2017. március 8., szerda

Északi mitológia

Neil Gaiman: Északi mitológia 




                                                   







Olvasmányos történetgyűjtemény lett, pedig ez egy olyan könyv volt, amitől egy kicsit tartottam. Bár az északi történeteket minden formájukban kedvelem, de Gaiman mesterrel még ez volt az első találkozásom.


Az író az elején tábortűz melletti mesélést ígér, amit be is tart. Remek pillanatokat okoz, hangulata tökéletesen hozza a vikingek világát. Sallangmentesen, könnyed párbeszédekkel tarkítva regéli el nekünk ezeket az északi kalandokat. Egy dermesztően hideg világ mítoszait hozza közel, elevenednek meg alakjai. A könyv pontosan az, aminek első ránézésre gondolja a kedves olvasó: egy válogatás-átdolgozás a skandináv mitológia történeteiből. A könyv február elején egy időben jelent meg nálunk is az eredeti kiadással.



Bizony, ez nem egy új Gaiman regény, csupán a viking mítoszok bemutatása, feldolgozásainak egy szelete. Azt pedig elismerésre méltóan kedvcsinálóan tálalja. Persze, hogy jó, ettől azért nem tartottam annyira, hiszen alapból is értékesnek és különlegesnek találom a skandináv mitológiát.
A kíváncsiságom adott volt, hogy Gaiman mester mit tesz hozzá, hogyan adja tovább az olvasóinak. Tetszett, megfogott az író stílusa, a szereplőkről nem is beszélve. Istenek, félistenek törpék és óriások népesítik be a cselekményt. Szórakoztató és elgondolkodtató formában válogatta ki ezt a néhány történeteket, ami a kis kötetbe került. Humoros helyzetekben, kalandokban nincs hiány! A bölcs Odin főisten mellett, megismerjük Thor pörölyének ellopását, majd fondorlatos visszaszerzését, az óriások ellen építendő fal történetével ezek tetszettek leginkább. Loki nagy csibész, huncut kópé, bonyolult lélek. Ez minden történetben tetten érhető. Baldurt sajnálta, szomorú véget ért, megérdemelten kapott önálló történetet. A Ragnarök vég tökéletes befejezést adott Asgard népének életéről szóló meséknek. Ezek a mítoszok a valós világból merítenek, varázslattal és némi mesés túlzással.



A könyv lapjairól igazán ismeretlen ismerősök köszöntek rám, mint Odin, Thor, Loki, Mjölnir, Yggdrasil és a többiek. Ők olyan karakterek, akikkel könyvben, filmben, videojátékokban vagy képregényben már talán többet találkozhatunk. Legmeglepőbb talán, hogy ezek az istenek azokkal

a mindennapi emberi tulajdonságokkal vannak felruházva, ami közel hozza őket az olvasóhoz. Játékosak, mégis kegyetlenek, önérzetesek és erősek, vagy annak akarnak látszani, és persze szerelmesek, a nőket birtoklóak, hogy aztán a sorsuk kiteljesüljön a Ragnarök-ben. A költészet söre kifejezetten tanulságos befejezéssel zárul, de minden vég esetén a humor és a lelemény tetten érhető. Mégis némi hinyérzetem volt. Olvastam volna még tovább, lehetett volna pár történettel több a könyvecskében, hiszen elég gazdag ez a világ. Lett volna miből meríteni, ez olyan kedvcsináló csupán. A bevezető és a néhány soros ismertető a szereplőkről kifejezetten jó ötlet a beazonosításra, egy afféle ki-kicsoda a skandináv mitológiában fejezet ez.


Olvassátok, ismerkedjetek az északiakkal. Remek mesék, okos ötletekkel, humorosan megírt kalandokkal. Jó kikapcsolódás, hiszen tényleg sajnálatosan rövid, gyorsan olvasható mesés gyűjtemény lett. Tizenkét történet, amit ajánlok jó szívvel mindenkinek! A záró mondat is kifejezően találó, szellemes. "És a játék kezdődik elölről."




Neil Gaiman: 1960-ban született Angliában, lengyel bevándorlók gyermekeként.
Nagy hatást gyakorolt rá a sci-fi, fantasy. Első könyve a Duran Duran zenekarról jelent meg 1984-ben.

Írt gyerekkönyveket, dalszövegeket és forgatókönyveket is. A nagy áttörést az Amerikai istenek hozta meg számára. Ezzel neve ismerté vált, több díjat is bezsebelt.











Eredeti mű: Neil Gaiman: Norse Mythology

Eredeti megjelenés éve: 2016
Agave Könyvek, Budapest, 2017
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634192329 · Fordította: Pék Zoltán

1 megjegyzés:

  1. Az Amerikai isteneket jó szívvel ajánlom Neiltől, de csak a jubileumi, bővített kiadást :) amúgy Gaiman egyik könyvét se lehet úgy letenni, hogy ne olvastál volna még többet, ezt tucatnyi könyve elolvasása után, bő tapasztalatra alapozva tudom állítani :D

    VálaszTörlés