2015. január 1., csütörtök

Az üveggyerekek

Kristina Ohlsson: Az üveggyerekek

                                                                       



Egyik kedvenc, női skandináv krimiírónőm, most gyerekeknek írt ifjúsági kalandregényt. A könyv a Svéd Rádió Gyerekregény-pályázatának nyertese volt két éve. Krimielemeket nem nélkülöző, érdekes és az ifjú olvasóknak rejtélyes a történet.

A tizenkét éves Billie és anyukája elköltöznek Kristianstadból egy közeli kisvárosba. Billie, aki nem régiben vesztette el az apukáját nem igazán örül a költözésnek. A régi iskolája, barátai megmaradnak, ezt sikerül elérnie anyukájánál, aki így szeretne új életet kezdeni. Ő úgy érzi, nem tud ott maradni a régi lakásban, ahol egykor boldogan éltek Billie apjával. A szeretett társ elvesztése megviseli őt is.

A kislánynak az új ház nem tetszik. Már az eladót is furcsának találja, az ott hagyott régi bútorok is elgondolkoztatják. Nem érti, mitől volt olyan sietős az előző tulajdonosnak a költözés, hogy mindent hátrahagyott. Még a könyveiket is...
Beköltözésük után  rejtélyes és ijesztő dolgok veszik kezdetüket. Valaki éjjel bekopogtat az ablakon.
Ami történetesen az emeleten van... Más egyéb furcsaságok is történnek.
A kislány és a legjobb barátnője, Simona, arra gondol: ez bizony kísértet lakta ház! De ki az, aki hisz a kísértetekben? Kell, hogy legyen valami magyarázat. Van is!

A két lányka mellé csatlakozik  Aladdin, a török vendéglátós család fia. A három gyerek nyomozásba fog,
és igen meglepő dolgok nyomára bukkannak. A sötét titkok, amik a házat övezik a helyiek előtt ismertek.
A könyvtárban megismert idős hölgy siet a gyerekek segítségére. Mi is  lappang a különös események mögött? Mesél a ház történetéről, megtudjuk kik azok az üveggyerekek, mi a történetük.
Igazi szelleműzős, kalandos a történet. Fordulatban nincs hiány a történésekben.

Azonban a logikus gondolkodással minden titok és misztikusnak vélt csoda megoldásra talál. 
A kirakós darabjai lassan, de biztosan a helyükre kerülnek. Persze, felnőtt fejjel olvasva nem tűnik túl bonyolultnak a történet. Azonban az ifjú olvasóknak megőrzi a varázslatot és a titkokat a végkifejletig.

A 9 éves kortól ajánlott könyv kiválóan alkalmas az olvasás megszerettetésére. Könnyen olvasható, nagy betűkkel, igényes és szép, kemény borítóval csábítja a szemet és az elmét! Ohlsson stílusa ugyanolyan olvasmányos, ahogy felnőtteknek szóló történeteinél megszokhattuk. Partnerként írt a gyerekeknek is, nem "gügyögős", mese ez. A skandináv krimik hagyományai itt is fellelhetőek: Aladdin bevándorlók gyermeke, Billie csonka családból jött a történetbe. Feltűnik egy régi barát anyu életében, aki történetesen rendőr.

 A folytatás Az ezüstfiú címmel tavasszal jelenik meg nálunk. Addig is mindenkinek ajánlom ezt a könyvet,
akár gyermek, akár felnőtt fejjel kellemes és szórakoztató kalandok részesei lehet az olvasó.
Nagyszerű segítség, igazán jó ötlet a kötet végén található idegen szavak kiejtését segítő oldal.



  Animus, Budapest, 2014
256 oldal · ISBN: 9789633243039 · Fordította: Bándi Eszter






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése