2015. január 13., kedd

Valaha testvérek voltunk

Ronald H. Balson: Valaha testvérek voltunk

                                                        






A chicagói ügyvéd, pedagógus és író első regényének a második világháború sújtotta Lengyelország adja a hátteret. Egy testvéri szintű barátság alakulását követhetjük nyomon. Egy olyan barátságét, amibe a háború durván beleszól. Ben Solomon lengyel zsidó fiú és a német Otto Piatek kapcsolata, barátságuk valóban egy életre meghatározóvá válik.


Két gyermekkori barát, aki egy ideig együtt nevelkedett, testvérként szereti egymást. Hogyan válik barátságuk is a háború áldozatává? Érdekes és elgondolkodtató a történet. A miértekre a választ Ben Solomon idős korában kezdi keresni, innen indul a regény története.

A milliárdos Elliot Rosenzweig Chicago díszpolgára az operába készül. Nem sejti, hogy élete hamarosan éles fordulóponthoz érkezik. Az opera megnyitó ünnepségén egy idős férfi váratlanul odalép hozzá, és fegyvert fog rá. Az öregember, Benjamin Salomon. A mindenki füle hallatára elhangzó vád, hogy Elliot háborús bűnös, sőt mi több, ő maga Otto Piatek, egykori SS-tiszt, a hírhedt zamosci mészáros. A döbbenet óriási, bár a fegyver nincs megtöltve... 50 év telt el az újabb találkozásig.

Természetesen Ben börtönbe kerül és mindenki őrültnek tartja. Elliot is nevet az egészen. Sőt, a pénz adta hatalom és biztonság mögött még ő maga szorgalmazza, kerítsék elő ezt az Otto-t. Ő maga biztonságban
érzi magát. Egész élete arról szólt, hogy segítsen és támogasson rászorulókat, szervezeteket. Ő Chichago jótevője. Már csak az a kérdés: miből és hogyan is szerezte vagyonát, amiből jótékonykodik?

A regény két szálon fut. Feltűnik  egy agilis, rátermett ügyvédnő, aki hisz Bennek. A ma történései közt emlékezik vissza a múltra az elveszett gyermekkorra Ben. Ebből kerekedik ki  a történet dramaturgiája.
Izgalmas események tanúi lehetünk a holokauszt eseményei, Lengyelország lerohanása, a gettók
és táborok
bemutatása mellett megismerjük Ben és Otto életét is. Elliot mindent elkövet, minden követ megmozgat, hogy megússza a tárgyalást. Egész addigi jól felépített élete és a jó híre forog veszélyben. Ő, állítása szerint szintén megjárta a német gettót, a legfőbb bizonyítéka a bőrébe tetovált azonosító szám. Ő maga a megtestesült jóság és ártatlanság. Ben nem tud, nem akar felejteni. Nem pénzt akar, ő igazságot szeretne elhalt hozzátartozóinak. A regény egyik szála ő és Hanna megindítóan tiszta szerelméről szól. Elképesztő események tanúi lehetünk: élet a gettóban, ahol az összetartás még fontosabb volt. Kirajzolódik Ben és családjának élete, sorsa.

Elgondolkodtató a jelen környezet hozzáállása az ügyhöz. Az ügyvédvő, Catherine alakja kiemelkedően jól megrajzolt. Elszántan küzd és önzetlenül segíti Bent. Pedig előbb finoman megfenyegeti főnöke, majd kirúgással is zsarolja. Felejtse el, zárja le ezt az ügyet. Tudtára adja:
nem lehet tárgyalás!
Ronald H. Balson izgalmas, elgondolkodtató könyve részletgazdag képet fest a második világháború idején a nácik által megszállt Lengyelországról. A holokauszt borzalmairól nem lehet elfelejtkeznünk.  Számvetésre késztet mindnyájunkat, hogy egy napon élhetőbb, emberibb, igazabb jelent és jövőt élhessünk. Ez a dráma ne történhessen meg újra.

A végső bírósági tárgyalás és a leleplezés meglepő fordulatot hoz. Ki és hogyan segíti az igazság kiderülését?  Őt mi mozgatja, mi az, ami megtöri hallgatását? A döntő bizonyíték, nem kis meglepetést okoz.  Elliot alakja és a pénz összefüggései elképesztőek. Nem, a világ még nem eladó. Azért pénzzel sem lehet mindent, és mindenkit megvenni.
Senki nem feledheti, mi történt a holokauszt idején. Sok-sok év után, de az igazság kiderül, lehull az álarc.





Köszönet a kiadónak!





 General Press, Budapest, 2014
408 oldal · ISBN: 9789636437206

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése