2016. január 8., péntek

A Swedenborg kávéház

Orbán János Dénes: A Swedenborg kávéház 


                                     




A szerző második kötete  jelent meg karácsony előtt az Athenaeum Kiadónál. Nekem is ez volt a második olvasásom tőle, mégis zavarba kerültem. Míg az előző történet az Alkalmi mesék idegbeteg felnőtteknek humoros, erotikusan pajzán vonala nagyon tetszett, itt olvasás után csak kavarogtak bennem az érzéseim. Jó volt olvasni, nevettem is és tetszett itt is a szókimondás, a humor. Legmeglepőbb talán mégis az volt, hogy anyám is eszembe jutott a történetről...  



A szerző nyilatkozata szerint hosszú évek óta (2005) volt a fiókban, újabban inkább a számítógépén az anyag. Csak nem volt befejezve... Nos, most átdolgozta és megjelent. Mesterien ábrázolja deviáns társadalmunkat, ami bizony ijesztő. A HA kezdetű mondatoknak túl sok értelme nincsen... lehet merengeni, filozofálgatni, mi lett volna, ha! Semmi. Az ember persze befolyásolhatja, alakíthatja sorsát, de nem feltétlen érdemes szembe menni a kijelölt történésekkel.. Ami persze megint csak utólag derül ki. Visszanézve sok esetben mondhatjuk: jó volt az úgy, bár ott és akkor nem pont így érzetük. 




OJD jó pár remek verseskönyv után írt egy nyelvi leleménnyel, versekkel is megspékelt regényt. Nekem inkább voltak novellák, amik egy történet köré épültek, azt a gondolatot járták körbe. Mit is? A szerelmet és a vágyakozást. A beteljesülést. Nekem az volt az érzésem, amit anyám életén át is tapasztaltam: nem feltétlen jó, HA beteljesül és megkapjuk azt, aki után vágyakozunk. Ő két elrontott, hosszabb - rövidebb ideig tartó házasság után negyven fölött, olyan nagyon szerelmes lett, mint egy tizenhat éves csitri... Mert a szerelemre soha nincs késő! A baj akkor van, ha az ábránd és a valóság köszönő viszonyban sincs egymással... És lehet jobb csak álmodozni valakiről, mint együtt is élni vele nap, mint nap. Egy alapos, kiadós ölelésre mindig kell legyen idő, alkalom, de attól még nem biztos, hogy élni is jó az illetővel hosszú távon.

A fülszöveg remekül foglalja össze a regényt: A szerelem és a halál Da Vinci kódja? Bölcsészkalauz túlvilági stopposoknak? A sokszor kiátkozott és sokszor megdicsőült irodalmi fenegyerek, OJD újabb pimasz feladványa a szakmának és az olvasóknak?
Nos, valami ilyenről ábrándozik, elmélkedik OJD. Sok erotikus leírással, szókimondóan, humorosan. Álmodozik, ábrándozik életről, halálról és a szerelemről, annak fontosságáról. Itt Ágnes a szerelem tárgya - vágya. Aki szőke és férjes asszony. Kihívás őt meghódítani, az pedig egészen biztos, hogy minden nőnek imponáló egy epekedő férfi. Tetszeni jó, még úgy is, ha a szíve már foglalt. A szerelmes férfiú azonban, semmitől nem riad vissza... hiába jön Gina, vagy Gréta. A három jó barát figurája nagyon klassz karakter, ők üde színei a történéseknek. Ötletes, humorosan komoly és komolytalan tanácsaikkal nem feltétlen segítik hősünket a jó döntésekben. A kávéház pedig nagyszerű hátteret ad a főhősünk, Jauss pokoljárásának. 

A szerelem pokol és mennyország is lehet. Jauss megtapasztalja ezeket, ahogy az olvasó is tud valami hasonló élményt felmutatni olvasás után emlékei mélyéről. Az egyetemista kalandoknak is felfogható történések központi kérdése: mikor kit, hol és hogyan dugjunk meg? Huszonévesen nem is meglepő, hogy ez az élet értelme... tapasztalatokra szükség van. A rövidke fejezeteket versbetétek oldják, teszik színesebbé. 



A második részre pedig Emmanuel Swedenvorg metafizikai filozofálgatásaiból is ízelítőt kap az olvasó:élet és halál kérdéskör kapcsán. Álmodunk vagy ébredünk, avagy élünk vagy már meghaltunk? Tényleg érdekes gondolatok. Hogy ki is volt Swedenborg a svéd tudós, filozófus, teológus, látnok és keresztény misztikus? Mindenképpen érdekes és eredeti, valós személyiség.  

Dőljünk hátra a kényelmes kanapén, gyújtsunk rá egy Lucky Stike-ra készítsünk oda egy jó kávét és ismerkedjünk meg Jauss (OJD) gondolataival, merüljünk el a Swedenvord kávéház kék varázsában. 
Érdekes és nem mindennapi utazás lesz! 












Athenaeum, Budapest, 2015
228 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632934440


2 megjegyzés:

  1. Hmm... Érdekesnek tűnik. Én azért már sokszor eljátszottam a mi lett volna, ha... gondolatával. Bea

    VálaszTörlés
  2. Érdekes, de nem sok értelme van sajnos. Ott és akkor kell(ene) jól döntenünk.

    VálaszTörlés