2014. augusztus 20., szerda

Szellemek nyomában

Nick Barlay: Szellemek nyomában
   családregény


                              












Nick Barlay Angliában, 1956-os menekült zsidó család gyermekeként született.  Jelenleg kreatív írást és újságírást tanít Londonban.
A Szellemek nyomában című regénye háborúkon és forradalmakon ível át, az Osztrák–Magyar Monarchiától két diktatúrán keresztül egészen a mai Nagy-Britanniáig vezet. A közös pont, ami 
a családokat elválasztotta 1956.


A szerző hosszú évek aprólékos kutatómunkájával, archívumokban kutatva, szemtanúkat felkeresve 
rajzolta meg családjának 200 évre visszanyúló történetét. Mindenkinek fontos a családja, a múltja. Gyermekként engem is érdekelt, kik vannak a régi családi képeken,
ki kinek a rokona, mi történt vele. Hogyan kapcsolódik hozzám az ő élete. Ennek az érzésnek eredt a nyomába Nick Barlay is.

Honnan jöttünk, kik voltak, mit tettek, gondoltak vagy éreztek a régi ősök. Mindezt miért, hogyan élték meg. 
A történelem viharai a megtépázott, szétszakított család életében nem múlt el nyom nélkül. Hogyan alakította, szólt bele a történelem az életükbe, miért döntöttek úgy a szülők alig egy hónappal az eskünő után, hogy jobbnak látták elmenni ebből az országból.  Hogyan alakult az új életük, boldogságuk távol az otthontól? Mi történt az óhazában maradottakkal?

A családi fotókkal illusztrált könyv még személyesebbé teszi a család történetét. Ismerőssé válnak, megelevenednek a családi legendák alakjai. Miről is mesélnek ezek a régi szellemek?
Többek között a Népszínház utca 59.-ben, 1944. október 17-én lezajlott pogrom történetéről is, amelynek édesapja, akkor még gyermekként – családjával a ház lakója volt – érintettje volt. 
Édesapja Stephen Barlay ismert író volt, 2010-ben hunyt el. Fia, afféle szellemi örökségként fogott családfakutatásba. Érdekes titkok, történetek sejlenek fel a múlt ködéből.

1956 a szerelem éve is lehetett volna, de másképpen alakult az életük. Már távol a hazájuktól kellett újratervezni, felépíteni életüket gyökerek nélkül. Nehéz megérteni, elfogadni a történteket. Fiatalon úgy elkezdeni az életüket, hogy a szülők barátok távol vannak. A látogatásokra még évtizedeket kell várni, maradt a körülményes levelezés. Ahogyan írja is: "Véletlenek, szerencse és balsors - egy olyan család története, amelyet óriási erők szakítottak szét, és amelyet alkalmanként még összehoz egy tál meggyes pite." 

Az otthon íze, illata, emléke kitörölhetetlenül ott él mindenkiben. Érdekes érzés lehetett ott járni 
a nyolcvanas években abban a régi kopott bérházban, ahol az egyes események megtörténtek.  Beszélni egykori még élő szemtanúkkal, rokonokkal. Miközben a családi történetek egykori 
szereplői megelevenednek, kirajzolódik a történelem is. Félelmetes még mindig átélni azt, amit apáink-anyáink sorsára hatással volt.
Egy már csaknem letűnt világ története kísért a könyv oldalain. Ezt elfeledni nem lehet, nem is szabad. Fontos, hogy az újabb generációk is tudjanak, képet kapjanak ezekről az eseményekről.
A tragédiák ott kísértenek még mindig: a Dunába lőtt vagy deportált rokonok árnyai, széttépett, derékba tört életek, sorosokról mesélnek a régi képek. A széthullott családok, elveszett álmok és vágyak a történelem sötét árnyait nem szabad elfelejtenünk.

Elgondolkodtató drámákról, sorsokról olvashatunk a könyvben, nem szentimentális emlékező sorok ezek, hanem a tényekre alapozott valóság. A múltunk jobb megértéséhez ad segítséget.
Egy nép, egy család élete ez, aminek nem szabad újra megismétlődnie.



Köszönet a kiadónak a kötetért!

                                   




K.u.K., Budapest, 2014
256 oldal · ISBN: 9786155361043







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése