2016. január 1., péntek

A "leg" történelem - 2015

A "leg" történelem -  2015




                                                  
Ahogyan az idő kereke átfordult 2016-ra, a tavalyi év is történelemmé nemesült. Első blogbejegyzésként jöjjenek a történelmi olvasások legjei 2015-ről.  Nem rangsoroltam, az nehéz vállalkozás lenne. Érdemes ismerkedni és tanulni, olvasmányos formában ezekből a remek kalandokból. Igazán színes és nagyívű történelmünkre, hőseinkre joggal lehetünk büszkék.

Szerencsésnek érzem magam, hiszen sok jó és tartalmas könyv került a kezembe. Még így sem jutott idő és erő minden kötetre, ami érdekelt volna. Ahogyan 2014-ről is átcsúszott néhány könyv 2015-re így ez a "trend" nem változott. Elnézést kérek, akik kimaradtak valamiért, az idei évben bizonyára sorra kerülnek.


Egyik kedvenc íróm idén három különböző sorozatot is folytatott. Benkő László kitett magáért, avagy tartotta a nívót mindhárom esetben. A Viharlovasok negyedik része, vagy a Szent László sorozat második része is remek folytatások lettek. Nálam az igazi favorit mégis a Zrínyiekről írt sorozat második része A lángelme. Egy korát megelőző, igazi hősről mesél. Tapasztalt hadvezér, igazi hazafi és költő Zrínyi Miklós élete nem csak a kalandokról, csatákról szólt, de a tapasztalt, világlátott költő életének pillanatait is megismerheti az érdeklődő olvasó. Olvasmányos, lendületes és szórakoztató. Olyan hősről mesél, akire ma is joggal lehetünk büszkék. Nem ragozom, olvassátok, ne hagyjátok ki! Nem mellesleg a 2016-os év, Zrínyi emlékév lesz!

A Szent László - A korona ára remek gondolatébresztő olvasmány.
Mibe is kerül a korona, a hatalom? A régi eszmék és az új rend küzdelme, ármánykodással, harcokkal és szerelemmel. Király is csak egy maradhat. A cselekményekben és történelmi információkban bővelkedő regényben az Olvasó tovább követheti László életútját, ahogy eszményi lovagból, hadvezérből eltökélt uralkodóvá válik. Tetszett! Érdeklődve várom a következő részeket is.




Marcellus Mihály a másik szerző, akitől szintén három regényt is sikerült olvasnom. 2015-ben ért el hozzám az Északi vihar és a Pannon valamint a sorozatot lezáró Az utolsó háború is. Marcellus Mihály Pannonia Romanum-sorozatának három része önállóan is remek kikapcsolódást, élményt ad. Monumentális és részletgazdag, lendületes olvasmányok. Rómaiak vs Germánok, ármány és szerelem, árulás, kémek, cselszövő besúgók, véres csaták, ahogyan egy jó történelmi sorozathoz illik. Bár az ókori viszonyokról mesél a történet, néha nagyon mainak éreztem a kialakult és ábrázolt helyzeteket… Az elsöprő erejű Északi vihar és A Pannon után a sorozat Az utolsó háborúval lezárul, a címnek itt is remek áthallása van. A sorozat a Gold Book kiadványa.


                                                         


Urbánszki László a tatárjárás korába repíti vissza olvasóit az Anno Domini sorozatával. Ő két folytatással jelentkezett 2015-ben. A lándzsa nemesei és A dalmát háború című regények esetében is csak ismételni tudom magam: Mindkettő remek folytatás. Urbánszkit élmény olvasni, és nem csak az eredeti humora miatt!
Életszerű és valós kalandok mellé a kitalált alakok is jól színezik az eseményeket. Teszi mindezt simán, olvasmányosan. A magyar virtus megörökítésre és olvasásra érdemes. Mindezek mellett hiánypótló a regényfolyam, hiszen erről az időszakról, tatárjárás és IV. Béla uralkodása a ma embere számára is érthető és szerethető sorozatot írt. A regények a Gold Book Kiadónál jelentek meg.


A történelmi regények reneszánszukat élik. Sok jó szerző ír és jelenik meg. A fiatalabb korosztály kedvence Bíró Szabolcs. Ő az Anjouk sorozattal lépett a közönség elé. Tavasszal indult a Liliom és vér címmel a sorozat, majd októberre érkezett a Lángmarta dél. Hihetetlen alapossággal és profin szőtt kalandok sorával hozza közelebb ezt a korszakot az olvasóhoz. A gyönyörű borítók mellé egy izgalmas, kalandokban bővelkedő regényeket olvashattam. A történet sodor magával, egyetlen unalmas pillanata sincsen, életszerű és hihető a történet. Szabolcsnál is keveredik a történelmi hűség a kitalált figurák életével. Károly Róbert zseniális király és ember volt, alakja jól megrajzolt. Érdemes ismerkedni ezzel a korral is, hiszen az iskolai órákon csak felszínesen lehet.


Az olvasót tényleg beszippantják az események, részesévé válik ennek a világnak. Ajánlom minden kedves olvasónak, hogy vegye kézbe az író Non nobis, Domine I-II. köteteit is! A Lángmarta dél több szálon is folytatódik, belviszály délen, aranyforint bevezetése, rabszolga-kereskedelem és a mühldorfi csata a fontosabb megállók. Emberi sorsok, barátságok és a hatalom ütköznek. A sorozat az Athenaeum Kiadónál jelent meg.


Még egy szerző és regénye van, egyáltalán nem utolsó sorban. Úgy látom a szerzők szeretik a sorozatokat, hiszem Kapa Mátyás Árnyak Bizánc felett regénye is a Félhomály sorozatának harmadik része. Lesz mit pótolnom, hiszen az első két részre is kíváncsi lettem.  Nagy erőssége a regénynek, hogy önállóan is olvasható, az előzmények nélkül is kerek a történet. Nagyon mai ez a történet is, bár nem napjainkban játszódik. Az áthallás elkerülhetetlenül felvillan az olvasóban. Bizánc árnyai Európára is vetülnek…
A miértre olvasásra ajánlom, nem térnék ki bővebben. A történet a negyedik keresztes hadjárat idején játszódik, Velencében veszi kezdetét és amelyet Egyiptom ellen akartak indítani. Végül mégis Bizáncban kötnek ki hőseink. A hadjárat háttéreseményeit is megismerhetjük, és a mögötte húzódó eseményekbe is alaposabban bepillanthatunk a szerző által. Izgalmas, magával ragadó, remekül megírt történet. Ajánlom! 

Remélem idén lesz új Trux Béla, Rozsnyai János regény is. Pótlás alatt várakozik a polcon Csikász Lajos regénysorozata, ami szintén az Anjouk korába viszi el az olvasót. Az ünnepi hajrá és megjelenés miatt az Oltár, kard... is ez évre maradt. Ez a Történelmi Regényírók Társaságának karácsonyi novelláskötete. Idő hiányában a Bizánc sorozatról írt, elsőkönyves Pusztai Andrea regénye is idei olvasásom lesz. Számomra új szerzőktől is szeretnék olvasni.

BÚÉK 2016! 
 
                       



2 megjegyzés:

  1. Szia Gabó!

    Először is, Boldog Új Évet Neked és a Családodnak!
    Régóta követem a blogodat, több könyvet is olvastam a kritikáidtól kedvet kapva, legutóbb pl Benkő László Zrínyi regényeit, vagy pl a Stonert, eddig még nem nagyon csalódtam a véleményedben. Szeretem én is a Skandináv krimiket, de legfőképpen a történelmi regényekért rajongok, és nagyon örülök, hogy mostanában elég sok jó és értékes könyv jelenik meg ebben a témában, a magyar történelemről is!
    Szeretnék valamit kérdezni Tőled, mivel a blogodon nem utalsz rá, hogy olvastál volna Bán Mór Hunyadi sorozatából, a Gold Book kiadónál megjelent könyvekből. Kíváncsi lennék a véleményedre erről a sorozatról, mert bevallom nekem nagy kedvencem! Ha olvastad már akkor tetszett, vagy valamiért elkerültek eddig? Colin Falconer regényeit ismered? A Selyemút-at most olvastam és nagyon tetszett:-) Passuth Lászlótól olvastál már?
    Egyelőre ennyi:-) Minden jót Neked, sok-sok jó könyvet kívánok!
    Mariann

    VálaszTörlés
  2. Szia Mariann!

    Köszönöm a kedves sorokat! Nézzük visszafelé: Passuth olvasásom eddig 3 volt, a Gold Book Kiadótól sok szerző még sajnos nem ismert számomra. Bán Mór etalon, szerintem is. Sajnos csupán az első kötetet olvastam a Hunyadiakból, ezért nem vettem bele... ő is a pótolni valók közt van még. Viszont december elején járt a városunkban író-olvasó találkozón, nagyon szerényen sok okos dolgokról mesélt. Összeszedett és tartalmas előadás volt. Elgondolkodtató dolgokról mesélt. Idén mindenképpen lesz BM olvasásom, több is! ahogyan Bökös Borbála, Pusztai Andrea és Csikász Lajos is. Örülök, hogy a Stoner tetszett,és Benkő Lászlótól bármit jó szívvel merek ajánlani, még, ha elfogultsággal vádolhatnak is. Jól ír, kedvelem, nem csalódtam egyik kötetében sem. Annak is, hogy értékeled a skandi krimiket. Azokból minden hónapra jut egy-egy igyekszem hozni. Januárra Indridassontól a Távoli hangok várható.
    Üdv és BÚÉK!
    G.

    VálaszTörlés