2019. július 21., vasárnap

Hosszúhíd

Cseke Lajos: Hosszúhíd
(A Kárpátok farkasai 2.)







"Hanyatt dőltem egy kicsit és a csillagokat figyeltem, ahol a legsűrűbben álltak. A hadak útját, Csaba lovainak lába nyomát. Jövünk mi is. Most, vagy máskor, de jövünk."

                   





A tavalyi év egyik legeredetibb története a Csiglemező avagy A Kárpátok farkasai folytatását nagy várakozással vettem kézbe.

Már a kezdettől megfogott a stílusa, a hangulata. Cseke Lajos új név a történelmi-regényírók palettáján, érdemes figyelemmel kísérni munkásságát.A regény csavaros részéhez tartozik a korabeli hírek beszerzésének legjobb módja, a kémkedés. Ezt igen ötletesen a kalmárok, kereskedők végzik, akik áruikkal bejutnak minden fontos helyre. Titus élelmes és ügyes figura, az ármánykodások és a fondorlat fontos eleme a történetnek. Tokaj a magyar táltos és társai izgalmas kalandokra viszik az olvasót. Az ő megjelenése bolygatja fel a békés mindennapokat. A történelmi háttér mellett a becsület és erény emelkedik ki, egy békésebbnek tűnő időszak eseményeiről olvashattam, ami harcba torkollik. Ez a nyugalom és béke nem tart soká, Árpád helyzetének megszilárdítását egy újabb hódításban látja.


A regény címe Hosszúhíd, erre épül a mese. Ez ugyanis egy fontos helyszín Baranga várához. Árpád fejedelem tehát újabb hódításra indul, amihez a székelyek támogatására is szüksége van. Elképesztő haderőt vonultat fel a regényben Árpád. Összefogással lehet előre jutni. Tetszett a részletes és szemléletes helyszín ábrázolása, vagy a tevékenységek leírása. A szereplők érzelmeinek és hibáinak megjelenítése emberivé teszi a regényt. Amíg eljutunk a véres végkimenetelig sok izgalmas és fordulatos esemény részesei lehetünk.

Olvasmányos, lendületes történetvezetés, logikus felépítés jellemzi ezúttal is a regényt. Kiváló karakterek népesítik be a történetet, jellemábrázolása szemléletes. Vérzivataros idők járnak, tét a haza sorsa. A székelyeknek hatalmas szerep jut ebben, valóban az első sorban harcolnak, bár ez nem véletlen...
A történet során Keménd érezhetően változik, fejlődik. Talpra esett, céltudatos és bátor harcos, ami segíti, hogy vezetőként is helytálljon. Érdekes vonása, hogy kikéri társai tanácsát, erősen érzelmes, nem önfejű. A vége felé izgalmas kérdésre kell választ adjon a további sorsát, családját illetően. Veres Keménd döntése hatással lesz az életére, de ez a kérdés rendeződni látszik: Remek olvasmány, jó folytatás, a végső harc véres és valós leírását a néhol megcsillanó humor oldja a drámai feszültséget. Megismerjük az ellenség taktikáit, harcmodorát, fegyvereit is. Megkapó volt a vízi jelent vagy igen ötletes a meszes megoldás bevetése a harcokban. A magyarok é sa székelyek mellett a kabar törzs és Aba nagyúr is okoz némi viharfelhőt a történésekben.

A szereplők értékrendje szimpatikus, szerethető, esendő emberek, minden pátosz nélküli hősök. Nem csak a valóban élt történelmi alakok, de az egyszerű emberek sorsa, jelleme is kidolgozott. A sorok közti elrejtett áthallások pedig jelen forrongó történéseire is értelmezhetőek. A múlt mennyire meghatározza a jövőnket. A történet lezárása hibátlan.

Tetszettek az utalások, a néprajzi háttér. Sok információban bővelkedik a regény az egyszerű mindennapokról.Mindig értékelem, ha az egykori szokások, hagyományok beépülnek a történetbe. Lehet ez ruházat, hajviselet, főzés és bortermelés, szénégetés és a kovácsok vagy éppen temetési szertartás leírása. Szemléletes képekkel jelenik meg a békés mindennapok vagy a harcra való felkészülés, annak hatásai az egyszerű emberek életére. A magyarok leleményessége épp úgy megjelenik, mint a székely furfang. Ahogyan a két nép közötti ellentét is ott van finoman a történetben. Tartalmas olvasmány a régmúlt titkai közt kalandozva, nem csak szórakoztatja az olvasót.

Összességében egy jó kötet, olvasmányos, jó karakterekkel és lenyűgöző leírásokkal. A csaták mozgalmasak, a folytatás lehetősége ott van a lezárásban. Egyedülálló hangulatú történelmi regény, amely lebilincselően ismerteti meg a honfoglalás utáni időket, a székelyek mindennapjait, a nép túlélésért vívott harcait. Mindenkinek csak ajánlani tudom a sorozat mind a két részét. Közel hozza a mai olvasókhoz ezt a korszakot.
A borító igényes, szép, illeszkedik hangulatában és színeiben az első kötethez. Hegyi Péter munkája.

A Gold Book Kiadó kötetét ITT tudod kedvezménnyel megszerezni! 






Cseke Lajos:

1965-ben Bonyhádon született. Mezőgazdasági szaktanácsadó. Első megjelent regénye a Csiglemező volt 2018-ban. A Hosszúhíd ennek a folytatása.





Gold Book, Debrecen, 2019

336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634265320

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése