2022. július 5., kedd

Aranysarkantyús lovagok

Benkő László: Aranysarkantyús lovagok
(Nagy Lajos 1.)




                                                     






A történelmet, kalandokat és a régmúlt titkait kedvelők számára egy újabb igazi csemege Benkő Lászlótól. A szerző alapos felkészültsége, meseszövése, a cselekmény felépítés és friss, néhol pikírt humora egy kivételes olvasmányélménnyel gazdagítja az olvasót. Mesterien kimunkált, fifikás történet a sorozat nyitó kötete.

Az ilyen történelmi regényeket élmény olvasni, ahol átélhető a sztori, emberközeliek a szereplők, érzelmeket kavar az olvasóban. A nyelvezet választékos, hiteles, a történet bár közismert, tanulságos és szórakoztató egyszerre.
Erről az időszakról már több író "megemlékezett", mégis izgalmas volt olvasni a sorozatos cselszövéseket, intrikákat, vagy a szerelmi vonalat. Több aspektusból ismerjük meg a történelem titkos szövetségeit, a mozgatórugók mögöttes okait kutatja Benkő László. Felbukkannak közismert momentumok is, mint a király elleni merénylet, aminek elkövetője Záh Felicián volt. A család és Klára sorsa ismert, mégis borzongató volt olvasni. A merénylet is kissé más megvilágításba kerül.   


     
Kiemelkedően jó Anjou Károly elmerengő, gondolkodó férfivá érett alakja, ahogy a Magyar Királyságért tett hosszas küzdelmeit felméri. Károly érezhetően felelős gondolkodású, karizmatikus király volt. Az ő belső vívódásai is megjelennek a történetben. Az öregedő férfit az idő múlása, és a korszak jellemző betegsége a csúz, azaz a köszvény kíséri. A trónutódlás kérdése is természetesen erősen foglalkoztatta. Az elsőszülött Lajos a magyar trón várományosa, András a Nápolyi Királyságba kerül...Az ő drámája az egyik legszomorúbb a történelemben. Megható a kisfiú gyengéd, büszke, megkérdőjelezhetetlen szerelme is, kedves színfolt, előre sajnáltam szegényt a be nem teljesülő érzései miatt, amire számítani lehetett. Lám, egy hős lovagocska szívéből sem hiányzott ez a nemes érzés, akinek közben a tanulás mellett csintalanságokon is járt az esze.


Izgalmas a történetben felbukkanó női alakok megjelenítése, ők is hangsúlyosak. Erzsébet királyné határozott és kemény, tudatos gondolkodású, ugyanakkor érző anya és feleség. Nápolyi Johanna alakja is izgalmas, erős, jellemzői egyértelműen kerülnek bemutatásra. A mellékszereplők is remekül gazdagították az eseményeket, legyen az egy szobalány, olasz lovag, a hercegek nevelője, jósnő, Kálmán győri püspök, avagy maga a pápa.

Látványos, mozgalmas jelenetekkel kel életre előttünk a nápolyi udvar, a fürdők világa és a Vatikán. A leírások színesek, humorosak, ami szinte új szín a szerző palettáján. Több aspektusból ismerjük meg a történelem titkos szövetségeit, a mozgató rugók mögöttes okait. Meglepő a két kis herceg alakja: az ifjú Lajos és András éppen olyan jelentős szereplők mint a többiek. Élvezetes volt sorsukat a politika viharában megismerni. A két fiú életének mozzanatait megismerni, taníttatásuk, férfivá érésüket nyomon követni, vagy a szoros testvéri kötődésükről olvasni. Amíg Anjou Károly a fiát András herceget Nápolyba viszi díszes és hatalmas kísérettel, idehaza a belső rend szakadozni látszik. Erzsébet azonban kemény kézzel rendet teremt. Karaktere nagyon meggyőző, csupa szív és érzelem, okos asszony. Tragédiák, sorsfordító csaták, ármány cselszövések nélkül nincs is történelmi regény. Itt megkapjuk ezt is. Az események lendülete ezúttal is egy mozgalmas regényt ad az olvasónak.

A regény jellemzően ábrázolja a korszak hangulatát, bemutatja ruházatát, fegyvereit, ételeit, a szokásokat. Merészen, pimaszul odamondogat az egyháznak, fanyar humora kikacsint a mára is. A sorok között is olvashatunk, akár elvonatkoztathatunk jelenünkre is... Már akkoriban sem voltunk túl népszerűek Európában. 
A történelmi háttér tökéletesen találkozik a szépirodalmi igényességgel. A nyelvezet választékos, hiteles. Ízes szöveget olvashattunk a középkori Magyarországból, mégis közérthetően, élvezhetően. Már a nyitó jelenet, egy bírósági tárgyalás lenyűgözött. A bíró gondolatai betekintést adtak egy ilyen formátumú ember elméjébe, logikájába. Már itt az első oldalakon megjelent, a regényt végig kísérő humor, néha hangosan nevettem fel, és élveztem az iróniát amit ezúttal nem sajnált tőlünk a korabeli krónika mestere. Ez a humor kifejezetten jót tett a történetnek, üdítő újdonság volt, még közelebb hozva hozzám a kor szereplőit, alig vártam a következő pikírt mondatot. A korabeli gyereknevelés titkaiba vagy az érzelmek labirintusába is elvitt Benkő László. A fordulatokban gazdag történet az írótól megszokott könnyed stílusban, mégis a történelmi hitelességre törekedve kel életre előttünk. Annyira valósághű az egész regény, hogy szinte magam előtt láttam a leírtakat. Szeretem Benkő László választékos stílusát, a történetben rejlő kisebb-nagyobb fordulatokat, és a megformázott karaktereit. Jó volt velük közösséget vállalni, emberségükben, fájdalmukban, örömükben, halálukon szomorkodni.

Tetszettek a név, és szómagyarázatok, hasznosnak bizonyultak a lapok alján olvasni ezeket a kiegészítéseket. A tájleírások csodásak voltak, az időjárás viszontagságai élőek, átélhetőek voltak, olyan eleven képekben idéződtek fel előttem, légyen szó „az aranyló égitestről, mely hatására megfő a boldogtalanok koponyájában a velő, vagy a téli vadászatról olvasni. A jó és a rossz örök párharca itt is tetten érhető. Biztos, hogy éltek ilyen emberek, méltó így emlékezni rájuk. Valódi tiszteletadás a regény ez előtt a korszak előtt, kiemelkedő szépírói meséléssel fűszerezve. Feszülten várom a következő rész, hiszen itt Lajos még tizenhét éves, előtte a kiteljesedő hatalom, de a különösen szerencsétlen András herceg sorsa miatt is izgalmas folytatás várható.











                          
Benkő László: (Szombathely, 1952. március 13.) író. A Magyar Írószövetség tagja.

2004-től kezdte írásait publikálni, a magyar középkorról (Honfoglalás, kalandozások kora - Viharlovasok, és a Tatárjárás) írott történelmi regényei mellett szerzője A Zrínyiek-sorozat három kötetének. Nevéhez fűződik a Honfoglalás, Tatárjárás trilógia és a Szent László életét bemutató sorzat. Feldolgozta többek között Kinizsi és Balassi Bálint életét, vagy A pozsonyi csata eseményeit is megírta a történelmet kedvelő olvasóknak.



Lazi, Szeged, 2022
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632675435

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése