2019. július 26., péntek

A lánc

Adrian McKinty: A lánc 





                                                                           














Adrian McKinty nem elsőkönyves szerző, már bizonyított. Olyan könyvsikerek állnak mögötte, amit húsz nyelvre fordítottak le, díjak és eladott filmjogok jelzik ezt a sikerét. Új krimije A Lánc új hangvételű, eredeti ötlettel megírt pörgős krimi. Adott egy erős, jó indítás és olyan karakterek, akikre fel lehet építeni egy mozgalmas, feszült sztorit.

A Lánc bestseller, sikerkönyv az óceán túloldalán, erősen esélyes, az legyen nálunk is. Mégis vannak kételyeim. Azon gondolkodom egy-egy megosztóra sikerült könyv esetén, hogyan, mitől lesz egy könyvből bestseller? Nekem már az eleve gyanús, amikor elismert neves szerzők véleményezik, ajánlják az adott könyvet. Itt többek között Stephen King, Don Winslow, Dennis Lehane, és Lee Child neve a húzóerő a szépséges, a szemet rögtön megfogó borítóig. Igényes kivitele (keménytáblás, védőborítóval) és a fülszöveg, a borító remek színei is figyelemfelkeltőek. Van egy elég ötletes sztori, a krimi mégis felemás érzéseket hagyott bennem. Egy olvasást megér, azonban úgy érzem ebből többet is ki lehetett volna hozni. Jó ez, de nem eléggé. Persze krimirajongóként az ingerküszöb is elég magas. A kérdés tehát elég összetett, bevallom, nem találtam jó választ a bestseller kérdésre. Ahogyan anno a blog indulásakor is egyik mottómnak Kosztolányi sorait választottam, most is ezt teszem:


"A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, s az olvasó, aki olvassa."


Krimi esetén spoiler nélkül nem igen írhatok, nem rontanám az élményt, próbálom megragadni azokat a momentumokat, amik tetszettek, amiért érdemes volt elolvasni ezt a krimit. Maga az alapötlet kiváló, Adrian rögtön belecsap a lecsóba, ezzel feszült légkört teremt. Van néhány egészen jó karakter a szereplők között: Rachel az anya, igazi anyatigrissé változik a történet végére az egyszerű, önmagát kereső, életét újraépítő nő alakjában. Rögtön szerethetővé teszi a szerző, hiszen az ő lányát rabolják el, éppen túl van egy váláson és egy kemoterápián... a másik remek karakter maga az áldozat, a tizenhárom éves Kylie. Erről csak annyit, nem hogy nem esik kétségbe, jó megfigyelő és jól kommunikál egyik elrablójával, tervei vannak a menekülésre, és a végére ő is elég meglepőt alakít. A segítség Rachelnek a volt sógora, Pete képében érkezik a történetbe. A volt tengerészgyalogos érdekes karakter: egy ember, aki a múltja démonjaival küzd, élete is elég romos, nem leli a helyét az emberek között. Rajongva imádja Kylie-t, az unokahúgát. Ki más is segítene tehát a anyának és gyermekének, mint Ő? A volt férj elég nagyképű, semleges figura, szeretőivel együtt. A rendőrség pedig természetesen kizárva.


A krimi két részből áll. Az események láncolata pergő, pattogós történetből bontakozik ki. Szerintem ez a nyelvezet illik a történethez, semmi szájbarágós magyarázat, felesleges körök. Lényegre törően csupán néhány visszautalás az előzményekre. Mi is ez a Lánc? Elraboltam a gyereked, rabolj te is egyet.... a közösségi média szerepe jelentős, elgondolkodtató. Hatásosan működik, erős a krimiszál, a rablók tudatosak és kegyetlenek. A háttér itt kissé kidolgozatlan, talán picit több magyarázat elkelt volna. Ami zavart, többször elhangzik: ez nem a pénzről szól. Nem a fenét, nagyon is arról. Vannak sorozatgyilkosok, akik élvezetből ölnek, véletlenszerűen. Itt a két tettes, akik a láncot elkezdték eleinte keveset jelennek meg igazán csak a második részben kapunk információt róluk, hátteret, kik is ők. Nevesítve is csak később lesznek. Izgalmas és fordulatos, valóban letehetetlen a krimi, mert van a szerzőnek valami varázsa, hogy ott tart, megfog, mi lesz a következő oldalon, merre kanyarog a történet. Talán A Lánc lesz az új Lány a vonaton, hiszen már a filmjogait is megvették. A Paramount Pictures hétszámjegyű összegért vásárolta meg Adrian McKinty thrillerének filmjogait, azért ez jelez valamit.



Nem vagyok szakértő, de olvastam több ezer könyvet. Van, ahol egyetértek Lee Child szavaival, nem csak azért, mert Ő az egyik kedvencem. Ez a könyv nem biztos, hogy a legjobbak közé tartozik, mégis elolvastam alig egy nap alatt. A történet pokoli, szülők örök félelme ez, amire épül a történet. Te mit tennél meg, ha elrabolnák a gyermeked? 

A kivitelezés elég meglepő, döccen itt-ott, de egy olvasást megért, rengeteg tucat "háziasszonykrimit" überel. Néhol igazán bizarr és hideglelős, az izgalmat tényleg hozza. A fülszöveg alapján én mégis valami sokkal feszesebb, még zaklatottabb, brutálisabb sztorira számítottam.







ITT tudod megszerezni a krimit!


Adrian McKinty: 1968-ban, Belfastban született Edgar-díjas krimiszerző. A Lánc eddig harmincöt országban jelent meg.
Előző megjelent könyveivel, amelyeket több mint húsz nyelvre fordítottak le, elnyerte a következő díjakat:
Ned Kelly Award (két alkalommal), Barry Award, Audie Award, Anthony Award. Ezeken a rövidlistákon szerepelt: CWA Ian Fleming Acéltőr, Theakston - Az Év Krimije, Francia Krimi és Detektívregény Nagydíj. Az író New York-ban él.


XXI. Század, Budapest, 2019
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155955105 · Fordította: Borbély Judit Bernadett

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése