2017. április 11., kedd

Amerikai vér

Ben Sanders: Amerikai vér 






                                         








Ben Sanders neve idehaza a krimikedvelőknek még ismeretlen. Első itthoni megjelenése után kijelenthetem: érdemes lesz figyelni a srácra!


Ben Sanders első három regényét még egyetemista korában írta Új-Zélandon. A siker nem is maradt el. Az Amerikai vér megjelenése, történetvezetése friss, fiatalos, lendületes. Bár olvasás közben kétségtelen hasonlóságokat véltem felfedezni nagy elődök történeteire (Ellroy, Child, Connelly),
de ez csak a regény előnyére vált. A krimiirodalom új és értékes felfedezettje Ben Sanders, aki képes volt egyéni hangján, saját írói képét kialakítva eredetit alkotni. Igazi amerikai sztorit kapunk, mesterien lebilincselő történetszövés, izgalmak garantálva.

Tökéletesen megértem, hogy a filmesek is azonnal lecsaptak a regényre, már elkelt a megfilmesítés joga. Tarantino biztosan remek filmet forgatna. Az olvasó előtt végig filmszerűen pörögnek az események, a regény hangulata, dinamikája úgy van felépítve, viszi, sodorja magával az olvasót. Kezdésnek is lendületes nyitásnak lehetünk tanúi.

Talán nem is csak egy thriller, sokkal inkább egy bosszú története is az izgalmas cselekmény. A történet csavaros, az emberi aljasság brutális, keményen csontig hatoló, a thriller műfaj minden jellegzetességét magán hordozza. Az író olyan hangulatot teremt, ami tényleg a legnagyobbakra jellemző. Főhősünk Marshall Grade az egykori new yorki rendőr szimpatikus, kemény figura.
Belső vívódásai lelki és érzelmi ingadozásai még közelebb hozzák az olvasóhoz. Bűntudata miatt alakja emberközelivé válik. Szikár, kemény fickó, aki szinte előbb lő, mint kérdez. Egy rosszul sikerült akció után került a tanúvédelmi programhoz. A háttérnek a sivatagos Santa Fé. Új-Mexikó
a drog paradicsoma, ezt nem is kell mondani. A kartell útját keresztező egykori nyomozó és a drogterjesztők párbaja adják a keretet. Feltűnik még egy nyomozónő is, aki.... !


Az emberi gonoszság határtalan, igazi arca jól megmutatkozik. Röpködnek a golyók, hamar eldurran a colt, folyik a vér, sikolt a körfűrész. Kemény történet, nem lányregény. Ismét bebizonyosodik, hogy a rossz és a jó között elképesztően vékony vonal húzódik. Ez egy összetett történet, ami váltott szemszögből íródott és társadalomkritikával is megspékelt. Sanders írói stílusa lényegre törő, talán szokatlan lesz eleinte,
a vérrel, golyókkal, részletekkel tényleg nem spórol. Erős, hatásos krimi. (Mellesleg komolyan érdekelne, vajon az első három korai regénye milyen lehetett? Nem mellékesem odahaza sikert arattak. Már csak ezért is remélem az itthoni olvasókat is megnyeri magának ezzel a krimivel.)

Miközben gonosz gengszterek akarják Marshallt kiiktatni, ő rendületlenül keresi az eltűnt lányt. Feltűnik egy titokzatos alak is ő, a Dallasi Ember. Bérgyilkos a keményebb fajtából. Ki ő, mi lesz a sorsa, vagy előkerül-e a nyom nélkül eltűnt Alyce? Ki a fő gonosz, ki irányít maradjon meglepetés.
A lezárás pedig egyértelműen a folytatás felé kacsint.


A gondosan felépített regény története végig feszült, hangulata lenyűgözött, pedig olvastam már néhány igazán kiváló krimit. Izgalmas volt, nyelvezete is rendben van, nekem tetszett. Precízen adagolt, egyre fokozódó feszültséggel, sok pörgő, véres akcióval, minden további nélkül valódi izgalmakat tartogat az olvasónak. Csak remélni tudom, hogy a folytatásban is képes lesz tartani ezt
a szintet, hiszen messze nem tucat krimit kap az olvasó. Erőlködés nélkül is letaglózó a történet, amiről talán nem is mesélek semmit, elég a fülszöveg. Persze az csupán az események láncolatának töredéke, lesz ott nem kevés akció és meglepő lezárás. Pengeéles, sodró és valós a történet, aminek sajátos humora mosolyt is csal olvasói arcára. Dőlj hátra és élvezd ezt a thrillert!


A könyv fülszövege:

A korábban New York-i rendőrként dolgozó Marshall Grade egy rosszul sikerült akciót követően, a tanúvédelmi program keretein belül a sivatagos Santa Fében rejtőzködik. A sokat látott, szűkszavú férfinak gengszterek pályáznak a bőrére, és egy Dallasi Ember néven ismert bérgyilkost is megbíztak az elintézésével. Ráadásul bűntudat gyötri, és a vezeklés érdekében nyomozni kezd egy helyi nő, Alyce Ray eltűnése kapcsán. A nő hollétéről csak egy drogkartell tagjai tudnak, és amikor híre megy, hogy Marshall mibe ártotta bele magát, elszabadul a pokol.




Ben Sanders: 1989-ben született Új-Zélandon.

2012-ben mérnöki diplomát szerzett, jelenleg az írásnak él. Egyetemi évei alatt három regénye jelent meg hazájában, sikerrel. Az Amerikai vér az első regénye, amely Amerikában is megjelent. A megfilmesítés jogait a Warner stúdió vette meg.
















Eredeti mű: Ben Sanders: American Blood
GABO, Budapest, 2017
348 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634063582 · Fordította: Varró Attila

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése