2015. augusztus 5., szerda

Marilyn

Norman Mailer: Marilyn 




Tisztelgés és könyvajánló a díva emléke előtt. Élete legendává lett, közismert. Marilyn Monroe 1926. június 1-jén született, Norma Jeane Mortensonként. Sokan csak a szőke, szexi nőt látták benne, de ettől sokkal több volt benne. Sajnos rövid élete és pályája során kevés alkalma volt ezt bebizonyítania.
Néha nem is tartottak igényt arra, hogy többnek lássák. Elég volt a "szexi cicababa" fazont alakítania. Azt pedig kitűnően hozta, ha már csak azt akarták belőle látni.
Amikor 1953-ban eljátszotta a Niagara és a Szőkék előnyben című filmek főszerepét, egy csapásra ő lett Amerika szex-szimbóluma. 




Négy filmjét ajánlanám, ami Monroe-t mint embert jellemezheti. Az örök klasszikussá lett Billy Wilder vígjátékot a Van, aki forrón szereti-t, kihagyhatatlan mozi, mind a mai napig remek szórakozást ad. Tony Curtis és Jack Lemmon társaságában. Monroe élete alakítását nyújtotta. 

Nagyot alakított a Hét év vágyódásban, itt produkálta a metrószellőző fölött az emlékezetes jelenetet, amint a szél felfújja szoknyáját.

1957-ben Lawrence Olivier-vel készítette A nagyherceg és a táncosnő c. filmet, amely Donatello-díjat kapott. Már a szétesés szélén forgatta 1961-ben Nevadában a Kallódó embereket, ami sajnos az utolsó elkészült filmje lett. Partnerei a filmben Clark Gable és Montgomery Clift voltak. A forgatókönyvet Arthur Miller jegyzi.


A színésznő az alkohol és a tabletták rabja lett, többször elvetélt, házasságai megromlottak, háromszor vált el. Első férje James "Jim" Dougherty, második Joe DiMaggio baseball legenda, majd a híres drámaíró Arthur Millerrel 1956-ban kötött házasságot. Viharos életüket Miller A bűnbeesés után című darabjában írta meg. Marilyn a Buszmegálló című filmben bebizonyította, hogy drámai szerepet is tud játszani.

Depressziós, kórházas időszak következett életében, amelyből csak az emelte ki, hogy őt kérték fel Kennedy köszöntésére annak születésnapi partiján. A köszöntés olyan jól sikerült, hogy románc szövődött közte és az elnök között, sőt annak Robert fivérével is hírbe hozták. Egyik leghíresebb szereplése volt ez, amikor elénekelte a "Happy Birhday-t" búgó, erotikus hangon. Nem kizárt, hogy akkor is tele volt szervezete gyógyszerrel. Megbízhatatlansága miatt szerződését felbontották, egy stúdió sem tartott rá igényt, karrierje véget ért. 36. születésnapjára rendezett partiját tartják az utolsó hivatalos megjelenésének.



1962. augusztus 5-én holtan találták házában. Bejárónője talált rá az ágyában fekvő meztelen, a telefont markoló nőre. A hivatalos vizsgálat altató-túladagolást állapított meg a halál okaként, de ezt kevesen hitték el. Azóta több elmélet született, de a mai napig nem tudni pontosan mi okozta a tervekkel teli legendás színésznő halálát.


 Az erotikus szőke angyalnak, aki elbűvölte a világot, magánélete tele volt kudarccal, a boldogság hiábavaló kergetésével. Bizonytalan egyénisége és tragikus halála éles ellentétben állt a mozivászon szülte hamis csillogású képpel. Ez az életrajzi regény a neves amerikai író, Norman Mailer írása. A könyv nem mai darab, rögtön a hibájára térnék rá: fotóalbumnak indult, amihez felkérték a szerzőt írjon pár mondatos kísérő szöveget. Ebből lett egy csapongó, kapkodó és túlbonyolított nyelvezet. Néha az volt az érzésem, hogy túllihegi a dolgát, túlagyalja a mondókáját, hogy a végén az olvasó elveszti a fonalat. Tehát a kevesebb, több lett volna.

Mindezek ellenére ajánlom, mert akit érdekel a korszak, remek fotókkal gazdagon megtűzdelt olvasmányt kap. Nem csak Marilynről, de aki akkor számított megjelenik a történetben. Az azért érezhető, hogy nem egy újságíró irománya. Egészen alapos és hiteles életrajzi képeskönyv, mindenképpen a legszebb és talán a legátfogóbb Marilyn életrajz, amit valaha írtak. Az árvaháztól halálig követi a könyv az eseményeket, megvilágítva néhány olyan eseményt, ami a jellemfejlődésere hatással lehetett. Az eddig ismert Marilyn-tények időrendbe, ok-okozati viszonyba kerültek. Nem ítélkezik, nem von le következtetéseket, csak a történéseket állítja időrendbe. Érezhetően jó és alapos munka. Végig erős koncentrációt igényel az olvasótól. A csodás és kiemelkedően gazdag képanyag mindenért kárpótol.

5/5.





Ma 53 éve ment el... hiszem, hogy csak véletlen, kába magányában tévesen több altatót vett be.
Manapság már a szépségideál nagyon messzi van attól, ami Ő akkor volt. Lehetett buta, (nem volt) és akármilyen volt ez a Monroe kisasszony, de a mai tucatsztároktól, instantnőktől és semmitérő, "15 percig híres" celebektől Ő még mindig mérföldekre van, méghozzá előnyére. És ez nem kevés.…











Corvina, Budapest, 1987
350 oldal · keményborítós · ISBN: 9631325431 ·  
Fordította: Bart István







1 megjegyzés:

  1. Ikon. Alapmű a "Van aki forrón szereti", kihagyhatatlan. Tragikus élete szerintem hűen tükrözi a filmvilág elvárásaival szembeni megfelelési kényszer szülte ember áldozatot. A retro térhódítása révén újra divat Ő - aki örök.

    VálaszTörlés