2016. július 22., péntek

ADELE

Sarah-Louise James: Adele 
egy ikon és zenéje - nem hivatalos életrajz



                                                   
               
               
                                           
                                                       



Adele nevét, egyéni hangját mindenki ismeri. Hihetetlen sikerek, rekordok, elképesztő díjesők jelzi útját. Alig tíz
éve van az élvonalban lenyűgöző teljesítményével.





Adele napjaink legnépszerűbb és legtehetségesebb fiatal énekese 1988. május 5-én Londonban született. Tottenham nem tartozik az elit negyedek sorába, innen indult el a világhír felé Adele.
A történet szinte szokványosnak mondható. A két fiatal szerelmes, alig tizennyolc éves lány és huszonkét éves fiú, néhány randevú, egy két buli és jött a baba. Akivel az egyetem reménye elszállt a fiatal anyuka, Penny számra. A zöld szemű, gyönyörű kislány persze már akkor elbűvölt mindenkit. Kárpótolva a tanulás és a közös boldogság reményét is. Hiszen apu, néhány év után sajnos eltűnik életükből. Anya és lánya között szoros kapcsolat alakult ki.


A kezdetektől, a gyerekszobájától egészen napjainkig követhetjük, ismerhetjük meg a karrierjének történetét. Nem hivatalos életrajz - pályakép, ami a Buckingham-palotáig vezet. Adele kedvessége, nyílt, őszinte jelleme mindenkit lenyűgöz. Kitartása, hite meghozta az eredményét. Amihez persze kellett némi szerencse is. Adele három eddigi sikerlemezeire épül a könyv. Ezeket járja körbe, hozza emberközelbe a sztárt.

Nincsenek nagy trükkök, manírok, őszinte pályaképet ad a MORE magazin szerkesztőnője által írt, összeállított könyv. Meglepő módon őszintén vall a korai évek nehézségeiről is. Nem sztárfényezős, nem szobrot akar állítani Adele-nek. A történet mellé sok eredeti, smink nélkül készült korai fotó is járul. Természetesen a díva, gálaműsorok, koncertek képei mellé.

A tini Adele 2004-ben még nem tudta mi vár rá. Ekkor írta meg élete első dalát a Hometown Glory-t, ami később meghozta számára a sikert. Ekkor tizenhat éves, de már négy évesen énekelt, kezdte tanulni a zenei alapokat. A híres BRIT Schoolban 2006-ban fejezte be tanulmányait. A háromdalos demo felvételére az XL kiadó is lecsapott rögtön. 2007 őszén jelent meg Adele debütáló dala, majd 2008 januárjában a lemeze a frappáns "19" címmel, ami életkorát jelölte. Nem csak a közönség, de a zenei kritikusok is kegyeikbe fogadták. Karcos, szívet tépően érzéki hangja, dalait lüktető erő, vidámság is jellemzi az érzelmek mellett.

                                                                               

A pályakép íve nagyot lendült, mindenki őt akarta hallani. Váratlanul nagy sikere egyedülállónak mondható. Adele megmaradt a könyv szerint őszinte, nyílt lánynak. Vállalva hibáit, kendőzetlenül vall cigaretta és vörösbor szenvedélyéről, harsány humoráról. Beszél hangszálproblémájáról, aminek műtét és majd 100 napos némaság volt a következménye. Sosem volt gebe, nem is akar celeb-lány lenni. A közönség elfogadta, szereti. Koncertjeire pillanatok alatt elkelnek a belépők. Lemezeivel számos rekordot megdöntött. Ő a lány a szomszédból, aki világhíres lett.
Kereste, de nem mindenáron a média figyelmét. Magánéletét óvja, amennyire csak lehet.



A siker elképesztő, ami teher is egyben. Tudta és érzete, nem tehet le akármit következő lemezének. Erre két évet kellett várni, míg kiérlelődtek a dalok. 2011-ben "21" címmel megjelent lemeze minden eladási rekordot magasan megdöntött, több mint 30 milliós példányszámban fogyott. Napjainkig Anglia legkelendőbb lemezei közt van, megjelenése után négy évvel ez nem kis teljesítmény!

A 21-nek köszönhetően többször is említik Adele-t a Guiness világrekordok könyvében. Ő az első női előadó a Billboard Hot 100 történelmében, akinek három dala is szerepelt a Top 10-ben egyidejűleg, valamint két lemeze is a Top 5-ben a Billboard 200 listán. Amerikában és az Egyesült Királyságban is a leghosszabb ideig tartotta az első helyet albumával. A Billboard 2011-ben és 2012-ben is megválasztotta az év előadójának.


2012-ben Őfelsége titkos ügynöke, James Bond is felkérte egy dalra. A Skyfall-t, Paul Epworth producerrel közösen írta meg. A felvétel a híres londoni Abbey Road Stúdióban készült. A Skyfall
a Billboard Hot 100-on a nyolcadik helyen nyitott 261 ezer eladott példánnyal, így az egyik legsikeresebb James Bond dalként lett elkönyvelve. A James Bond filmek történelmében a Skyfall lett az első Oscar-díjas betétdal. A dalt élőben elő is adta a 85. Osca-gálán. 2014 januárjában átvehette tizedik Grammy-díját is a "Legjobb filmhez írt dal" kategóriájában.

A film premierje előtt néhány nappal Adele anya lett. Megszületett kisfia, aki új kihívások elé állítja. Közel három évre elvonult a nyilvánosságtól. Megtehette. Visszatérő albuma 2015 novemberében került a boltokba. Az énekesnő minden eddigi lemezeladási rekordot megdöntött, ugyanis csak Amerikában
az első héten több mint 3 millió példányban kelt el az album.
Ez februárra 8 millióra kúszott fel! A nyitó dala Hello hatalmas siker lett. Adele karrierje töretlen. A három lemez létrejötte mellett életéről is mesél. Őszintesége és sikerei egyszerűségében rejlik. Zenéit a fülnek készíti, szívvel. lélekkel. Nem enged bármit megjelenni, erről is mesél a 25 megjelenése kapcsán. Több mint 50 nemzetközi zenei díjat kapott, egy Oscar-díjat és a Brit Birodalmi Rend Tagjává (MBE) avatták.

Adele közelről, smink és manírok nélkül. Az iskolapadtól a hollywoodi sikerekig. Nem csak rajongóknak ajánlott. Aki a zene mögé szeretne látni, ne hagyja ki ezt a gyönyörű kivitelű, gazdag képanyaggal ellátott könyvet. Adele gyermek és tinikori fotói ritkán látott csemege. Jól nyomon követhető a karrierje lépéséről lépésre a fotók alapján is. Adele ikon lett a sztárok között. Sikertörténete inspiráló tündérmese napjainkból a tehetséggel párosuló kitartásról.






Adele eddigi lemezei:
19 (2008), 21 (2011), 25 (2015).









GABO, 2016
Fordította: Kövesdi Miklós Gábor
176 oldal · ISBN: 9789634062325

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése