2018. május 23., szerda

A medve és a csalogány

Katherine Arden: A medve és a csalogány 
Az északi erdő legendája 1.)





                                                   











A csipetnyi fantasztikummal meghintett tündérmesék varázslatos világa elevenedik meg a lapokon.
Ha szeretnél kiszabadulni a szürke hétköznapokból és újra átélni a mesék csodáját, lelked megnyugvást keres, akkor ez a te könyved! A történetbe keveredő pici történelem és mitológia csodás elegyet ad, egy olyan dimenziót nyit meg, amely azoknak az olvasóknak ad különleges élményt, akik szeretik ezeket az elemeket, és a mesék komolyabb világát keresik. A regény ezen elemei igazán hangulatosak. Líra prózája, eleven, látványos képei megragadják az olvasó képzeletét.

A medve és a csalogány Pjotr Vladimirovics és családja történetét meséli el. Az események egy középkori orosz faluban zajlanak, ahol érezhető a csontig hatoló hideg, jeges-havas szél fúj. Az otthonokra jótékony házimanók vigyáznak, a kandallóban lobog a tűz. A téli erdő és a természet eleven képei hiteles hátteret adnak a mesének. Vladimirovics ebben a világtól elzárt kis faluban él öt gyermekével. Legkisebb lánya lesz a főhősünk Vaszilisza kedvelhető karakter, aki ebben az észak-Oroszországi falucskában nőtt fel. Ő a természet, a puszták gyermeke. Már a születése is emlékezetes volt.


Arról is mesél a regény, hogy két kultúra és a hiedelmek hogyan ütköznek össze és miért.
Egy olyan történetről olvashatunk, amely a nők korlátok közé szorított életéről is szólt. A társadalmi szokások, hagyományok lassan változnak meg. Egy olyan lányról, aki nem felel meg a családi elvárásoknak, lázad a kötöttségek ellen. Vaszilisza nem csak szeszélyes, de lovagol, nem az a félénk lányka. Visz egy kis "feminizmust" a hagyományokba. Apja szerint anyára lenne szüksége, ami további bonyodalmakhoz vezet. Sok érdekességet olvashattam a kemény életformáról, a napi küzdelmekről, és persze ezt remekül színezi mágia világa. Talán az előzmények lettek picit elhúzva, kaptak nagy hangsúlyt.


Mindezek a témák csodálatosan vannak összedolgozva, olyan karakterekkel, amelyek hitelesek, hús-vér alakok. Katherine Arden stílusa kiforrott, gördülékeny, a végére egészen felpörög a regény. Jó arányban keverednek a cselekményben a szláv hagyományok, a folklór elemek és a képzelet. Van mostoha és pópa, testvérviszály és néhány furcsa lény mellett feltűnik egy titokzatos, kék szemű idegen is. Lesz bőven egyéb ármány, tetszett a keresztény hiedelmek ábrázolása. Ez a mese azt is megmutatja, hogyan lehet a vallást rosszul használni, például megfélemlíteni vele a tudatlanokat. A mese alapja ez: a hagyományok és a kereszténység közötti ellentétekre épül. Papok, démonok és a tűz legendája elevenedik meg. A természetfeletti karakterek kerülnek a történet középpontjába. Szép lírai szöveg jellemzi, képi világa látványos. Az orosz hagyományok, a hangulat akkor sem működne jobban, ha egy orosz író alkotása lenne. Külön hangulatos volt az orosz télről olvasni a nyár elején. 



Arden igazán kitűnő munkát végzett, hogy érzelmileg jól mozgatja az olvasót is, bevonva a történetbe. Egy misztikus, fantasztikus utazást tehetünk hőseinkkel az orosz télben. Kíváncsian várom a folytatást.



Eredeti mű: Katherine Arden: The Bear and the Nightingale
Eredeti megjelenés éve: 2017
Alexandra, Pécs, 2018
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634471479 · Fordította: Iváncsics Irma









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése