2014. augusztus 28., csütörtök

Az élet ízei (The Hundred-Foot Journey) - film

Az élet ízei (The Hundred-Foot Journey)
                                                               
                                          




Lasse Hallström (Csokoládé, Befejezetlen élet, Árvák hercege, Casanova) rendező, Oprah Winfrey és Steven Spielberg produceri támogatásával készítette el legújabb filmjét.
 A fenti patinás nevek szinte garantálják a sikert, de legalábbis a színvonalas és kellemes kikapcsolódást. Konyhanyelven szólva: minőségi ételt kapunk a mozijegy áráért.

A történet szerint egy indiai család - igaz nem önszántukból - , de  Európába kényszerül. Mint oly sokan, nekik is London az első célállomás. A Heatrow reptér mellett azonban  nem a legjobb vendéglőt nyitni, az eső is túl sokat esik. A zöldségeknek pedig ott nincs lelke.
Már napok óta utazgatnak Franciaországban és keresik a megfelelő helyet az új életük és persze éttermük nyitásához.  Amikor egy mesebeli francia városka mellett elromlik a fék... a sors és a halott feleség "üzen": itt van az alkalmas hely.

Madam Mallory (Helen Mirren) éttermének, az előkelő Le Saule Pleureur-nek nem akad párja: a Michelin csillagos konyhájában egymás után készülnek a gasztronómiai csodák,  nála az egyszerű ételek is kifinomult fogássá változnak. A szenvedélyes, ám kissé vaskalapos tulajdonosnő "királynői" tartással irányít. Egész életét kitölti az étterme, vágya a második Michelin csillag megszerzése. Ezen dolgozik immár harminc éve. 
Madame Mallory világát teljesen felkavarja a Kaddam család érkezése.  
Ugyanis nem kisebb tervvel állnak elő, mint hogy megnyitják indiai éttermüket a francia gasztrocsodával szemben. Nem csak a hangos zenétől lesz zajos a környék, de a kurkuma, a szegfűszeg, a curry, és a garam masala is felpezsdíti a lakók ízlelőbimbóit. Az újdonság varázsa és az emberek kíváncsisága gondoskodik a vendégekről is. Pedig  Madam Mallory tényleg mindent megtesz ellenük: feljelenti őket, felvásárolja a piacon az összes zöldséget, halat. 
Ha harc, legyen harc, Hotel Mumbai vs. Le Saule Pleureur.

A Kaddam család gyöngyszeme, a hihetetlenül tehetséges, ábrándos szemű Hassan (Manish Dayal), és Madame Mallory elbűvölő séf helyettese, Maquerite (Charlotte Le Bon) szövetkeznek:
Marguerite nemcsak szakácskönyveket ad a fiúnak, hanem jó tanácsokat is.
 A két teljesen eltérő kultúra ízeit egyesítve élettel telítik meg nem csak a tányérokat, de a városka életébe is változást hoznak.
Mindezt természetesen a legnagyobb titokban. Hiszen, mint azt a lány is mondja: ők is vetélytársak, szakácsok. Hassan nem így gondolja... 

                         



A vetélkedés eldurvulásának csúcspontja az idegengyűlölet erőszakos megnyilvánulása. Kísértetiesen ismétlődik a film kezdő képsora is. Az indiai étterem falára festett mocskolódást maga a Madame próbálja lemosni, szakadó esőben. Ez már a közeledés, a béke kezdete.
Megjelenik a filmben a sok sztereotípia: a franciák csigát esznek, túl kifinomultak és előítéletesek az idegenekkel szemben. Míg az indiaiak ízléstelen éttermet nyitnak, műanyag terítővel és rikító lámpákkal, valamint hagyományos viseletben várják a vendégeket és távol áll tőlük a klasszikus konyhaművészet.




Igazi jellemábrázolás kevés akadt: miért is magányos a Madame? A Kaddam család többi tagjáról sem tudunk meg sokat, csak Hassan-ról, aki fényes karriert fut be. Persze ehhez segítő fakanalat a Madame nyújt. Szárnyai alá veszi Hassant, hogy megtanítsa a kulináris kifinomultság minden fortélyára, mi közben ő maga is megnyílik az új ízekre. Mert kell az a kis fűszer, ami kicsit megbolondítja, és felkavarja az egyhangú életét. Ő megkapja a második áhított csillagát, Hassan útja pedig Párizsba vezet. Címlapok sztárja lesz, menő éttermek versengenek érte, ahol a főzés már tudomány.
Hipermodern étterem vezető séfje lesz, azonban a sikerrel egyenes arányban egyre magányosabb... innen már csak vissza vezethet az út, ahol a családja és a Madame várja.
Meg persze a szerelem, Maquerite igen csinos alakjában. 

Profi szinten "megfőztek", igazi kikapcsolódást nyújtott a film. Helen Mirren alakítása minden filmjében nyomot hagy, kiemelkedik. Garancia a minőségi szórakozásra. A szinkron jól eltalált minden szereplőnél. Bánsági Ildikó remekül "alakítja" a Madame-ot.
A fényképezés, naplemente és egyéb képek garantálják a kellő romantikát, eleganciát is. 
A film könyvalakban az Athenaeum Kiadónál jelent meg. 

   Budapest, 2011
300 oldal · ISBN: 9789632931746 · Fordította: Veress Mihály
                                                                                                   
                                                                                                   

 http://youtu.be/iZydxewLIeU


amerikai film 2014,
színes romantikus film
Hossz: 122 perc
Korhatár: 12 év
Premier: 2014. 08. 14.


Stáb

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése