2022. január 15., szombat

Ki mint vet

Hjorth & Rosenfeldt: Ki mint vet
(Sebastian Bergman 7.)




                                                             


"Érdekes fordulatokat hoz az élet."



Michael Hjorth és Hans Rosenfeldt a kedvenc skandináv krimiszerzőim közé tartoznak, itt és most újra bebizonyították, mennyire profik. Ha ez eddig még nem derült volna ki a sorozat kedvelőinek. Kétségtelen, hogy egy sorozat esetében akadhatnak gyengébb részek, előbb-utóbb a lendület megtörik, elfogy az eredeti ötlet, jönnek a panelek. A Sebastian Bergman kriminálpszichológus főszereplésével íródott sorozat utóbbi két részét a melléktörténések, a Billy körüli bonyodalmak éltették, vitték tovább. Még mindig A tanítvány és a Néma lány a két legerősebb része ennek sorozatnak. Nagy izgalommal és kíváncsisággal vettem kézbe a hetedik részt.


       
Itt és most sem kell véres, akciókrimi történetre gondolni, egy remekül ábrázolt, lelki folyamat részese lehet az olvasó. A két szerző megmutatja tudása legjavát. Azaz: hogyan lesz egy átlagos, közepes, panelekből összedobott krimiből izgalmas, fordulatos emberi dráma. Ez egy olyan teljesítmény, ami teljesen lekötött, vitt magával. Az egy nagy rejtély előttem, hogy két szerző, hogyan tud ennyire kerek, működő történetet írni. Itt gondolok akár Keplerékre is. 

A befejezésre itt és most egy olyan meglepő ötletet dobtak be, ami miatt a nyolcadik, a sorozatzáró részt máris olvasnám. A spoiler miatt nem nagyon mennék bele részletekbe, legyen elég annyi, hogy egy elég izgalmas, de nem túl érdekes kezdés után ami a dramaturgia része, egy afféle Bonnie és Clyde-féle bosszútörténet a nyomozás háttere. Az osztálytalálkozó véres hadjárata azonban csak keret...

Az írók stílusa, történetmesélési módja és a krimi dramaturgiája tökéletes. A szerzőpáros tökéletesen hozta a formáját. A gyorsan megoldódó ügy, ami inkább csupán ok volt ez esetben, már Billy múltjához vezet a cselekmény. A fiú elméjébe, lelkének sötét bugyraiba láthatunk bele. A szálak felfejtése több apró véletlennek köszönhetően indul be. Itt pörögnek fel az események, látványos emberi sorsok villannak fel. A leváltott egykori nyomozó-csoportvezető, Torkel alkoholizmusba fulladó egyéni tragédiája mellett megismerhetjük a nagypapává lett Sebastian próbálkozását egy nyugodtabb életre. Ezt főleg a hároméves, imádott unokájának köszönheti, ám magánélete Ursulával is rendeződni látszik. Vanja, mint új főnök igyekszik, de nem remekel, nehezen birkózik a feladatokkal. Sem mint főnök, sem mint anya nincs a helyzet magaslatán. 

Billy pedig... nyomon követhetjük lelki kínlódását a fel-feltámadó szenvedélyével, ami egy komplex és meglepő történet egy sorozatgyilkosról. Bár Billy igyekszik elfojtani, tudatában van őrületének, de igazából nem tesz ellene. A nyugodt és boldog élete egyre távolabb kerül, pedig rá is a családos apák feladata vár. Felesége ikerszülése közeledik, azonban a múltból felbukkanó csontváz mindent felkavar. Na, innentől nem tudtam letenni a krimit! A beláthatatlan események sodra visz magával mindenkit. Imádtam az apró és meglepő csavarokat, az emberi érzelmek csúcsrajárnak. Torkel és Sebastian összefogása alaposan, nem várt módon felkavarja az állóvizet. 

"Nehéz, csaknem lehetetlen elhinni, hogy egy ember, akinek nagy vonalakban ismerni véljük az életét, valójában teljesen másvalaki."


Lélektani dráma ez a javából, ahol a látványos és izgalmas befejezés többszörösen meglepő eredményt hoz a szereplők életébe. Komoly, sorsfordító, egyéni emberi drámák sorozata ez a rész. Feszült és izgalmas nyolcadik rész várható megoldásnak. Az olvasmányos, gördülékeny történetet Dobosi Beáta nagyszerű tolmácsolásában olvashatjuk.
A Sebastian Bergman sorozat előző részeit több mint 5 millió példányban adták el, ami 34 nyelven jelent meg világszerte.


ITT rendelhető kedvezménnyel a krimi! 


      
Michael Hjorth 1963-ban született, producer, rendező és forgatókönyvíró. Az ő nevéhez fűződik például a Henning Mankell regények megfilmesítéseihez írt forgatókönyvek.
Hans Rosenfeldt 1964-es évjárat, szintén forgatókönyvíró, valamint Svédország-szerte ismert rádiós és tévés műsorvezető. Előző közös munkájuk az Ingovány 2012-ben került a hazai könyvesboltokba.






Animus, Budapest, 2022
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633249505 · Fordította: Dobosi Beáta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése