2016. július 9., szombat

Ajtók és átjárók

Vancsó Éva (szerk): Ajtók és átjárók  



                                         



A tizenhárom fantasy-novella változatos képeket, hangulatokat ad az olvasónak. Misztikum, varázslat, titokzatosság lengi be a sorokat. Szereplők: vérfarkasok, vámpírok, manók, törpék, trollok és tündérek. Valóban mindenki találhat ízlésének, hangulatnak megfelelő történetet.



A bánat könnyei címmel Trux Béla tollából származik a nyitó novella. Erős, varázslatos, romantikusnak ígérkezik, majd meglepő fordulattal zárul. A cirkuszosok, vándormutatványosok, jósnők világába viszi el az olvasót. A jövő titkait fürkészve, a szerelem a fő momentum. Mit rejt a jövő? Lesz-e boldogság a kiválasztott férfiúval? Kamilla, a főhősnőnk álma, vágyának tárgya, egykori gazdája. Aki már boldog házasságban él... Kamilla álmaiért keményen megfizet. Nem erre
a befejezésre tippeltem. Meghökkentő, váratlanul szokatlan lezárás.

Acsai Roland novellája A szentjánosbogarak fénye is a szerelem alapjaira épül. Semmi nem tart örökké. Ezt az alap igazságot nem lehet cáfolni, minden változik. Ajtók nyílnak, átjárók tárulnak fel, de a lényeg a szeretet, összetartozás állandó és fontos az ember életében. Kissé szürreális világot fest le romantikus elemekkel. Tetszett.

Mindegyik novella mutatott valami humorosat, irónikusat, de talán a leginkább mosolyogtató Dörnyei Kálmán novellája volt. Yabbagabb a főhőse mellett tündérek, misztikus, varázslatos világába juthatunk. Álmok, vágyak, ébrenlét és valóság keveredései a legtöbb novella alapjai. Csikász Lajos Álomkapu novellája álomfejtős, csavarosan meglepő, egy újszerű, amerikai álomkutatóról mesél. Inkább szórakoztató volt, mint félelmetes, de bevallom hozzám az Anjouk izgalmas kalandjai közelebb állnak.

Az egyik legeredetibb, legmeglepőbb írás számomra:  A szfinx aludni tér volt. Ez Michaleczky Péter ötletes és meglepő írása. Aztán volt itt még farkasüvöltés Debrecenből, olvashattam Az ezer ajtó háza titkairól. A novellák egyik legjobb alakja mackótermetű Monas apó ebben szerepelt, ez Szélesi Sándor remeke. Megszólal A vér szava is..., miről mesél? Olvasd el! Meglepődhettem, hogy az örök városban, Rómában is vannak vámpírok. Akik honvággyal is küzdenek... a befalazott Porta Sanca, azaz a szent kapu írás Imre Viktória Anna keze munkáját dícséri. Varázslat, misztikum itt is akadt, ahogyan a záró novella is jó lett. Holden Rose misztikus, A medál története igazán frappáns lezárása ennek a gyűjteménynek. Titkok itt is vannak bőséggel. Mit rejtenek az ajtók, milyen világ vár ránk odaát? Nem biztos, hogy ki kell nyitni minden ajtót... A titkok világa vonzz, meglepő és váratlan dolgokat rejthet, de ha nem vagyunk felkészülve, jobb, ha csukva marad az az ajtó.

Két helyen kaptam fel a fejem még, de inkább a stílusváltás miatt... Mostanában a szépirodalmi novellákban, regényekben is egyre többet találkozom naturális, durva, oda talán kevéssé illő kifejezésekkel... Itt is két helyen én cseréltem volna az adott,  a novellában szereplő szót. Nekem meglepő volt, valahogy durva... nem odaillő, hatásvadásznak tűnt. Másik szóval is kifejezhető lett volna, de bizonyára van funkciója a "bőrdzsekis faszi", "faszagyerek" kifejezések nekem zavaróak voltak.  A fickó, és egyéb változatai szerintem olvasmányosabb, irodalmibb lett volna.

A könyv borítója hangulatában, képi megjelenítésében jól illeszkedik a tartalomhoz. Nem is véletlen, hogy a könyvborítója harmadik lett a Mandiner Könyvheti borítók versenyén.
Varázslat, mesés álmok, titkos kapuk és átjárók. Tolkien világához közelítve, elevenedik meg a hazai szerzők tollából. Olvasmányosak és kellően titokzatosak ezek az írások. Ajánlom mindenkinek, akiket ez a misztikus, fantasy-világ és teremtményei érdekel, mert nem fognak csalódni. Kíváncsi érdeklődök is jól szórakoznak, ahogyan én is.







a könyv fülszövege:

A Főnix Könyvműhely „Ajtók és átjárók” című fantasy antológiája tizenhárom történetet rejt arról, hogy milyen veszélyekkel és kalandokkal járhat kinyitni egy ajtót. Rejtőzhet mögötte újabb átjárók sora, egy titokzatos kert, egy teljesen idegen világ, esetleg tündérek, törpök, trollok várhatják a gyanútlan utazót. Ráadásul sok átjáró kétirányú, így aztán garázdálkodhatnak vérfarkasok Debrecenben vagy alvilági démonok Budapesten.
Az antológia különlegessége, hogy a megható emberi történetek, a klasszikus, könnyed kalandok és az urban fantasy novellák tökéletesen megférnek egymás mellett. Mindenki találhat benne ízlésének, hangulatának megfelelőt.

Tartalomjegyzék


Trux Béla: A bánat könnyei
Acsai Roland: A szentjánosbogarak fénye
Dörnyei Kálmán: Yabbagabb és a halott szemfényvesztő
A. M. Aranth: Az áruló
Szélesi Sándor: Az ezer ajtó háza
Michaleczky Péter: A szfinx aludni tér
Csikász Lajos: Álomkapu
Mészáros András: Álom a lányról
Patrick J. Morrison: A vér szava
Szilágyi Zoltán: Öldöklő Regar legendája
Mickey Long: Farkasüvöltés
Imre Viktória Anna: Porta Sancta
Holden Rose: A medál



Főnix Könyvműhely, Hajdúböszörmény, 2016
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155632105 · Illusztrálta: Tóth Zoltán




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése