2017. március 4., szombat

Veszedelmes hazafiak

Steve Berry: Veszedelmes hazafiak 





                                                                                       







A tizedik Cotton Malone történet is úgy épül fel, ahogyan az előzőekben megszokhattuk. A jól bevált recept: hiteles, valós történelmi események a múltból, egy sötét titok, az ország sorsa, hatalomvágy, pörgős akciókkal megspékelve. A felépítése és történetvezetése nagyon hasonlít a szerző korábbi könyveihez.



Minden volt benne, ami nekem izgalmassá, érdekessé, olvasmányossá tesz egy könyvet. Berry stílusa kiforrott, alapos. A regény bővelkedik történelmi oknyomozásban némi fikcióval vegyítve és persze mozgalmas kalandban sincs hiány. Ami az alaptörténetet illeti, igazán érdekes gondolat, hogy mi lenne az Amerikai Egyesült Államokkal ha kiderülne, alkotmányuk 16. pontjának egyik kiegészítése alkotmányellenes? Nevezetesen az, ami alapján adót fizetnek az emberek. Az csupán hab a tortán, amikor kiderül, valóban és tudatosan olyan az a bizonyos pont. Ami persze további jogi kérdéseket vet föl.


A történet szálai 1936 szilveszteréig nyúlnak vissza, Roosvelt elnök és Andrew Mellon pénzügyminiszter titkos találkozója a kiindulópont. Mellon egy rejtvény formájában bízza az elnökre az ország sorsát erősen befolyásoló titkot. A frissen nyomott egy dollárosra rajzolt kód komoly fejtörést okoz Roosveltnek. Egy régi kölcsönügylet sejlik fel, amit az országnak kellene visszafizetnie, kamatostul. Az amerikai forradalom elfeledett dicső hősének, Haym Salomon leszármazottainak járna a hatalmas összeg. Amibe az ország gazdaságilag belebukna... Ennyi sok idő el kell teljen, hogy valaki meg tudja fejteni a kódot. Ugyanis Roosveltnél közbe szólt a háború, majd meghalt az elnök, így feledésbe merült az egész ügy.



Izgalmas, sok történelmi titokkal megspékelt történet, ami azt is biztosan az olvasóban felébreszti: mennyire keveset tudunk az USA történelméről, szimbólumairól, belső helyzetéről. Hasznos volt ezekről olvasni, mellé a Wikipédia lehet jó kiegészítés. Tökéletesek, érdekfeszítőek és megdöbbentően fordulatosak az összefüggések, ahol a valós történelem és helyszínek keverednek a fikcióval. Ezek megoldása napjainkban csúcsosodnak ki. A regény címe is egy létező könyv címére utal, ami fontos szerephez jut a regényben. A hazafias érzések és a belső villongások kerülnek előtérbe, ami Amerika biztonságát és a világban kialakult vezető szerepét is érinti.

Feltűnik Velence is helyszínnek, ami igazán színes és eredeti a csatornákon való üldözéshez. Malone és segítője Isabella (új szereplő) itt ténykedik, majd a történet egy merész fordulattal Horvátország hegyei közé jut. Megoldást alig 24 óra alatt kell találjanak. Talán a legérdekesebb szereplő a Kedves Vezér és családja volt. Az Észak-Korea életét és hatalmi harcait, viszonyait jól ábrázolja és adja vissza a szerző. Színes és durva képet kapunk az elnyomásról, embert próbáló haláltáborok létéről. Ki is ez az észak-koreai gonosz figura, mi a célja, és hogyan jutott hozzá fondorlatos módon az USA pénzügyminisztériumának néhány titkosított iratához meglepő. Kína és Amerika kapcsolata köztudott. Kína azonban Észak-Korea szövetségese is. Így Amerika térdre kényszerítése lenne a cél, mindenki a régi iratok nyomát kutatja. A hazafias érzések és az önző hatalomvágy egyesülése ez.


Az egy dolláros jelentősége mellett egy festmény adja majd a kulcsot a végső megoldáshoz. Az már nem is lepett meg, hogy a festmény is az amerikai történelem része, valóban létezik, George Washingtont és családját ábrázolja. Hogyan függ össze mindez Mellon rejtvényével, mi a nagy titok, van-e bizonyíték egészen kalandos módon derül ki. Olyan összeesküvés-elmélet ez, ami valós alapokon nyugszik.

Tökéletes, érdekfeszítő és megdöbbentően eredeti történetet szőtt az olvasóinak Steve Berry. Ő ebben igazán jó, ezt már bizonyította alaposságával együtt. A pár oldalas fejezetek olvasmányosan pörögnek, mindig félbemarad valami izgalmas eseménysor, ami fokozza a feszültséget. A végére igazi akciótűzijáték adja a megoldást. A jók győznek, a rosszak elbuknak, Amerika megmenekült!

A Gabo Kiadótól ITT tudod kedvezménnyel megrendelni, akár E-könyv formában is!





Steve Berry: (1955) a New York Times sikeres írója, professzor és volt ügyvéd.1980-ban kapott ügyvédi diplomát, majd 1990-ben elkezdett írni.12 évbe tellett (85 elutasítással 5 különböző regényre), míg megjelent első könyve, A borostyánszoba.

Ezt követte többek közt a Nagy Károly nyomában, A velencei árulás, Az Alexandria link, A Templomosok öröksége, A császár sírja, A Jefferson-kód és a Vérbosszú Párizsban. Könyveit 38 nyelvre fordították már le, és 50 országban árusítják.









GABO, Budapest, 2017
476 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634063704 · Fordította: Lantos István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése