2022. január 23., vasárnap

Klévei Anna

Alison Weir: Klévei Anna
A hercegnő a portréról





                                                       




"Az udvarban forrongott a szóbeszéd, és azt híresztelték, hogy a király ismét királynét cserél."



A Hat Tudor királyné sorozat negyedik részében egy különös királyi frigyről olvashatunk.

VIII. Henrik élete révbe érni látszott a Jane Seymour úrhölggyel kötött házasságával, áhított vágya is teljesült, Jane herceget szült neki. Azonban a gyermekágyi láz összetörte ezt a rövidre szabott boldogságot. Kíváncsian vártam a folytatást, a német hercegnővel, Klévei Annával, mit lehet erről az alig fél évig tartó, el nem hált házasságról írni? Anna többek között azzal híresült el, hogy bár a szépség relatív, de a róla festett Holbein portré alapján Henrik egy szebb nőt várt, mint amit kapott. Henrik beleszeretett a portréjába, de csalódott volt a valóságban. Ennek később hangot is adott, de lesz még itt izgalmas fordulat azért. Tény, hogy Anna kevéssé volt művelt a zene és tánc tekintetében, házasságukat a politikai érdek kovácsolta össze. Első találkozásuk így borítékolhatóan kudarcra ítélte a kapcsolatot. A huszonnégy éves, fiatal lánynak a virágkorán jóval túl lévő, elhízott, köszvénytől fekélyes lábaival Henrik sem volt egy álomférfi. Anna azonban igazi túlélő... Weir elmondja a történetét, érzelmi betekintést nyújt a negyedik feleség gondolataiba, lelkébe. Regényes mese, ahol a forráshiány miatt alakulhatott így ez a regény.

Alison Weir egy merőben más Klévei Annát ad nekünk, aki határozottan rejteget néhány titkot. A történet kezdetén tizennégy éves Anna éppen hogy felfedezi a tesi vágyat unokaöccsével, aminek életre szóló következménye lesz. Weir ügyes író ahhoz, hogy elhiggyük fantáziáját a megalapozottnak látszó történetről. Ez a regény most jobbára erősen fikció, pletykákra épülő romantikus történet, sem mint a negyedik feleség hiteles regénye. Mégis, Klévei Anna olyan meglepő és titokzatos módokon kel életre a lapokon, amelyet csak Weir remek kifinomultságának köszönhetünk. Anna sorsából megismerjük a gyermek és fiatalkori éveit, majd a lehetséges házasság hátterét Henrikkel. Annára nehéz utazás vár, kiderül hogyan állja meg a helyét e veszedelmes kor veszedelmes viszonyai között egy idegen kultúrából érkezett német hercegnő. A vallási háttér és az önző érdekek is sokat adnak a regényhez. A történész végzettségű, a korszakot behatóan ismerő írónő tökéletesen leköti a figyelmet olvasmányos regényével.

         
Henriknek Annával való kapcsolata meglepően megható, boldog pillanatokat ad neki a beteljesületlen vonzalom ellenére is. Annát soha nem koronázták meg, ahogyan asszonya sem lett Henriknek. Ám a király bizalmas barátja lett... A januárban megkötött házasságot júniusra már érvénytelenítik is, miközben színre lép a következő királyné. Az életben számtalan politikai manőver állhatott a háttérben. Henrik mániákusan fiú utódra vágyik még mindig, Anna pedig lassanként megértő jóbarát szerepébe csúszik át a királynői pozícióból. Nem mer, nem mond ellent Henriknek, amivel megkönnyíti saját későbbi sorsát is. Anna életét haláláig végigkövethetjük, látjuk és megismerjük a Henrik utáni életének pillanatait, ami ez esetben kivételes sors neki. A romantikus részek Anna életének színes epizódjai, amit intrikák és az udvar mozgalmas élete foglal keretbe. 

VIII. Henrik negyedik királynéjának története sajnos sok újat nem mondott, inkább a romantikus, idealizált mese felé vitte a történetet érzésem szerint. Kétségtelen, hogy Aragóniai Katalin vagy Boleyn Anna erőteljesebb, karizmatikusabb nőalak volt. Anna sorsa és története kevéssé lebilincselő, ám a kor női értékrendjét és a Tudor-dinasztia felfogását jól hozza. Érdekes volt látni Henriket és az udvar hölgyeit Anna szemén keresztül. A házasság felbontása után kifejezetten jó kapcsolatban maradtak Henrikkel, sőt a gyermekeivel is tarthatta a kapcsolatot. Klévei Anna soha többé nem tért vissza hazájába. Minden regény önállóan is olvasható, ám a rejtélyes és lenyűgöző karakterek élete szorosan kapcsolódik. Kedvelem Alison Weir stílusát, meggyőző képet fest ezúttal is, de ezt most egy kiszínezett mesének éreztem, sem mint történelmi regénynek.






                            

Alison Weir zseniális történész, remek író, 1951-ben született.
Elsősorban az angol királynők és családok történetéről ír, életrajzok formájában, amelyek feltárják történelmi hátterüket. Számos történelmi szépirodalmi művet is írt.






Művelt Nép, Budapest, 2021
592 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156186898 · Fordította: Sillár Emőke











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése