2020. május 1., péntek

ABBA: Voulez-Vous

ABBA: Voulez-Vous 



                                                                                                         













Az ABBA mozgalmas évet zárt 1977-ben: az Ausztrál-turné, mozifilm, és a The Album népszerűsítése, Agnetha és Björn második gyermekének, Christian születése az év főbb eseményei.
A film és a lemez amerikai turnéja mellett a pihenés következett: 1978-ban nem jelent meg Abba sorlemez csak ősszel jelentkeztek új dallal: a Summer Night City című kislemez jelent meg, mintegy beharangozva a készülő új lemezt, ami a Voulez-Vous címet kapta. Ma is bosszant, hogy ez mégis lemaradt a lemezről...Miközben a rengeteg munka közepette Frida és Benny 8 évnyi jegyesség után, 1978. októberében összeházasodtak, Björn és Agnetha 1979 elején elváltak... ez is kétségtelenül rányomta a bélyegét a készülő lemez hangulatára.




A Voulez-Vous a hatodik stúdiólemeze a csapatnak, amely a leghosszabb ideig készült. Zeneileg is talán ez a legeklektikusabb. A folkos hatású daltól a slágeresen át a diszkó/funky, balladáig minden megtalálható.

A felvételek már 1978 márciusában elkezdődtek, a lemez azonban csak 1979 április végére tudott megjelenni Európa szerte. Több dolog befolyásolta a csúszást, hiszen eredetileg '78 karácsonyára tervezték kiadni. Októberig a lemezre szánt dalokból csupán hat készült el. Ebből kettőt Miamiben vettek fel, (a címadót és a Does your Mother Know alapjait) a többi a vadonatúj Polar-stúdióban készült. Björn a későbbiekben azt nyilatkozta: a Voulez-Vous dalszövegei különösen személyesek lettek. 1979 márciusában rögzítették még, az utolsó pillanatban a nyitó dalt az „As Good As New” Agnetha csodás előadásában és egy balladisztikus dalt Fridával és a gyermekkórussal az „I Have A Dream”-et. A lemez négy hétig vezette a brit slágerlistát, de összesen 43 hétig tanyázott rajta. Öt hét alatt egymillió angol háztartásnak lett tartozéka ez az ABBA-lemez.
Az USA-ban is bekerült a legjobb 20-ba, a lemez amerikai sikere is elképesztő volt. A Dancing Queen és a ‘Take A Chance On Me’ után erről a lemezről került ki a harmadik nagy amerikai ABBA-sláger. Ez a dal a Does Your Mother Know lett.




Az 1979-es év volt amikor látszólag még egyben volt a zenekar, de a belső feszültségek nőttek. A siker azonban mindent elsöprő volt: 1979-et az UNICEF a Gyermekek Nemzetközi Évének kiáltotta ki. Ebből a felkérésből az ABBA is kivette a részét. A Chiquitita ma is hatalmas sláger, ezt mutatta be New Yorkban az ABBA. A dal 10 országban azonnal első helyezést ért el a toplistákon. Érdekesség, hogy eredetileg az ‘If It Wasn’t For The Nights’ dalt szánták a gálára, amit az utolsó pillanatban, '78 decemberében cseréltek le a Chiquitita-ra.







Az ABBA a dal jogdíjbevételeinek felét az UNICEF-nek ajánlotta fel. Ez a mai napig így van. A videóklipet a Svájci Alpokban forgatta a BBC a svájci ABBA show műsorhoz, a felvételt 1979-ben húsvétkor mutatták be egész Európában. A klipben egy hóember előtt énekelnek egy hegyoldalon. Az angol nyelvű változat sikere nyomán kiadták a spanyol változatot is, ami az ABBA egyik legsikeresebb spanyol nyelvű dala lett. 1979. július végéig a spanyol kiadásból 500 000 darabot adtak el, míg az eredeti angol nyelvű változatból 25 000 darabot értékesítettek.

Az UNICEF televíziós gála-koncertjét 1979. január 9-én, a New York-i Egyesült Nemzetek Közgyűlésének csarnokából közvetítették világszerte. Még Magyarországon is. A fellépők közt a Bee Gees, Rod Stewart, Olivia Newton-John, Donna Summer szerepelt többek között az ABBA mellett.
1979-ben végigturnézták az évet. Többek között Amerika, Torontó után a Wembleyben is felléptek.
                                                                                             

Erdős Péter (az MHV atyaistene) egyik áldásos tevékenysége volt, hogy szerette volna Magyarországra hozni az ABBÁ-t. A vasfüggöny mögötti fellépés érdekelte a menedzsmentet és az együttest, végül azonban ez a fellépés sajnálatosan nem nálunk, hanem Lengyelországban került sorra. Kárpótlásul a Voulez-Vous a világpremier után alig egy hónappal már Magyarországon is megjelenhetett. Ez akkoriban kivételesen nagy szó és lehetőség volt.




A borítófotó a stockholmi, akkoriban legmenőbb éjszakai klubban, az Alexandrában készült. Rune Söderqvist fotós úgy érezte, hogy az album nagy része diszkó-ízű. Az amerikai sikerhez ez is nagyban hozzájárult akkoriban. Az Egyesült Államokbeli album eladások alapján ez volt a legsikeresebb album, melyet valaha az ABBA készített.

A Voulez-Vous 1984-ben jelent meg először CD lemezen. Bónusz dalok között a Summer Night City mellett a Gimme, Gimme, Gimme, is megtalálható, ami 1979 őszén szintén csak kislemezen jelent meg. A következő ABBA-lemezre ami a Super Trouper volt, 1980. november végéig kellett várni a rajongóknak.

                                                           

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése