2015. január 29., csütörtök

Veszett paradicsom

Cserna-Szabó András: Veszett paradicsom
Kibillent az elviselhetetlen normalitásból


                                                                                 











Minden elvárás nélkül, baráti ajánlásra, érdeklődéssel kezdtem
a könyv olvasásába. Illetve egy elvárásom azért volt: szórakozni akartam. Sikerült!


Voltak ugyan mémi kételyeim és fenntartásaim a mai magyar történetekkel szemben. Nem igazán vágytam a "mai, magyar valóságról", kilátástalan szegénységről, testi-lelki nyomorról, mindenféle testnedvekkel leöntött, kegyetlenségbe torkolló gyilkosságokról olvasni, amit
az alkohol motivált. Cserna-Szabó könyvet sem olvastam még, tehát jó esélyekkel indult. Amit nyugodtan mondhatok a feladatát teljesítette.

Novellái nagyon frappánsak, jól megírtak, gördülékenyek. Jó volt olvasni, kikapcsolt és szórakoztatott. Volt, amikor fogtam a fejem és néztem, na ezt most miért? Miért így kellett?
Jó novellát írni nem könnyű. A novella sűrű és kerek egészet kell alkosson. Tömörsége ellenére is CsSzA tényleg jól ír, jól mesél. Humorral spékelt, néhol groteszkbe hajló történeteit szerettem.
Kerek és élvezetes írások, összességében olyan 85%, ami szerintem kimondottan szép eredmény
egy alig háromszáz oldalas novelláskötettől. A könyv történetei működnek.

Tudni kell, hogy ezek az írások jó része az elmúlt néhány év terméseiből állt össze. Igazából azt sem tudom hibájának felróni, hogy nem áll össze kerek egésszé. Vannak felejthetőbb darabok, de jó néhány igazán remek írás is. Az összképpel sincs bajom. Élvezhető, tetszetős és szórakoztató volt.

Az E/1-ben elmesélt történetek a nők körül forognak. Talán nem is egészen véletlen, hogy női nevekre vannak felfűzve a mesék. Kallódó, helyüket kereső Ádámok vergődnek Évák árnyékában.
Férfi és nő kapcsolata mozgatja a világot, meg a pénz. Ami kell a boldogsághoz, de nem attól leszünk boldogok... Ahogy a vicc is mondja: azért nem mindegy, hogy egy Audiban sírok, vagy egy kempingbiciklin, ahogyan az első történet főhőse. Egyéni tragédiák és kiürült kapcsolatok, amiket már a pénz sem tart össze. A siker hajhászás és karrierépítésben elfelejtünk egymásra figyelni. Mindez keserű és abszurd humorral leöntve. Az IKEA-kanapé és a a FISKARS X11 balta párosa nyomot hagy. 

A férfikor delelőjéhez érkezve az élet értelmén merengve, keresve a válaszokat a nagy kérdésekre:
Van Isten? Mi dolgunk itt e földön? Jó úton járunk, biztosan ez a mi sorsunk és életünk? Mi lett a nagy önmegvalósításból? A nagy pénzhajhászásban hová lett a Jobbik Énem? Teszi fel a kérdést az egyik szereplő. Valóban, hová lett? Vagy csak nyafogunk jó dolgunkban, hisztizünk és sajnáltatjuk magunkat? Nézzünk már szét egy picit és lássuk meg a világot is magunk körül. Nem kocsmai hangulatú, férfilélek-elemző írások ezek.


Cserna-Szabó András engem meggyőzött! Múlt és jelen keveredik a történetekben. A XX. századon utazhatunk végig vele, ahol Horthy és Krúdy mellett Petőfi, Móricz is megjelenik. Élvezetes és színes ez az utazás. Különös elegyet alkot a mai történetekkel.

A pop-art borító sugallja a sokszínűségét. Jó volt olvasni és elmerülni a korszakot kísérő, emblamatikus zenéket felidézve. A szovjet-amerikai űrhajós zenei vitája mellett az egykori Koncz Zsuzsa sláger története is kikerekedik, megelevenedik a Kárpáthyék lányának esete. Remek ötlet volt!
Adél és Cina, vagy Zsuzsa meséje megmarad. Az indító novella mellett még szerettem Anna, Delila, Josefa és Rosa novelláit is. Biztos, hogy később szívesen újra fogom olvasni őket.
És megyek újabb CsSzA kötetekért.

Ajánlom olvasásra ezt a paradicsomkonzervet, nem csak nyomokban tartalmaz üde, friss paradicsomot! Kibillent és gondolkodtat, amíg szórakoztat! Pontosan úgy, ahogyan ígéri.

4,5/5.



Magvető, Budapest, 2014
316 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631429039

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése