2019. október 14., hétfő

Egyetlen igazság

Hjorth & Rosenfeldt: Egyetlen igazság  
(Sebastian Bergman 6.)



                                                                                             













A Sebastian Bergman sorozat előző részeit több mint 4 millió példányban adták el, ami 34 nyelven jelent meg világszerte. A szerzőpáros izgalmas és filmszerűen látványos képekkel dolgozik, a történetek mozgatórugója az emberi kapcsolatokra épül. A bűn lelki háttere alapos bemutatásra kerül minden kötetben.

Egy sorozat esetében minden apró részletnek fontos, hangsúlyos pillanatai vannak. Ezekre sok esetben jóval később derül fény. A szerzőpáros az érdeklődést végig tudta tartani ezúttal is, már csak azért is, mert egyik kedvenc sorozatomról van szó. Az előző rész befejezése után azonnal olvastam volna a folytatást, hiszen olyan lezárást kanyarítottak a Méltatlanok végére, hogy az olvasó az izgalmas nyomozás után egy döbbenetes és valóban váratlan lezárást kapott. Lenyűgöző számomra, mennyire érezhetően remek az összhang az írók között, ami a sorozat sikerének egyik alapja. 



A sorozat hatodik könyve továbbra is főhősünk, Sebastian Bergman és a nyomozócsoport életére épül. A munkahelyi kapcsolatokat, kollégákat nem választjuk, ez adott. A krimiszál és a nyomozás pillanatai egy tökéletesen felépített bűnügyi történetet adnak az olvasónak. Az előző részben nyitva hagyott kérdésekre gyorsan választ kapunk. Ezt ügyesen tudják tovább fokozni, Billy élete sötét fordulatokat vesz. A látszólag nyugodt felszín alatt tombolnak a hullámok a lelkében, már történnek dolgok, ami a következő részre teljesedhet ki.

Szeretem az írók írásmódját, és bár furcsa lehet egy sorozatnál, de szeretem az összes szereplőt. Talán éppen azért, mert valódiak, az élet mindennapi problémáival küzdenek a nyomozás mellett. Ettől emberközeliek, valósak.

A könyv izgalmas, jól megírt, könnyen olvasható, és minden bizonnyal nem kiszámítható. A végső megoldás, azaz a tettes személye váratlan és meglepő, nem kitalálható szerintem. Komplex és meggyőző volt a regény számomra, még úgy is, hogy talán az izgalmi faktor ezúttal talán picit alacsonyabb. Nem a "körömlerágós, vértől csöpögős történet", ám amikor "esemény van", az feszült és lenyűgöző. Annyira remekül szőtték a szálakat, hogy a nyomozás mellett sok más történés adott okot gondolkodásra. Hjorth és Rosenfeldt megbízhatóan mélyed el a szereplők motivációjának ábrázolásában, mutatja meg, mi lakik a lelkek mélyén, hozza a jó krimit most is.


Ebben az új történetben valójában még egy új vonást fedeztem fel: a nyomozócsoport egy része boldog! Végre megnyugtatóan rendeződni látszik Ursula és a lánya közötti feszültség, ahogyan a csoportot vezető Torkel élete is sínen van. Még talán a szexmániás Sebastian is visszafogottabb most, életének darabjait sikerül végre összeillesztenie, nem kell önmagát hibáztatnia. Hiába akar ő jó lenni, ez mindig két emberen múlik. Az állandó elutasítás pedig durván hat az öregedő, magányos profilozóra.


Nem spoilereznék, a fülszöveg éppen eléggé kíváncsivá teszi az olvasót. Egy nők elleni, erőszakos támadó után kutatunk Uppsalában. Mi köti össze az áldozatokat, és az elkövetési módszer szokatlansága elég meglepő lesz. Miközben Bergman igyekszik lányával való kapcsolatán javítani, ami elég lehetetlen küldetésnek látszik. A további fordulatok, a kapcsolati háló adja a történet lendületét. Ügyesen elevenítik fel néhány sorban az előzményeket, így akár önálló kötetként is olvasható, érthető a krimi. Természetesen az élmény nagyobb, ha egyben látjuk az előzményeket.

Akik eddig nyomon követték a sorozatot, ezt se hagyják ki! Egy több szálon futó, meglepetésekben bővelkedő izgalmas krimi mellé az emberi kapcsolatok sokszínűsége adja a hátteret. Elemezhetjük a barátságok, a szerelmek, munkakapcsolatok mellett a média hatásait életünkre, és ezzel társadalomkritikát is kapunk.

A szereplők személyes sorsa olyan pontra ért, ahol valami nagy változás várható. Vanja életében mindenképpen, ami természetesen Sebastiánéra is erősen kihat majd. Remélem sikerrel tudják rendezni azt, amit egyszer elrontottak. Megbocsájtani mindig nehéz, de az állandó gyűlölködés lelkileg mérgező. Ezt a részt tökéletesen átérzem, én is éppen itt tartok, mint Sebastian. Az életünk értékét a kapcsolataink is adják. Billynek nem tudom milyen sorsot szánnak neki a szerzők, de a következő rész erre is bizonyosan választ ad. Remélem hamarosan érkezik a folytatás, ami a jövő év egyik nagy várományosa.


ITT tudod kedvezménnyel beszerezni az Animus Kiadótól a sorozatot! 





Michael Hjorth 1963-ban született, producer, rendező és forgatókönyvíró. Az ő nevéhez fűződik például a Henning Mankell regények megfilmesítéseihez írt forgatókönyvek.
Hans Rosenfeldt 1964-es évjárat, szintén forgatókönyvíró, valamint Svédországszerte ismert rádiós és tévés műsorvezető. Első közös munkájuk az Ingovány 2012-ben került a hazai könyvesboltokba, majd A tanítvány 2014-ben. Ezt követte a Sír a hegyekben, A néma lány és a Méltatlanok.



Animus, Budapest, 2019
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633246795 · Fordította: Dobosi Beáta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése