2013. augusztus 29., csütörtök

Az Echo Park titka és A kilátó

Mihael Connelly: Az Echo Park titka 
Harry Bosch 10.




                               




 -Amit nem zársz le magadban, mindig kísérteni fog-
 




Michael Connelly termékeny szerző, idehaza is sok kötete megjelent már. Nálam új felfedezés, eddig valamiért elkerülte figyelmem. Ezúton is köszönet Kovács Noéminek a LÉLEKÖLŐ szerzőjének, hogy a blognak adott  interjú során ajánlotta az író krimijeit. Ő a ma élő legnagyobb amerikai detektívregényíró, az amerikai média szerint. Rövid, frappáns mondatok, filmszerű cselekmény jellemzi.
Ebben a  sorozatban a fő nyomozó Harry Bosch, jó figura. Kitartó, alapos, akinek humora is van.


Az Echo Park titka a sorozat tizedik darabja. Meg kell jegyezni, minden történet önálló esetet mutat be.
Egy véletlen folytán előkerül egy régi ügy, ahol tudta ki a hunyó, de nem akadt elég bizonyítéka,
még az eltűnt lánynak sem akadt nyomára. Amolyan "döglött akta" módra kerül elő tizenhárom év után. Harryt még mindig nem hagyja nyugton a lelkiismerete és az igazságot akarja mindenáron.

A könyv fülszövegéből:
1993-ban Marie Gestónak nyoma veszett, miután kisétált egy hollywoodi szupermarketből. A Los Angeles-i rendőrség nyomozója, Harry Bosch kapta a feladatot, hogy megtalálja, de a fiatal lány sosem került elő, se élve, se holtan, így Bosch sosem tehetett pontot az ügy végére. Bosch azóta a lezáratlan és megoldatlan ügyek osztályán dolgozik, ahol időről időre újra előveszi a Gesto-dossziét, míg egy nap megkeresik az államügyészi hivataltól. Egy férfi, akit két nő meggyilkolásával vádolnak, a halálbüntetés elkerülése érdekében hajlandó töredelmesen bevallani korábbi bűneit – köztük Marie Gesto megölését.

Senkit ne  tartson vissza, hogy ez a sorozat 10. története, az előzőekre nincs utalás, különállóak a történetek. Természetesen a bizonyíték és az áldozat is előkerül végre, a hosszas és alapos nyomozást végre siker koronázza. Ám váratlan fordulattal egészen másról kezd szólni a sztori! Hatalmas csavar van benne! Képet kapunk egy elvetemült gyilkos lelkéről, gondolkodásáról. Próbálok spoiler mentes maradni, de akad itt politikai karrier, belső válság a rendőrségnél, és a nyomozó társa is lelki gondokkal küzd...
Végig izgalmas, kalandos és fordulatos amerikai krimit kapunk.

5/5





Alexandra, Pécs, 2009
376 oldal · ISBN: 9789633709184 · Fordította: Babits Péter




A Kilátó

 
                    




 Néha a tökéletes bűnténybe is hiba csúszhat...







A sorozat 13. darabja:
Holttestre bukkannak egy Los Angeles fölötti kilátón. Az áldozatot szabályosan kivégezték, letérdeltették, és tarkójába két golyót eresztettek. A Los Angeles-i Rendőrkapitányság Harry Boscht, a közismerten keményfejű és öntörvényű, rutinos nyomozót bízza meg a bűntény felderítésével. A nyomozás során egyre világosabbá válik, hogy nem egyszerű gyilkosságról van szó, ugyanis az áldozat olyan radioaktív anyagokkal dolgozott, amelyek illetéktelen kezekbe kerülve súlyos veszélyt jelenthetnek az egész országnak. A szálak ismert terroristákhoz vezetnek…

A szeptember 11.-e óta ez főleg érzékeny pontja Amerikának. Kitűnő kiindulási pont, minden adott egy fordulatokban gazdag krimihez. Belegondolni is félelmetes, mire képesek a vegyi fegyverek.
Van riadalom, jön az FBI, belső ügyosztály,  terrorista elhárítás! Ám Harry barátunk egyszerre rájön: talán valami más motiválta a gyilkost, az egész dolog mögött valami más rejlik.... És igaza lesz!
Nagyon ötletes, fordulatos történet.  Avagy hogyan lesz egy terrorista fenyegetettségből szerelmi háromszög? Régi igazság: keresd a nőt! 
Kaland és izgalom nem hiányzik ebből a sztoriból sem! A végső megoldás pedig eléggé meglepő lesz!
 Eredeti megjelenés éve: 2007






Alexandra, Pécs, 2010
240 oldal · ISBN: 9789632970639 · Fordította: Morvay Krisztina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése