2019. július 30., kedd

Olvastam még / 14

Olvastam még / 14 






                                                                       











Három könyvről röviden: Szabó Magda, Per Petterson és Szentesi Éva könyve került be ebbe az ajánlóba. Tényleg egyik könyv hozza a másikat. Alig egy hónapja olvastam EZT az interjúkötetet Szabó Magdával. Szinte minden regényéről szó esett, szereplőkről, háttér, fogadtatás és a karakterek ábrázolásáról is. Színes válogatás, ami közelebb hozza a gondolkodását, véleményét az életről, életének szereplőiről, arról, hogy Szabó Magdának még maradtak megosztani való titkai. Olvasás közben ébredtem rá, hogy a legelső Szabó Magda regényt a Freskó-t én még nem is olvastam. Erről is sokat megtudhatunk az interjúkból, miért lett ez életének meghatározója.


A hallgatás évei alatt 1953-ban íródott regény végül 1958-ban jelenhetett meg először. A Freskó egyetlen nap történetét meséli el. Annuska a főszereplőnk monológjaiból bontakozik ki a történet. Kilenc év után tér vissza a szülői házba, anyja temetésére. A „tékozló” leány hazatérése felbolygatja a családtagok lelkét. A háttér izgalmas, miért is lett Annuska "tékozló lány". A családi szálak kapcsolatrendszere elég szövevényes, de a végére minden letisztul.


Sokféle érzés kavarog bennem olvasás után. Szomorú családtörténet ez, ki nem mondott vádakkal, keserűséggel, dédelgetett fájdalmakkal, sérelmekkel. A fejezetről fejezetre fokozódó feszültség mesteri. Az emberi érzelmek kavarognak, a gyarlóság határtalan. Szabó Magda csodálatosan ír, a lelki fájdalmak mélységeit remekül ábrázolja szereplői sorsában, gondolataikban. Szabó Magda betekintést enged a szereplői életébe, tömör és fájó volt néha olvasni. Anzsu és Annuska kiemelkedik, gyorsan közel kerül az olvasó szívéhez ez az összetartó szeretet. Tetszett még, hogy Annuska figuráját több szemszögből is megismerhetjük: hol egy családtag, barát vagy ellenség mesél róla emlékezik a régi idők titkaira. A múlt elengedése, annak feldolgozása mindig nehéz feladat, a regény ad gondolkodni valót a befejezése után. Magával ragadó Magda néni stílusa, az olvasó tud azonosulni a szereplők életével. Ajánlom!
ITT megrendelhető! 



Jaffa, Budapest, 2016
228 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155609091





Per Petterson: Irány Szibéria





                                                                             


Ez a negyedik idehaza megjelent regény a norvég írótól. Az életműben pedig az első sikere 1996-ból. Az első találkozásom Petterson esetében nekem is a Lótolvajok regénye volt több éve. Örök kedvencek közé került, igazi norvég "aparegény", csodálatos atmoszférával.
A cím itt egy gyerekkori álomra utal, ahol most egy idősödő nő a központi figura, aki visszaemlékezik gyermekkorára, ami a náci megszállás idejére esett. A történet nagyrészt egy dániai, észak-jütlandi városban játszódik a 30-as és 40-es években, a kislány hatéves korától huszonéves koráig.


Petterson női alakja nőies, érzéki és sebezhető. Elég fordulatos, izgalmas a történet, leíró ereje hatásos. A rideg családi környezetben nevelkedő testvérek kapcsolata szoros. A bátyó, Jesper merész, lázadó, tudja mit akar az élettől. Álmodozik, de tesz is a valóra válásért. Három évvel fiatalabb húga álma a cím, ami egy régi olvasmányból ered: végig utazni, vonatozni Szibérián. A testvéri szeretet mozgatja a történetet. Nagyapa alakja hoz egy lovat is a regénybe, Lucifer a szabadság-vágya, a függetlenség jelképe is lehet. A családról és a testvérek közötti kapcsolatról mesélt, kissé melankolikus és meditatív módon. Ajánlom nem csak az északi irodalom szerelmeseinek, jó kezdés ismerkedni Petterson lírájával.
ITT megrendelheted a Scolar Kiadótól! 


Scolar, Budapest, 2018
238 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632449531 · Fordította: Patat Bence






Szentesi Éva: Pedig olyan szépen éltek




                                                                     





Ez a könyv igazi meglepetés volt számomra. Mondhatni véletlen került a kezembe, de cseppet sem bánom, hogy elolvastam. Igazi mai családtörténetet kaptam, sodró, letehetetlen stílusban. Nyersen tömör, durva, nagyon mai. Valóságos ez tuti. A szereplők itt élnek közöttünk, mindenki ismeri őket. Fájdalmasan szomorú történet a szocialista múltból a rendszerváltás hozta "kánaánba".


Hősnőnk Nyilánszki Mari egy Tisza-menti kisvárosban él, szeretet nélküli családban. A Barbie-baba és a tűsarkú csak álom neki, ahogy a szerető szülői háttér is hiányzik. Mennyire fontos és meghatározó egy-egy ölelés, simogatás, vagy annak hiánya a gyerekek életében. Önmagát és a boldogságot keresi, élete hullámvölgyeinek bizony önmaga is oka. Amikor adódik a jó, eljön a szerelem és az áhított gazdagság, képtelen élni vele, benne. A felszínes, csillogó életnek ára van.
Mindent azért nem lehet, nem kéne ráfogni a gyerekkora, bár tény, hogy maghatározó. A különböző társadalmi rétegek bemutatása kimerült a sablonokban, mondhatni a sztereotípiákra épült. Mégis hatásosan működött. Tetszettek a szerintem felismerhető kőgazdagok, jelen társadalmunk erős kritikája. A mi lakik a lelkekben, avagy a csillogó felszín alatt ott a rothadás. A befejezést kissé lezáratlannak éreztem, bár a dunántúli rész jó végszó a múltra. Tetszett, kis ráfordítással talán még többet kihozhatott volna belőle. A borító figyelmet ébreszt az tény, akár remek lehetne, ám Tóth Krisztina már évekkel ezelőtt ellőtte ezt a poént. Így egy erős utánérzés, kár volt érte. Ajánlom!


Szentesi Éva író, rákellenes aktivista, a WMN.hu magazin főmunkatársa. Hamvaimból című könyvében őszintén és tabuk nélkül írt rákos megbetegedéséről. Első novelláskötete, a Kardos Margit disszidál 2017-ben jelent meg.


ITT tudod megrendelni a könyvet! 




Libri, Budapest, 2018
188 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634333616



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése