Új fejezetekkel
Kordos Szabolcs könyvsorozata azt adja, amit ígér: szórakoztató riportkötet a vendéglátósok világáról, bepillantás a kulisszák mögé, kiegészítve a világjárvány hatásaival.
Az olvasmányos riportkötet olyan meglepő és érdekes sztorik gyűjteménye, ahol váratlan dolgok derülnek ki, amire a kedves vendég nem is gondolna. Elgondolkodtató, hogy mennyi mindent még csak nem is sejtünk, ami a konyha mélyén történik. Tetszettek a történetek, amiket megosztott a könyvében, mindegyik az emberről mesélt. A séfek, pincérek világát is megrázta a világjárvány. Ezek a kiegészítő részek különösen tartalmasak és a helyzetkezelésről, emberi tényezőkről adnak képet. Ahogy az életben is, van aki jól járt, van, aki elbukott.
Érdekes volt olvasni a különböző vendéglátóhelyekről, kifejezetten széles a merítés. Számomra a csúcsgasztronómiát képviselő fine-dining éttermek és a Michelin-csillag története, háttere volt meglepően eleven, színes. Olyan érdekességeket tudhat meg a kíváncsi olvasó, amit talán nem ismer. A menő belvárosi bisztróktól az ázsiai-kínai éttermek világa kel életre az olvasó előtt. Akad meglepetés, néhol csak kapkodtam a fejem... akkor most tradicionális kínai étel az, amit rendelek, avagy ez egy speciális változat csupán? A hazai konyhaművészet igazi gasztroforradalmon esett át az utóbbi években, erre is hoz példát a szerző. A népszerűvé lett tv-s főzős műsorok hátteréről is megtudhatunk néhány izgalmas információt. Olyan féltett titkok és esetekről mesélnek a megszólalók, amit nem szívesen osztanak meg a vendégekkel. Tetszett még a kommentfolyam, azaz mennyire befolyásolja egy étterem megítélését a vendégek bejegyzései. Elég elképesztő dolgokra derült fény ebben a fejezetben is, ahogy a Felturbózva - a drogok már a spájzban vannak részt is döbbenetes volt olvasni. Valós háttér, hiszen elég kevés lehetősége van a vendégnek ezeket a kulisszatitkokat meglátni. Trükkök, mesék, vicces vagy éppen fájdalmas valósága keveredik a lapokon.
Azt is kiemelném, nem ragadt le a szerző csak Budapest viszonylatában, kitekint egy picit vidékre is. Így átfogóbb, árnyaltabb képet fest a vendéglátósokról, családi éttermekről, a pandémia okozta fejetlen intézkedésekről. Az ebből eredő kialakult bizonytalan állapotokról több olyan történet van, ami ad okot gondolkodni. Futárok, borravaló és környéke, magyaros mentalitás... a magyar ember úgy tűnik, valóban megtalálja a kiskapukat, illetve az a jó étterem, ahol sokat lehet enni, nagyok az adagok.
Természetesen a hazai és nemzetközi politikusok, sztárok is megjelennek a könyvben. Arról sokat olvashatunk, ha nálunk forog egy amerikai film. Azonban a stáb és a sztárok étkeztetése több mint komoly kihívás sok esetben. Will Smith vagy Schwarzenegger történetei színesítik a kötet ezen részét, de a Putyinnak főzni is igazi már-már borzongató látványkonyhamese volt. Vagy kissé bizarr valóság. Érdeklődéssel olvastam ezeket a részeket, hiszen Kordos Szabolcs ügyelt a részletekre, nem bulvárszintű beszámolók ezek. Az élet írta sokszor vicces és tanulságos valósága, amiről most többet is megismerhetünk.
ITT lehet tiéd kedvezménnyel a kiadótól a kötet!
Kordos Szabolcs író, szerkesztő-újságíró mindössze 15 éves volt, amikor először besétált egy napilap szerkesztőségébe; azóta dolgozott a Mai Napnál, a Színes Mai Lapnál és a Magyar Hírlapnál, valamint az Egyesült Államokban, ahol elnyerte Arizona állam sajtódíját. Jelenleg a Vasárnapi Blikk vezető szerkesztője. Élt Dél-Amerikában, volt kommunikációs munkatárs a repülőtéren, és utas sok-sok taxiban. Szórakoztatóan tényfeltáró sorozatának első kötete, a Luxushotel, Hungary a hazai ötcsillagos szállodák titkokkal övezett világába kalauzolta el az olvasókat.
XXI. Század, Budapest, 2021
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635681792
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése