2018. február 26., hétfő

Pillangó

Henri Charriére: Pillangó

       Szökéseim a pokolból









                                                                             








Kamaszkorom egyik kedves kedvence, meghatározó olvasmánya ez a történet, amely egy szökés története a világ egyik legkegyetlenebb börtönéből, a Guyana-i Ördögszigetről.

Drága jó nagyanyám adta a kezembe, még heti folytatásokban, a megboldogult és igen nívós egykori Rakéta Regényújságban olvastam először. Valóban alig győztem várni a heti folytatásokat, vagy fél évig tartott így az olvasás. Azóta többször elolvastam, amint tudtam beszereztem könyv alakban is. A könyvből 1973-ban film is készült, ahol Pillangót Steve McQueen alakította, a barátját pedig Dustin Hoffman. A filmet is láttam, szerintem nem rossz, a két kiváló színész miatt is érdemes időt fordítani rá, de a könyv az igazi!


Kaland, izgalom, romantika, bátorság és kitartás, minden itt van. Szabadság vágy, élni akarás, járni a magad útját, az igazság keresése. Pillangó remek karakter, nevét a mellkasán lévő lepke formájú tetoválásról kapta. Büntetésül a lehető legkíméletlenebb helyre kerül, a sziklás, kopár Ördögszigetre, Francia Guyanán kell letöltenie büntetését. Ez 20 mérföldnyire fekszik a szárazföldtől, és ahonnan nincs menekvés. Ám Pillangó ennél elszántabb, és a kényszermunka közben minden idejében a szökésen töri a fejét. Minden reménytelensége ellenére rendületlenül hajtja őt előre egyetlen célja: a szabadulás. Ebben lesz segítségére a Dustin alakította esetlen kisember, aki az eszével segíti Pillangót. Ő pénzhamisítás miatt került az Ördögszigetre. Bizonyára erre a történetre is fokozottan igaz, mikor kerül az olvasó kezébe. Nem fogom egyhamar elfelejteni a sok kalandot, fordulatosan izgalmas történetet. Meglepő, ahogy kiderülnek benne a titkok, mekkora erő éskitartás van Pillangóban, hiszen nyolcszor kísérli meg a télakot, mire sikereül neki megszöknie. Számomra ez egy tökéletes könyv, máig emlékszem a hatására.


Röviden így lehetne talán összefoglalni, hiszen a fülszöveg mindent elárul: A szerzőt, az 1973. júliusában elhunyt Henri Charriére-t (alvilági becenéven: Pillangót) 1931-ben egy selyemfiú meggyilkolásával vádolták, és a hamis tanúk segítségével életfogytiglani kényszermunkára ítélték. Pillangó sohasem tudott beletörődni az ítéletbe. Tudta, hogy ki a tettes, és hosszú büntetése alatt megfogadta, sőt eszelősen ragaszkodott elképzeléséhez, hogy megszökik a fegyenctelepről, és bosszút áll az ügyészen, az esküdteken, a hamis tanúkon, azokon, akik az „enyészet útjára” küldték. Elkezdődött tehát Pillangó fantasztikus szökés- és kalandsorozata, s ezeket örökítette meg később Charriére a Dumas és Victor Hugo fantáziáját is túlszárnyaló, izgalmas, fordulatos könyvében. Bizonyos vagyok benne, hogy ez a könyv is hozzájárult, hogy olvasó ember lettem.



Charrière elmebajt színlelt és a börtön elmegyógyintézetébe került, ahonnan újra megpróbált megszökni egy másik fegyenccel. Együtt próbáltak meg elúszni Guyanától. Charrière végül elérte Venezuelát, ahol új életet kezdhetett. Megházasodott és nyitott egy éttermet. Tizenhét évvel később megírta a Pillangó című kalandregényt, amelynek önéletrajzi elemei is vannak. A fegyenctelepet 1948-ban számolták fel.
Idehaza 2009-ben jelent meg utoljára, ezidáig hét különböző kiadásban került az olvasókhoz.





1906. november 16-án született Ardeche-ben, egy tanító családjában. Édesanyját korán elvesztette, hamar rossz társaságba keveredett, az 1920-as évek végén már a párizsi alvilág ismert alakja volt. Hányattatásai 1932-ben kezdődtek, amikor a rendőrség egy Kicsi Roland nevű kerítő meggyilkolásával gyanúsítja meg. Kitartóan tagadott, bűnösnek találták, és életfogytig tartó, tengerentúli fegyenctelepen letöltendő kényszermunkára ítélték. Ebből született meg később a regény. 1973. július 29-én halt meg.





Eredeti mű: Henri Charrière: Papillon

Eredeti megjelenés éve: 1970.
Európa, Budapest, 1982
608 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630728249 · Fordította: Kamocsay Ildikó, Philipp Berta, Szoboszlai Margit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése