2015. január 18., vasárnap

Kakukkszó

Robert Galbraith: Kakukkszó

                                                                             

                                 


                                

A tavalyi megjelenés körül kialakult titkolózás mára már elült, a lepel lehullt: Robert Galbraith neve mögött a Harry Potter-sorozat nagyasszonya, az Átmeneti üresedés című kötetével a felnőtt olvasóknak is bemutatkozott J. K. Rowling rejtőzik. Most az angol bűnügyi regények legjobb hagyományait folytatva krimit írt. 



J.K. Rowling legújabb könyvének főhőse, az egykori afganisztáni háborús veteránból magánnyomozóvá lett Cormoran Strike, és hűséges segítője, az új titkárnő, Robin. Nekem ez a páros Sherlock Holmest és Dr. Watsont juttatták eszembe. Bár lehetne az angolok világhíres titkos ügynöke, James Bond és Miss. Moneypenny újraértelmezett párosa is.

Nézzük a történetet: 
Cormoran Strike megbízást kap a zűrös életű szupermodell, Lula Landry halálának körülményeinek tisztázására.  Lula lezuhant londoni lakása erkélyéről és meghalt, egy téli éjszakán. Az ügy látszólag sima, mindenki azt gondolja öngyilkos lett. A rendőrség szerint nincs itt semmi rejtély: Lula depresszíós volt, és miután ismét szakított drogos barátjával kiugrott az emeletről.  A bátyjának azonban kétségei támadnak, ahogyan a krimiket olvasók is tudják: amikor ennyire minden egyszerűnek tűnik és a helyén van, akkor biztos, hogy valami sötét titok lappang a dolgok mögött. Most sem lesz másként.

Cormoran aprólékos gonddal kezdi elölről összerakosgatni a szupermodell életét és halálának utolsó heteit. Megismerjük a modelleket és divattervezőket, bepillanthatunk ebbe a felszínes és csillogó, talmi barátságok világába. Itt aztán tényleg mindent a pénz irányít.
 London éjszakai élete és szereplőik színesen tarka képet adnak. 

A történet lassan bontakozik ki, azonban mire minden kis puzzle-darab a helyére kerül egy egészen más képet fog mutatni. Részletgazdag leírásokból nem csak Cormoran életét ismerhetjük meg, zavaros családi hátterét is. Ő maga éppen egy szakítás utáni állapotban keresi helyét az életben. Ahogyan a többi szereplő esetében is szinte néhány remek mondattal egy fél életet mesél el nekünk az írónő. pl a divattervező 
Guy estében is: egyszerű származás, buszsofőr apa, aki verte a fiát.
Remekelül megrajzolt karakterek jelennek meg a regényben. A divatvilág alakjai, Lula különös családjának tagjai és barátai, mind-mind alapos bemutatásra kerülnek, ahogyan 
az apró filmszerepre áhítozó sofőrtől a médiahiénákon át a menő film-produccerig izgalmas szereplőket mutat nekünk az írónő.

A családi háttér bemutatás az eseményekre itt is nagy hatással van, mint az Átmeneti üresedésnél is fontos volt. Rowling jól adagolja az újabb információkat, fenntartja a feszültséget. Sok-sok apró titokra derül fény a családi érdekkapcsolatok és összefonódások különös elegyét adja.  A testvéri szeretet is újraértelmeződik.

Szépen, precízen felépített dramaturgiája és az aprólékosan gondos nyomozásból 
egy egészen más kép tűnik elő.  Az utcai kamerák által felvett két futó férfi és a család titkai meglepő eredményt adnak. Kik ők, miért is nem jelentkeztek a rendőrségi felhívásra? 
A válaszokat természetesen megkapjuk. Jelentőséget kapnak az egyedi tervezésű ruhadarabok és táskák is.  A mindent eldöntő végrendelet is előkerül, ami végképp új értelmezést ad az eseményeknek. Ex-barátok és barátnők, drogos modellek és rapperek világa bontakozik ki a lapokon. Agatha Christie nyomdokain lépdelve Rowling is célba ér. 

Az írónő korábbi munkáival felesleges az összehasonlítás, hiszen ez egészen más vonalat képvisel. Ez nem pszicho-krimi, de nem is sötét és véres skandináv krimi. 
Ez egy angolosan elegáns történet. Ez a nő tud írni, ezt már bizonyította. A poén nagyot csattan a végén.  A szereplők hitelesek és emberien gyarlók. Robin és Cormoran jó páros, szerethetőek, biztosan érdekes lesz a visszatérésük. Én érdeklődve várom őket!

Cormoran Strike újabb története a Selyemhernyó talán már február végétől elérhető a könyvesboltokban!

4,5/5.








Gabó köszöni a könyvet a  GABO kiadónak!


Eredeti mű: Robert Galbraith: The Cuckoo's Calling



Eredeti megjelenés éve: 2013



GABO, 2014
546 oldal · ISBN: 9789636898847 · Fordította: Nagy Gergely


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése