2018. augusztus 4., szombat

Csiglemező

Cseke Lajos: A Kárpátok farkasai
Csiglemező




                                                           












Számomra izgalmas felfedezés volt a könyvheti újdonságok között Cseke Lajos regénye. Már a címével felhívta magára a figyelmem, amit a remek borító erősített. A történelmi regények áradatában a honfoglalás nem éppen a legkedveltebb téma, lássuk be. Valahogy a "sötét középkor" vezeti az írók listáját. Ezért is volt üdítő a témaválasztás, ami ezúttal a székelyek szemszögéből íródott. Vissza a gyökerekhez, ismeretterjesztő formában.


A székelyek azt tartották magukról, hogy ők Csaba királyfi népe. Atilla, kétségtelenül az első évezred legnagyobb történelmi alakja. Kiemelkedő ember volt, halálának körülménye igazi mítoszt teremtett. Ez ad egy alapot a történethez, ami Krisztus után 850 körül veszi kezdetét. A békés pásztorok egy súlyosan sebesült harcosra bukkannak a hegyekben. Így kerül közéjük és marad velük a felépülése után Talált Vuk, azaz Farkas. A nagy termetű, vörös hajú harcos viking ősökkel büszkélkedhet. Rövid ideig élnek boldogan gyógyítójával, Milával. Itt jött az első meglepő fordulat. A szerző egy merész húzással kiiktatta a továbbiakból Vukot is, nem ő lett a regény főhőse, hanem a kamaszodó fia. Aki örökölte feltűnő és kirívó hajszínét. A vörös haj a fekete és barna hajúak közt bizony több esetben megkeserítette a gyermek életét. Testi adottságait jól kamatoztatja, bátor, erős férfivá válik.




Nyomon követhetjük hogyan és miért kap új apát Veres Keménd és lesz belőle csikós, később kovács. Itt indul be igazán a fő történet. Keménd színes, jó karakter, a férfivá érésének lépéseit, majd Bolgárországi kalandjait követhetjük végig. Ez további bonyodalmakhoz vezet. Új életének szereplői a magyar őstörténet életképei elevenednek meg a lapokon. Akad természetesen csata és harc is. Szépséges leírások, megszemélyesítések során az életük pillanatai adják a történéseket. A régi hagyományok, szokások, hiedelmek, és a történelem viharai izgalmas fordulattal adnak lendületet a sűrű történetnek, amiben Attila haláláról is olvashatunk. A Kárpátok vadregényes erdőiben ott lehetünk egy nyugalmat kereső, békére törekvő ősi nép sorsában.



Olvasmányos formában ismerhetjük meg a székelyek kultúráját, állattartási és földművelő szokásaikat, ételeiket, a nyelvi eltéréseket. Érezhető a gondos háttér, a szerző jól ismerheti a földművelés eszközeit, a korabeli állattatás körülményeit. Kitűnik a ló fontos és meghatározó szerepe az akkori emberek életében, ahogyan a gasztronómia is bemutatásra kerül. A ruhák, fegyverzet megjelenítése is mutatta a hozzáértést. A feltűnő karakterek jelleme jól megrajzolt.

Tovább fokozza a kalandok sorát, amikor a székelyek úgy döntenek, szövetségre lépnek a magyarokkal. Izgalmas háttérrel, hangulattal elevenedik meg a korszak, megjelenik Álmos és Árpád vezér is. Megismerteti velünk a korabeli politikai helyzetet. Szemléletesre sikerült ezeknek a viszonyoknak a bemutatása. Informálódhatunk a székelyek eredetéről, hogy Attila hunjainak egyenes leszármazottjai. Amikor Attila halála után fiai egymással harcra keltek, megsemmisítették a nagy hun birodalmat. Attila egyik fia, Csaba a hunok megmaradott részével Görögországba távozott.




A maradék háromezer hun vitéz pedig a mai Erdélyben, a Kárpátok és a Hargita között elterülő Csiglemezőn telepedett le. Erről mesél nekünk Cseke Lajos regényében. Megtudhatjuk, a székelyek is mindig magyarok voltak. Nyelvük őrzi a hagyományokat, náluk alakult ki és maradt fenn sokáig a székely rovásírás. Ezek közt a valós tények között folyik a regény története. Peregnek az események, nem csupán Keménd életében. Lebilincselő, sodró és sűrű a történet. A befejezés pedig meglepő lesz. Olvassátok, ajánlom minden történelem iránt érdeklődőnek. Mozgalmas, sok szereplős történelmi regény került ki a szerző kezéből, akinek ez az első megjelent írása. Valóban végig fogva tartja az olvasót a hangulat, a történet pedig további kérdéseket ébreszt. Tetszett ez a felnőtt mese, a magával ragadó, sodró történet. Gratulálok, mind a kiadónak mind pedig a szerzőnek! Mindig izgalmas kihívás felfedezni új szerzőt, új megközelítést olvasni. Cseke Lajos regénye nem csak a történettel, hangulatával tetszett, jó stílusban megírt kötetet olvashattam.
Keménd remélem még visszatér, lesz folytatás.


ITT tudod a kiadótól kedvezménnyel megrendelni a Csiglemezőt!





Cseke Lajos: 1965-ben született Bonyhádon.

Mezőgazdasági tanácsadó, jelenleg Pécsváradon él. Ez az első regénye.







Gold Book, Debrecen, 2018
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634264743 . Borító: Hegyi Péter











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése