2018. augusztus 23., csütörtök

Hippi

Paulo Coelho: Hippi 






                                                                             


"Minden gyilkosság közül az a legrosszabb, amelyik az életörömöt öli ki belőlünk."








A néhány nap múlva 71. születésnapját ünneplő író önmagát és rajongóit is megajándékozza ebből az alkalomból a 20. regényével. A Hippi önéletrajzi elemeket is tartalmazó spirituális utazás a 70-es évek világába. Az ikonikus hippi kultúra elemivel díszített történetben kereshetjük újra az élet értelmét, megismerhetjük a reményekkel teli, romantikus és fiatal Paulo-t, aki még tele van álmokkal és ábrándokkal, de küzd a félelmeivel. Bibliája, amiből erőt merít útjához az Európa napi öt dollárból című könyv. Egyetlen dologban biztos: író akar lenni.





Coelho regényeinél talán sosem a sztori a lényeg. A történet nem túl erős, ismerős lehet már egyéb olvasmányokból, filmekből. (Kerouac Úton című regénye vagy a Hair film). A hippi kultúrára való utalásokat és jellemzőit jól illeszti be a sztoriba. Van vászontarisznya, virág-fűzérből font koszorú, füstölők, woodstocki-fesztivál, színes gyöngyök, mantra és a fordított viking rúna jel, hosszú haj, stb. Tetszett a zenei betétek értelmezése, jól színesítette a történetet. Nem egy igazi életrajz, csak vannak azonosságok az író életével. Kiderül, a Mester is volt hosszú hajú, lázadó fiatal, aki közvetlenül a Pinochet-puccs előtt távozott Brazíliából Amszterdamba. Kalandra készült, és találkozott a szerelemmel. Vagy amit annak hitt éppen.



Amszterdam az egyik legkedvesebb városom, a Dam tér a központ, így kapunk némi holland életképeket is London ellenében. Mondjuk azt kétlem, hogy valóban megszámolta a királyi palota cölöpjeit (13 659).
Itt lép a történetbe Karla, a holland lány. Ő végig egy hideg-rideg, számító, de céltudatos nő képét adta nekem. Nem tudott közel kerülni hozzám. Természetesen a szerelem is felbukkan a fiatalok életében. A "Szeretkezz, ne háborúzz" szlogen jegyében ez itt most mégis elég körülményesre és rövidre sikeredett. Paulo részéről ez nem lehetett igazi szerelem, csupán egy vonzó, kihagyatatlan kaland. A szerző életének ezen kalandjait ismerhetjük meg közelebbről, ebből kapunk ízelítőt.


Ebben a történetben is talál az olvasó nem is annyira elrejtve mélyenszántó bölcseleteket. Igazi gondolatokat a kábítószerekről és vallási szempontokról, az önmagunk megismerésén át, a szeretet és a napfény erejéig. Persze a fő irány a hippik társadalomhoz való viszonya és a társadalom elfogadó, tűrőképessége irányukba. Nem céltalan lézengők, felfedezők, útkereső fiatalok ők Coelho szerint. Erre mindenkinek szüksége lenne, hogy megismerje és felfedezze a világot maga körül, kitárja a szívét embertársai felé és elmerüljön az univerzum fényében. Így önmagát, helyét a világban is könnyebben megtalálhatja

A történet két fő részből áll: az előzmények, előkészületek és maga az utazás. Jó volt a kezdet, de a közepén nekem lelassult a történet. Akkor, amint az út valóban megkezdődik, mikor végre felszállnak a Magic buszra és elindulnak Nepálba. Itt a társaság elég vegyes, mindenki hátrahagyva megy az új élete felé. Remélve a boldogságra találást. Persze voltak kalandosabb részek, de nem éreztem olyan erősnek. A Jugoszláv és Isztambulban tett látogatás képei voltak nekem izgalmasabbak, vagy Bulgária leírása. Kissé bizonytalan volt az út kimenetele, kérdéses a célba érés. Olvasás előtt arra gondoltam, hogy többet megtudok a hippik életéről, arról, hogy mi is motiválta őket. Ez sajnos nem történt meg. Kiderül ugyan, hogy a fiatalok az anyagi javakat halmozó szülőkkel szemben építenék saját laza világukat. Bár azt gondolom, hogy minden fiatal alapból lázad, újítani akar a régi szokásokkal szemben. A mai fiataloknak a hippi életforma inkább érdekesség lehet, távoli és homályos már. Nem izgatja őket túlzottan. Az akkori ifjúságnak igazából talán az előítéletekkel kellett megküzdeniük. Tény, hogy a drog jelen volt az életükben, de nem a mámor volt a cél, az csupán eszköz a hippik életfilozófiájában. Az emberiségnek a természethez való viszonya, a szeretet iránti igény a fő üzenet talán. Az ember folyamatos megújulása, ahogyan a természet is teszi.

"A régiek szerint a változás állandó és folytonos, hiszen az élet pillanatok alatt eltelik. Ha a dolgok nem változnának, nem is létezne az univerzum."



ITT  tudod a Mester ifjúkori kalandos utazását  megrendelni!



Paulo Coelho a brazil származású, jelenleg Genfben élő rendívül népszerű szerző nem dobott olyan hatalmasat, de a siker borítékolható a rajongói körében, hiszen az egyik legolvasottabb ma élő szerző. Aki persze egyben elég megosztó is. A neve eladja az igen rövidke történetet, ami kikapcsolódásnak jó, bár nem túl mélyenszántó. Igazából volt ettől rosszabb Coelho-élményem is. (Házasságtörés)


Köszönet az Athenaeum Kiadónak az előolvasás lehetőségéért!

a könyv fülszövege:

Aki ​igazán meg akarja ismerni önmagát, annak először a világot kell megismernie

Paulo, a lázadó brazil ifjú Amszterdamban összefut Karlával, a holland lánnyal, aki őt szemeli ki arra, hogy közösen Nepálba utazzanak.
Manapság, amikor minden arról szól, hogy fogyasztói igényeinket kielégítsük, talán nehéz elképzelni, hogy valaha fiatalok egy csoportja szembeszállt az anyagi javakat halmozó szülőkkel, és a régi normáktól elhatárolódva felépítette saját kis világát. Többen indultak el egy kemény, fapados buszon Ázsia ismeretlen tájaira. Kalandos útjuk során nemcsak a veszélyekkel, hanem az előítéletekkel is szembe kellett nézniük. Hiszen mindenki drogmámorban fetrengő léhűtőket látott bennük.
Paulo Coelho regényéből – mely a szerző élményekben gazdag élettörténetéből is jócskán merít – megtudhatjuk, hogy itt saját utat kereső fiatalokról volt szó, akik alapjaiban szerették volna megrengetni a világot, hogy visszatalálhassanak az ősi filozófiákhoz.
A népszerű író ezúttal a hippik izgalmas zarándokútjáról, valamint egy rendhagyó szerelmi történetről mesél.


















Athenaeum, Budapest, 2018
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632938080 · Fordította: Nagy Viktória ·
Megjelenés időpontja: 2018. augusztus 28.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése