2021. február 28., vasárnap

Az őrszem

Lee Child - Andrew Child: Az őrszem
(Jack Reacher 25.)




                                                               



"...ugyebár azt szokták mondani, a bosszú hidegen tálalva a legjobb, nem igaz?"

Amikor 1997-ben elindult a sorozat, talán Lee Child sem tudta, mennyire karizmatikus főhőst alkotott meg a volt katonai rendőr, Jack Reacher alakjával. Szeretem ezeket a történeteket olvasni, számomra Reacher megunhatatlan, verhetetlen figura. Filmszerűen pörgő, lendületes akciók, ahol a humort sem kell nélkülözni. Ő egy olyan akcióhős, aki lelkiismerettel és együttérzéssel áll a gyengék mellé, védi a mundér becsületét, az igazságot. Valóban izgalmas, szórakoztató kikapcsolódás ez a sorozat. Önálló történetek, csupán Reacher személye köti össze a krimiket.

Nehéz is egy kedvenc sorozat 25. részét elfogulatlanul értékelni, ez már gombócból sem kevés! Minden sorozatban eljön az a pont, amikor kicsit visszaesik a színvonal, a rutin dolgozik. Ezt talán az előző néhány résznél éreztem, hogy fogy a lendület. Nem csoda, ha belefáradt az ötletelésbe Lee Child, viszont Reachert "megölni", kár lenne. 
Az bizonyos, hogy az Andrew Grant néven kilenc könyvet jegyző testvéröccs bevonása jót tett a sorozatnak. Ez a vérfrissítés miatt is a könyv első fele a megszokott magas színvonalon hozza az izgalmakat, Reacher kivételesen pikírt, száraz humorát is adva az eseményekhez. Igazából a sorozatot ismerők azt kapják, amit szeretnek és elvárnak a szerzőktől. A megszokott színvonal és az olvasmányos szöveg izgalmas kalandra hív. Zene és kávé, pofonok és humor, zsarolás, titkos összeesküvés, ahogy kell. Unalmas, álmos kisvárosba érkezik hősünk, ahol felfigyel egy magányos, kissé szórakozott fiatalemberre, aki körül egy szempillantás alatt mozgalmas lesz a levegő: ugyanis el akarják rabolni. Erre a készülő akcióra figyel fel Jack és hiúsítja is meg néhány jól irányzott pofonnal. Az események lendülete innen pörög fel igazán. Reacher munkához lát, bár természetesen mindenütt falakba ütközik.

       
"Ez csak a vihar előtti csend, gondolta magában Reacher."

A háttér elég egyszerű, vírustámadás érte a városka számítógépes rendszerét, ami leállt. A megmentett férfiút, Rustyt tartják bűnösnek érte, ugyanis ő a város kirúgott számítógépes szakembere. A háttérből természetesen kialakul egy régi ügy, ami miatt történik az egész zsarolás. Ez a családi titok a második világháborúig nyúlik vissza, nácikkal, orosz kémekkel megspékelve. Felbukkan egy oknyomozó és lelkes újságírónő is, igaz, már csak darabokban... Reacher nem adja fel, az igazság meglepő, a sötét mélyből bukkan fel. Kellően bonyolult, izgalmas és fordulatos regény, remekül felépített jellemrajzokkal és logikus történetvezetéssel.

A technikai részek miatt nem kell aggódni, érthető és követhető a kevés leírás. A számítógépes háttérrel megismerhetjük a védelmi rendszerek és a vírusok működését, ugyanis az őrszem is egy ilyen rendszer. A kalandok és a belső összefonódások, a piszkos anyagiak mindent felülírnak. Humorral és akciókkal feldúsítva jutunk el a végső leszámoláshoz, miközben az FBI is beszáll a játékba. A szereplők sokszor nem azok, akiknek gondoljuk őket.Kiderül a régmúlt titka, ki a beépített kém, akinek személye miatt történt minden. Fontos szerep jut az ideológiának, ami még mindig tartja magát, vannak új követőik. Ezek állnak a háttérben, ami tényleg elképesztő. Nem olyan sötét és komor, mint a Néma város, talán az akciók is visszafogottabbak, viszont remekül hozza a korai Reacher krimik színvonalát. Tömör. Izgalmas. Szűkszavú. Szépen épül fel a cselekményszál, amibe kiválóan illeszkedik Reacher remek karaktere, személyisége.

A két Child közös erővel ismét egy eredeti, sallangoktól mentes, izgalmas légkört megteremtve írta meg ezt a krimit. Lenyűgözően mesélnek, ügyesen bevonják az izgalomba, érzelembe az olvasót. Minél mélyebbre ásnak a szereplők a sötét múltba, annál sötétebb és szövevényesebb a titkok hálója.

Csavaros volt, ha nem is ez a legjobb része a sorozatnak, a küldetését beteljesíti. Nehéz is a régebbi sikereket überelni, nincs könnyű dolguk, ez tény. Megszokott minőség és színvonal, végig lekötött, szórakoztatóan könnyed kikapcsolódás. Reacher humora a régi, a pofonok sebessége és becsapódási szöge lenyűgöző, a zenei betétek és a kávé kell az igazsághoz. A szereplők karaktere jól eltalált, mindig jön egy újabb fordulat, ami tovább löki az eseményeket az izgalmas leszámolásba torkolló végkifejletig. A szerző(k)ben és a főszereplőben nem lehet csalódni. Várom, hogyan, merre kanyarog tovább a Reacher-univerzum. Ajánlom a krimi és kalandregény kedvelőknek. Jó olvasást hozzá mindenkinek!

IDE kattintva a tiéd lehet kedvezménnyel a krimi!

    
Lee Child:
eredeti nevén Jim Grant Coventryben született 1954. október 29-én. Angol író, de hosszú évek óta New York államban él feleségével. Első regénye az Elvarázsolt dollárok (Killing Floor) megnyerte az Anthony Award Legjobb első regény díját. Lee Child minden regénye az egykori amerikai katonai rendész, Jack Reacher kalandjait követi nyomon az Egyesült Államokban. Önálló történetek, csupán Reacher személye köti össze a sorozatot.

Díjai: Anthony Award, Barry Award, Dilys Award, Macavity Award, WH Smith Thumping Good Read Award

Andrew Grant: Birminghamban született, eddig kilenc önálló thriller fűződik a nevéhez. Lee Child öccse.


General Press, Budapest, 2021
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634524656 · Fordította: Gieler Gyöngyi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése