2018. augusztus 1., szerda

Budapest Boulevard

Réti László: Budapest Boulevard  



"Magyarország önérzete újabb pofont kapott"




                             

                    



Réti László izgalmas, fordulatokban bővelkedő akcióregénye a nem is oly távoli, képzeletbeli jövőbe viszi el az olvasót. Természetesen az író jelzi a könyv elején: minden hasonlóság a véletlen műve. Ami, mint tudjuk nincs. Az ország közeledik a választásokhoz: a hatalmi harcok, közpénzek lenyúlása adott az egyéb politikai manipulációk mellé. Sötét a kép, ami már most itt a jelenben megfogant.




A történetről annyit még: váratlan merényletek veszik kezdetüket az országban. Az első igen látványosra sikerült, Réti jó tippadó lehet. Azért remélem, nem így lesz. A szálak mesze
a politikai szférába vezetnek, bepillanthatunk a függöny mögé. Réti pontosan látta, tudja miről ír.  A Budapest Boulevard mulató hogyan kerül a nemzeti jelképek elleni támadásba? Kiderül, ahogy az is kié is a mulató... vagy ki lehet Básti feketebárány testvére. A félresiklott életek jól kamatoznak a másik oldalon. Ki is az igazi bűnös, nagy kérdés! Aki pozícióban van, vagy aki robbant? A szálak egészen magasra vezetnek, magasabbra mint elsőre gondolnánk. Így megy ez ma Magyarországon. Sőt, már régóta így megy, vagy mindig is így ment. Értékeltem a sorok közt finoman megbúvó társadalomkritikát. Olvassátok figyelmesen, érdemes!


Jól és pontosan illeszkednek a kirakós darabjai, most is több szálon fut a cselekmény. Ismét egy komorabb-komolyabb történet, de talán nem annyira sötét, mint a Falak mögött. Sajnálatosan ez is kifejezetten aktuális problémát jár körbe. Van ugye a már jól működő TEK, akkor minek is a Terrorvédelmi Minisztérium? Kísértetiesen emlékeztet a sportminiszteri pozícióra. A felfestett kép, hogyan is jön létre és "működik" mind ez, elkeserítő. Hatalmas pénzek, önös érdekek vezetik az ország sorsát a szakadékba.



Csavaros és elgondolkodtató, több életrajzi elemet véltem felfedezni benne. A szerethető főhősünk Básti Péter a vidékről Budapestre került rendőrkapitány "élményeit" a belső rendszerről simán átélhetőnek és elképzelhetőknek tartom, hogy a valós életben is így történtek. A szövegben megfogalmazott finoman ironikus kritika a rendőri szervek munkájáról nagyon találó.Közismert, hogy a szerző vidékről került Zugló rendőr-főkapitányi székébe, volt rendőrnyomozó, így tudja miről ír, minden szava hiteles.

Ahogyan az is ismert tény, hogy már akkoriban írt. Igaz álnéven, ami teljességgel érthető is. Nos, Básti is írt egy szakmai tanulmányt, mire a felettese rápirít: "Nincs neked elég munkád? Ellenőrzöl te rendesen?" Básti sem a saját kollégái ellensége akar lenni, igyekszik ember maradni a főnöki pozíció ellenére is. Megdöbbentően élesek ezek a kritikák, a helyzet azóta sem hiszem, hogy sokat javult volna. A vidék és Budapest vonal, vagy az egy nap alatt felére visszaeső kocsilopások a humort adják a történésekhez, de bizony erős vélemény a vezetők képességeiről. Az ilyen finom kritikai beszólások miatt is érdekes a történet.


Sajnos a megjelenített jövőkép elég sötét, szomorú. Ahogyan az ország sorsát és helyzetét is sokan már most a jelenben így látják. Én is. Csak csendben teszem hozzá: régóta. A beígért rendszerváltozás sem azt hozta, amit vártunk. Itt is van egy finom utalás: amíg az iskolákban, kórházakban nincs pénz, de mi minden másra igen. Jellemzően átesünk annak a bizonyos lónak a másik oldalára. Az unióról írtak is eléggé betaláltak. Tetszett a történet kidolgozottsága, a valós elemek beépítése, valamint ahogy a szálak összeérnek. Az újságíró és a nagypapa alakját emelném még ki. A józan paraszti ész megnyilvánulása tökéletes lezárást ad. Básti élete új mederbe terelődik.

Teljesen hihetőek, pontosak a helyszínek, összetett történetet olvashattam. A Feszty-körképnél sziszegtem, nem csupán azért, mert itt van a szomszédomban. A Zita hisztijei ugyan érthtőek, de sok volt picit, míg Lilla nekem nem volt elég "tökös", bár az ő sorsa igazolja azt a másik magyar közmondást: Aki korpa közé keveredik megeszik a disznók.

Most is végig élvezetes, kalandos, ütős és elgondolkodtató Réti regénye. Kifejezetten realista és aktuális a történet, nagyon hatásos, ami bizony "fájt". Jobban is szeretem ezeket a komolyabb történeteit, mint a szórakoztatóbb Larkin-sorozatot, bár az is nagyon ott van. Csak ajánlani tudom, kiemelkedik a tucatkrimik közül. Az olvasóban sok minden megfogalmazódik a témával kapcsolatban, ezért sem igazán írok magáról a történésekről. Több van ebben, mint egy egyszerű krimi. Sajnálatosan annyira mai és aktuális a terror jelenléte, szerintem legtöbben aggódunk is a jelenlegi helyzet miatt.

ITT tudod kedvezménnyel beszerezni!! Ne hagyd ki!




Réti Lászlónak bizonyítottan helye van ebben a műfajban, igazi üde színfolt a palettán. Bátor lépés volt ez a regény, a fikciók ellenére is. Őszinte elismerésem.





Réti László: 1972. december 26-án született.
Rendőrtiszti főiskolát végzett, 20 évig volt rendőrtiszt, vezető beosztásban dolgozott Budapesten. Eleinte álnéven publikálta regényeit. Sikeres könyvei: Célpont Párizsban, Kaméleon trilógia, A parfümőr, A kandahári fogoly és a Falak mögött.

Az író honlapján további érdekességek, infók olvashatók.








Művelt Nép, 2018
478 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155760396

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése