2016. január 12., kedd

Életem

Agatha Christie: Életem  



                                                                       

"A legszörnyűbb dolog a gyanú. Az, hogy az ember nem tudja. És talán sohasem tudja meg!" (Agatha Christie)





Tisztelgő könyvajánló a ma 40 éve elhunyt krimikirálynő emlékének.



A brit krimikirálynő 1890. szeptember 15-én született és 1976. január 12-én 85 évesen távozott. A világirodalom legolvasottabb szerzője, nevét és műveit mindenki ismeri. Shakespeare és a Biblia mellett az ő könyvei a legkelendőbbek. Életrajzát halála után egy évvel adták ki.  A fordulatokban gazdag életút során aprólékos alapossággal ír gyermekkoráról, ami a könyv egyharmadát teszi ki. Felnőtt életéről, két házasságáról, az alkotás mindennapjairól is sok érdekesség derül ki. Ott lehetünk vele és Max Mallowannel (ő a második férj) a közösen folytatott extrém kalandtúrákon is. Ezek a régészeti expedíciók adták például a Gyilkosság Mezopotámiában, vagy a Halál a Níluson alapjait is. Bevallása szerint: soha nem akart írónő lenni! A miértre is válaszol, mégis, hogyan és miért vált azzá. Kiírta magából a sérelmeit. Valóban érdekes és meglepő dolgokat tudhatunk meg életének pillanatairól.



Agatha életének legtitokzatosabb, sokakat foglalkoztató 11 nap történetével kapcsolatban nem önt tiszta vizet a pohárba. Talán nem is baj, hiszen az olvasói fantázia így működhet tovább, mindenki azt gondol, amit akar. Mi is volt ez a 11 napos eltűnés?
1926 volt a fordulópont életében. Ekkor jelent meg Az Ackroyd-gyilkosság, mellyel elindult a világhírnév felé, valamint ebben az évben tűnt el. Első férjét Archibald Christie-t, a Royal Flying Corps pilótáját egy táncestélyen ismerte még, 1912-ben. Házasságuk ekkor már 12 éve tartott, amikor a férfi bevallotta: viszonya van a titkárnőjével. A vita után tűnt el Agatha 11 napra... Az írónő megtalálására indított kiterjedt kutatás tizenegy napig eredménytelen volt. Christie soha nem adott magyarázatot eltűnésére. Az orvosok amnéziát állapítottak meg nála, eltűnésének oka találgatások tárgya maradt. Eltűnése megszervezésében sógornője, Nan Watts volt a segítségére. 1928-ban elvált Archibaldtól, csak a nevét tartotta meg.





                                                                                Christie soha nem írt olyan regényt, melyben két híres főhőse együtt szerepelt volna. Miss Marple amatőr nyomozó vénkisasszony, és Hercule Poirot a belga magándetektív neve fogalommá vált a krimiirodalomban. A Függöny: Poirot utolsó esete hatalmas sikerét követően 1976-ban Christie engedélyt adott a Szunnyadó gyilkosság kiadására is, de még a könyv megjelenése előtt elhunyt. Christie mindkét könyvet elzárta egy bankszéfbe, és csak élete végén, több mint harminc évvel megírásuk után adatta ki.


  


Mary Westmacott álnéven romantikus regényeket is írt, a mintegy 80 detektívregénye mellett. Kihagyhatatlan rekord is fűződik a nevéhez, amit meg kell említeni: színpadi darabja, a The Mousetrap (Egérfogó) tartja az első előadást követően leghosszabb időn át játszott előadás rekordját, elsőként 1952-ben mutatták be az Ambassadors Theatre-ben Londonban, és még ma is játsszák.


Életrajza olvasmányos, őszinte humorral megírt könyv. A könyvet azoknak ajánlanám, akik a tényekre, jó sztorikra kíváncsiak és akik nem az írónő magánéletére, vagy inkább a (nem létező) dolgozószobájába akarnak belesni. Rajongóknak kötelezően kihagyhatatlan olvasmány.


Christie rajongóit az írónő születésének 125. évfordulója alkalmából kérték fel arra, hogy válasszák ki legkedvesebb regényüket az életműből, íme az eredmény!

  A Tíz kicsi néger című regényt szeretik a legjobban ez a szavazatok 26%-át kapta.  A Tíz kicsi négerből világszerte több mint 100 millió példányt adtak el, számos filmadaptáció is készült belőle.  A szavazás szerint Christie legismertebb könyve a Gyilkosság az Orient expresszen, valamint a Halál a Níluson című krimiket előzte meg. 
A teljes lista:
A szavazás első tíz helyezettje:
1. Tíz kicsi néger
2. Gyilkosság az Orient expresszen
3. Halál a Níluson
4. Az Ackroyd gyilkosság
5. A Bertram Szálló
6. És eljő a halál
7. Függöny: Poirot utolsó esete
8. Hercule Poirot karácsonya
9. Nemezis
10. Az ABC-gyilkosságok
                      
                                  











Eredeti mű: Agatha Christie: An Autobiography
Eredeti megjelenés éve: 1977
Partvonal, 2008
652 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639644953 · Fordította: Kállai Tibor


még forrás: wikipédia

2 megjegyzés:

  1. Jól van... akkor ez is megy a várólistára. :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon kíváncsi lettem volna pedig egy olyan sztorira, amelyben összeereszti a kis belgát és Miss Marple-t. :D:D Bea

    VálaszTörlés