2023. augusztus 18., péntek

Balatoni örökség


Tóth Gábor Ákos: Balatoni örökség






                                                                   

                        



"A barátság okkal, a szerelem ok nélkül hal meg"





Tóth Gábor Ákos új regénye számomra igazi hangulat-regény. A csodás balatoni környezet ismét remekül működik, mint háttér. Az író szeretete a tó iránt egyértelmű. Az olvasó jól teszi ha szem előtt tartja a könyv címét: Balatoni örökség. A cím szépen harmonizál a tartalommal, az emberi viszonyok időtlen sokféleségéről. Az örökség az az érzés, amit a szívünkben őrizve viszünk tovább. A regény erről a két legfontosabb emberi kapcsolatról mesél: a barátságról és a szerelemről, annak megtartó erejéről. Ez remek keretbe foglalja a napfényes balatoni nyarakat, a szőlőtermesztést, a finom borokat és a múlt titkait-félelmeit.

Párhuzamos idősíkú történetet olvashattam, olyan életszagút. A jelen események 1996-ban játszódnak, amikor is az idősödő Csengődit egyetlen kérdés foglalkoztatja igazán: mi legyen a Menedék további sorsa, ki vigye tovább, gondozza az épületet, kire hagyja örökül? A történet visszaemlékezései 1939-ig nyúlnak vissza, megidézve fiatalságukat, barátságukat, szerelmüket. Érdekesség, hogy egykori szerelme, Artner Rita a jelenben mint gondozója áll mellette. Ezek a különféle érzelmek, hangulatok meghatározóak végig a regényben, adnak egy különleges atmoszférát. 

A politikai élet visszásságai sok esetben ismerősek voltak. Különösen a szocializmus hatása az emberi életekre, a"legvidámabb barakk" adott ismerős pillanatokat. A hatalom feltörekvő urai a mai életképekkel jól passzolnak: lényegében nem változott semmi. Az ott lakók egymás mellett élése ad sok meglepetést, de az bizonyos, egészen más ott élni, felnőni, mint aki vendégként odalátogat nyáron néhány felhőtlen napra. Ezt a balatoni életérzést, szeretetet tökéletesen adja vissza a történet. Most is tetszett az a retro-érzés ami belengte az eseményeket, egyértelműen ez a balatoni hangulat az, ami élteti a történetet. A Balaton valóban megunhatatlan, nekünk már régóta ez a riviéra. Hiszen a miénk. 


        
A történelmi időutazás mellett külön tetszett, hogy sok meglepő információt is tartalmaz a balatoni hajózásról. Felbukkan a Helka és a Kelén története, a művészvilág számos ismert arca, és a változó politikai kulturális háttér. Mozgalmas és színes kor- és társadalomrajz bontakozik ki az olvasó szeme előtt. Persze a legfőbb vonal a szerelem és a barátság időtlensége marad. Mi is lapul a három fiatal szívében-lelkében? Mindezt hogyan tűri, viseli el a zárt kisközösség, Balatonszépe népe? A pletyka örökzöld műfaj... Furcsa hármasuk szóbeszéd tárgya a faluban.

Hazugságok, árulás, emberi sorsok villannak fel a világháborúk borzalma, vagy az '56-os forradalomból. Az '56-os év sorsfordító a három fiatal életében is, Gyula disszidál... majd egy nagy ugrással jön a rendszerváltozás. A nagyapa története lassan a végére ér. Ez a kibontakozó történet, szerelmük Emmával a tragikus végkifejletig ad egy sajátos édes-bús, romantikus ízt. Hogyan és mitől változik, alakul az évek előrehaladtával, határozza meg a szereplők lelkivilágát, sorsát az összetartozás. Mert ez a szerelem és a baráti szálak egy életre fűzik egybe a három szereplőt. Még úgy is, ha az országhatárok több évtizedre elválasztják őket.

Végig olvasmányos, szórakoztató, humoros formában teszi mindezt a szerző. Talán a három kötetből itt a legbővebb a szókimondó, fanyar humor, ami az íróniát sem nélkülözi. Jó sztorik, dalok, poénok, korabeli viccek, legendák kelnek életre a történetben. Amolyan sírva vigadunk, de élünk, lehetőségeink szerint boldogan módra. A valós szereplők felbukkanása még hitelesebbé teszi a regényt. A könyv borítója tökéletes, jól adja vissza a hangulatot, illik a tartalomhoz. Az író különlegesen szövi össze a fikciót és valóságot. A Menedék egy korabeli kúriát testesít meg Balatonszépén, melynek helyreállítása és sorsa ad keretet az emlékidézések. Ez sokszor fájó, afféle élveboncolás, de eljött az idő a félreértések tisztázásának. Ez a múlt és a múlt által befolyásolt jelen megértésére tett kísérlet adja a történet magvát. A titkok hazugságokhoz, félreértésekhez vezetnek, majd csalódáshoz. Ezek feldolgozás, értelmezése folyik a szereplők életében. A Balatoni Futár és a Balatoni Menedék regények befejező része szórakoztató, könnyed kikapcsolódást nyújtó történet.



ITT lehet tiéd kedvezménnyel a könyv! 


     

Tóth Gábor Ákos (Budapest, 1955. július 8. –) író, újságíró. 1975 és 1979 között a Ho Si Minh Tanárképző Főiskola magyar–történelem szakán tanult. Az első magyar szamizdat „folyóirat”, a Szféra szerkesztője-kiadója. Az ezredfordulótól az Elite Magazin újságírója, rovatvezetője, 2010–2011 között a Trivium Kiadó főszerkesztője, 2012-től a FIX TV produkciós igazgatója.







XXI. Század, Budapest, 2023
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635683796

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése