újdonságát. Az előző kötet a Porlik, mint a szikla után ismét egy család történetét vetette papírra az írónő. A holokauszt és a II. világháború tragédiája személyes sorsok által jelenik meg ebben a történetben. Hozzá kell tenni: kitalált eset, ami mégis nagyon hihetően ábrázolja, tárja fel a valóságot az olvasónak. Komoly drámák, tragédiák adják a történet alapját. Ami viszont tagadhatatlanul megtörtént - sajnálatos módon - .

Idilli képekkel nyit a történet. A gyerekek emlékeiben megjelenő barátságos, meleg családi otthon képe azonban nem sokára összetörik. A politika mocskos dolog, ez most is bebizonyosodik. Egy zenészcsalád áll az események forgatagában, akik zsidók. Nem tudom, a ma emberének ezek a valós borzalmak mit üzennek, egyáltalán mennyire átélhetőek, mennyre tanulságosak ezek a borzalmak? Remélem, nem csupán borzongató és szomorú ez a történelmi esemény, ami családok ezreit tépte szét, ölte meg őket. Örök mementó lehet ez a történet is. Kell, szükség van ezekre, nem szabad elfeledni a sok ártatlan áldozatot. A magyarországi zsidók bő nyolcvan évvel ezelőtti megalázó tragédiáját örök mementóként állítja elénk a regény. Az 1944-es német megszállás olyan drámákat hozott, amit nem lehet elfeledni. Ezek történelmi hűséggel jelennek meg a regényben: a sárga csillag viselése, deportálások, a séta a Duna-parton...


A gondos, szerető család komoly zenei sikerekkel büszkélkedhet. Az apa alakja emelkedik ki a történetből, aki tehetséges zenész. Úgy van jelen, hogy sajnálatosan csak a két gyermeke, Eszter és Hanna emlékeiből idéződik meg. A család tragédiája, a két kislány sorsán át bontakozik ki. Így ismerjük meg a történelemnek ezt a vérzivataros eseményét. Apjuk minden külső hatástól próbálta óvni, védeni lányait. Ez erősen emlékeztetett Guidora, Az élet szép hősére. Az apa itt is éppen olyan szeretetreméltó, álmodozó. Olyan harmonikus világot próbál teremteni a zenével, ami legalább a lelküket megmenti, átsegíti a borzalmakon. Próbál mindent megtenni, hogy elleplezze ezt az ijesztő valóságot a gyereke lelkét védve ezzel.


Életének középpontjában a két lányka áll. Őket próbálja óvni a a növekvő rasszizmustól. Nem véletlen, hiszen ő maga apa nélkül nőtt fel, tudja, mennyire fontos a szerető és összetartó családi háttér. Az önfeláldozás, a szeretet és a védelmezés a történet fontos elemei. Megrázóan drámai módon olvashatunk a fáradhatatlan emberi lélek küzdelmeiről. Ez a családi biztonság hamar véget ér, amikor a védett házból kiterelik a családot, és a menetoszlop elindul a Duna-part felé.

A két kislány pokoljárása, életük további alakulása, elszakadásuk, majd egymásra találása lesz a folytatás, ami életre szólóan meghatározza életüket. Nem kevés bonyodalom vár még rájuk. Ehhez a zene, az apa által játszott egykori dallam ad nekik lelki erőt. A régi életüket, hétköznapjaikat ez a zene varázsolta széppé. Ez segíti őket a túlélésben, a talpra állásban a későbbiekben.

A magyar történelem sorsfordítóan drámai pillanatai, a Rákosi-korszak megrendítő valóságát ismerhetjük meg a fordulatos regényből. Furcsa, fájdalmasan szép-szomorú élmény volt a regény története.


















Jaffa, Budapest, 2018
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634750598









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése