2023. augusztus 24., csütörtök

Bretagne-i hullámtörés

  

Jean-Luc Bannalec: Bretagne-i hullámtörés

(Georges Dupin 2.)




                                                             








A Bretagne-ban játszódó krimisorozatot mára 17 nyelvre fordították le, külföldön már a 10. Dupin-történet jelent meg idén. Filmre is került néhány epizód, ami mutatja a népszerűségét. Nálunk még csupán a második résznél járunk, ahol ismét egy különös, balesetnek látszó gyilkosság bolygatja fel a békés kisvároska nyugalmát.


A Párizsból száműzött Dupin ismét a Breton Glenan-szigeteken nyomoz, amelyek 12 mérföldnyire vannak az Atlanti-óceán partjától. Három férfi holttestét sodorja partra a tenger. Először úgy tűnik, hogy egy heves vihar során hajóbaleset áldozatai lettek, de Dupin hamarosan rájön, hogy egy jól kitervelt gyilkossággal van dolga. .Az események nagy része Saint-Nicolason, a Glenan fő szigetén játszódik, és a sziget Quatre Vents étterembe vezetnek a szálak. Ezt az özvegy Solenn Nuz asszony vezeti lányaival. . Ez az egyetlen bár a kis szigeten, és itt zajlik a szigetlakók társasági élete. Ide vezet majd a cselekmény fő szála. Solenn Nuz egy nagyon érdekes nő, izgalmas karakter, akit a szerző aprólékosan jellemez. Dupin emberileg nehéz eset, nem túl rokonszenves nyomozó. Ha egy idő után idegesítő is, de élethűnek tűnik koffeinfüggőségével, hajófóbiájával és a hatóságokkal való véget nem érő harcával. Mogorva, magának való figura.


A regény ereje egyértelműen a breton táj és lakóinak hiteles ábrázolásában rejlik. Sajnos, ami az első résznél érdekes volt, itt kissé elbillent: nem a krimin van a hangsúly, hanem a hely történetén, a szokásokon, a táj szépségén. Sokat megtudhat az olvasó a breton életmódról és ezt a Bretagne-i hangulatot jól visszaadja a szerző. A színes leírások látványosak, békések. Mennyi színe-fénye van a remek borítónak, úgy a tengernek, a fehér homoknak, a bretagnei-életérzés hangsúlyosabb, mint a történet. Pedig nem árt, ha egy krimiben érdekes, izgalmas a nyomozás, ami itt nincs is. Amolyan békebeli, lassan csordogáló, izgalommentes történet, vér és különösebb feszültség nélkül. Nem váltja meg, nem újítja meg a műfajt, csak szórakoztat. Idézi Agatha Christie vagy Maigret vonalát, de nem tudja überelni.. Kicsit vegyes érzéseket hagyott, pedig alig három nap eseményeit olvashatjuk.


Az akció tehát három napig tart, minden nap egy fejezet, amelyek ezért enyhén túlírtak, hosszúak. Különösen körülményes a második napé. Amúgy van itt minden: kincsvadászat, turisztika, tengerbiológia és gyilkosság. Dupin mellett van egy csapat, de többnyire egyedül nyomoz, ide-oda küldözgeti a két nyomozóját. Az általa irányított alkalmazottak eredményeiről a számtalan telefonhívásból tájékozódhat, amit Dupin folyamatosan intéz. A szerzőnek jól sikerült szemléletesen jellemeznie Dupin titkárát, Nolwennt. Ami szerintem egy teljesen felesleges mellékszál, hogy Dupin édesanyja látogatására készül...és a szerelem is befigyel picit. Akadnak érzelmek, de izgalom kevéske.

Elmondhatjuk, jól érezhető Bannalec szívből jövő lelkesedése Bretagne, az emberek, a táj és az ételek iránt. Ez könnyen átragad az olvasóra. A regényben valóban lenyűgöző a táj- és történelemleírások, ezek váltakoznak az eset megoldásához vezető úton. Különösen a kincsvadászat tetszett, az elsüllyedt hajók titkai. Az ügy megoldásához hozzájáruló beszélgetések gördülékenyek, olvasmányosak. Ezek talán csak sejtelmesek, de nem feszültek a történetben. A zárt kisközösségen belüli viszonyok, a régi sérelmekben lapul a titok, ez vezet a megoldáshoz. Picit itt az Orient expressz jutott eszembe.

Tekintettel a sokféle követett szálra, és a néha zavaróan hosszadalmas párbeszédekre, olvasóként nem tudtam izgulni a nyomozáson. Az országot és az embereket ismét remekül leírta, de valódi krimiként a cselekmény nem tudott rabul ejteni. Annyira nincs igazi nyomozás, hogy nincs ujjlenyomat, DNS vizsgálat, pl: az egyik vélt áldozatot az internetes fotói alapján azonosítják....)) blőőh. Dupin, mint a varázsló az előadás végén, a kalapból elő rántja a nyulat, azaz az elkövetőt...aki egyből bevall mindent. Itt azért a figyelmes olvasó felfedezhet még egy aprócska csavart, ami hihető és hoz némi meglepetést. Érdeklődve várom, merre, hogyan folytatódik Dupin kalandja. Christie, Rita Falk vagy Agatha Rasin rajongóinak tudom ajánlani.   


ITT rendelhető kedvezménnyel a könyv! 




      

A Jean-Luc Bannalec álnéven író szerző mind Németországban, mind Dél-Bretagne-ban otthon érzi magát. A Dupin felügyelőről szóló krimisorozat első nyolc részéből tévéfilm is készült, és számtalan nyelvre lefordították. 2016-ban Bretagne régió a „Bretagne mecénása” címmel tüntette ki a szerzőt. 2018 óta az Académie littéraire de Bretagne (Breton Irodalmi Akadémia) tiszteletbeli tagja.





General Press, Budapest, 2023
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634528104 · Fordította: Szalay Zsuzsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése