2023. augusztus 5., szombat

Jégtörő

 Kristina Ohlsson: Jégtörő



                                                        







Ohlsson már többször bizonyított, kétségtelenül jól tud írni, sok sikerregénnyel a háta mögött. Tudja, hogy mitől jó egy könyv, hogy mi kell ahhoz, hogy a regénye nemzetközi siker legyen. Igazán olvasmányos és ügyesen építkezik a krimi, a feszültség lapról lapra nő. Az új sorozat a Viharjelzés krimivel indult, ahol már magasra tette a lécet. A második rész a Jégtörő érzésem szerint még jobb is talán, ami elég ritka folytatások esetében. August Strindberg visszatér, és a stockholmi pénzemberből lett használtcikk-kereskedő új ügybe botlik.


                    
Ohlsson nagyszerű munkát végzett, hogy az első kötet alapjaira építve viszi tovább az eseményeket. Most is tökéletes a témaválasztása: kisvárosi évtizedes sötét titkok, amik kihatnak az új generáció életére is. Nagyon ütős, valós a történet emberi oldala. Amikor felrémlett bennem mi is lehet a háttérben, azt gondoltam, na, nee..ez nem lehet! És de! Sőt, még ezen is tudott picit csavarni, fokozni a hatást. Semmit nem írok, hiszen spoilerezni, vagy az olvasás élményét nem akarom elrontani. A régi bűn, a titok valóban olyan, hogy erkölcsi kérdéseket vet fel, talán jobb is lenne, ha nem derülne ki, de az élet már csak ilyen... ez pedig újabb kérdéseket vet fel. A cselekmény, a felépítése és a kidolgozottsága meggyőzött. Ohlsson írói stílusa elképesztően jó.

Az tény, hogy Hovenäset apró közössége számtalan titkot rejt magában. Lenyűgöző, ahogyan Kristina Ohlsson történeteiben ezeket egybe szövi. A kisvárosi életérzés tökéletesen működik. Mindenki tud, vagy sejt valamit. Annyi színes és esetenként tragikus karaktert helyezett el a történetben, amitől emberibb a krimi. Mindezt anélkül teszi, hogy erőltetettnek érezném. Mindenki cipel magával valami régi bűnt, ami most felszínre tör. Az igazság figyelmet kér, csakúgy, mint az első könyvben, sok fordulat van, mielőtt kiderül az eltitkolt valóság. Ami bizony több ember életét forgatja fel. Ebben is Kristina Ohlsson szakértő. Amikor azt hiszed, hogy megpillantottad az igazságot, egy újabb meglepő fordulattal vált a történet. Hovenäsetben két csónakház ég le egy hideg januári éjszakán. A tűz elpusztította August és szomszédja csónakházát. És hirtelen felbukkan egy holttest...

Az én ízlésem szerint való ez az új történet, szeretem az ilyen típusú krimiket. Életszerű párbeszédekkel, hangulatos tájleírásokkal gazdagított a krimi. Látványos volt olvasni a téli tájról, a cím is izgalmas megoldást kap. Külön köszönet a fordítónak, Torma Péternek. 
August és barátja közötti beszélgetések különösen eredetiek, de az érzelmi szál is hiteles. Különös hangsúlyt kap a főszereplők magánélete. Ohlsson olyan életet lehel minden karakterébe, hogy él, lüktet a sztori. Kiemelkedik a városka mindentudó okos bolondja, vagy a két gyerekszereplő is sokat ad a történésekhez. August és a rendőrnő Maria élete is megoldódni látszik, ez a rész gondoskodik némi romantikáról. Nagyon át tudtam érezni a történetet és a felvillantott élethelyzeteket. Azonnal olvasnám a folytatást, hiszen van itt még izgalmas kérdés.


ITT lehet tiéd a krimi akár E-könyvben is! 






                     
Kristina Ohlsson 1979-ben született a dél-svédországi Kristianstadban. Néhány évig Bécsben élt és dolgozott, mint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet terrorizmusellenes szakértője. Korábban a Svéd Nemzetvédelmi Egyetemen tanított. Az írónő eddigi kötetei idehaza, a Fredrika Bergman-sorozat részei: Mostohák 2012., Elnémítva 2013., Őrangyalok 2013., Az 573-as járat és a Dávidcsillagok 2014. Vétkesek - 2018.
A Lotus Blues - 2015 és a Mio Blues - 2016 a Martin Brenner sorozat részei.
Önálló történet: Beteg lelkek - 2017. Mellette több, gyerekeknek szóló könyve is megjelent.




Animus, Budapest, 2023
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636141776 · Fordította: Torma Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése